عفونت ایمپلنت دندان معمولاً زمانی رخ میدهد که باکتریها در اطراف پایه ایمپلنت و بافتهای لثه رشد کرده و باعث بروز علائم التهابی، دردناک و گاه خطرناک میشوند. عفونت در ابتدا ممکن است با نشانههای خفیفی مانند قرمزی لثه یا درد ملایم همراه باشد، اما در صورت عدم درمان به موقع، میتواند به مرحله حادتری به نام پری ایمپلنتایتیس برسد که در آن بافت لثه، استخوان و حتی ساختار ایمپلنت دچار آسیب جدی میشوند. این عفونت معمولاً با علائمی مثل درد مداوم، تورم لثه، خروج چرک، لق شدن ایمپلنت، بوی بد دهان و حتی تب همراه است. در موارد پیشرفته، بیمار ممکن است دچار خونریزی لثه یا مشکلات سینوسی شود و حتی به جراحی برای برداشت ایمپلنت نیاز پیدا کند. علل مختلفی مانند بهداشت ضعیف دهان، سیگار کشیدن، بیماریهای زمینهای (مثل دیابت)، دندان قروچه یا حتی خطای پزشکی میتوانند در ایجاد این عفونت نقش داشته باشند. خوشبختانه با رعایت بهداشت، مراجعه منظم به دندانپزشک، ترک عادات مخرب و انتخاب پزشک باتجربه، میتوان تا حد زیادی از بروز عفونت ایمپلنت جلوگیری کرد یا در مراحل اولیه آن را با درمانهای ساده کنترل نمود.
موضوع | توضیحات |
---|---|
عفونت ایمپلنت دندان | رشد باکتریها در شیارهای لثه و اطراف ایمپلنت که در صورت عدم درمان به عوارض خطرناک منجر میشود. |
مراحل عفونت ایمپلنت | ۱. موکوزیت پریایمپلنت (عفونت اولیه، قابل درمان) ۲. پری ایمپلنتایتیس (عفونت پیشرفته، نیازمند درمان فوری) |
عوامل عفونت ایمپلنت | سیگار کشیدن، بهداشت ضعیف دهان، ضعف استخوان فک، دندان قروچه، بیماری پریودنتال قبلی، دیابت، آلرژی، نامرتبی دندانها، شکستگی ایمپلنت، پس زدن پیوند ایمپلنت |
علائم عفونت ایمپلنت | درد طولانی (بیش از ۳ هفته)، لق شدن ایمپلنت، قرمزی و تورم لثه، بوی بد دهان، خروج چرک، خونریزی، تب، مشکل در سینوسها |
روشهای درمان | ۱. دبریدمان: تمیز کردن مکانیکی عفونت با دستگاه اولتراسونیک ۲. جراحی: برش لثه و پاکسازی عفونت ۳. آنتیبیوتیک: برای عفونتهای خفیف (موضعی) یا گسترده (سیستمی) ۴. برداشتن ایمپلنت: در صورت آسیب شدید استخوان فک |
عوارض عدم درمان بهموقع | گسترش عفونت به لثه و فک، تحلیل استخوان، نیاز به جراحیهای سنگین، برداشتن بخشی از فک |
راههای پیشگیری | رعایت بهداشت دهان، ترک سیگار، مراجعه به دندانپزشک حرفهای، جلوگیری از دندانقروچه، رعایت رژیم غذایی مناسب |
خطر عفونت ایمپلنت | در مراحل اولیه خطرناک نیست، اما در صورت بیتوجهی منجر به مشکلات جدی و حتی نیاز به جراحی میشود. |
پیشگیری از عفونت | تغییر سبک زندگی، ترک سیگار، مصرف غذاهای سالم، رعایت دستورالعملهای پزشک، چکاپهای منظم |
عفونت ایمپلنت دندان چیست؟
عفونت ایمپلنت دندان به زمانی گفته میشود که باکتریها در شیارهای لثه و اطراف ایمپلنت رشد میکنند، در صورتی که به موقع عفونت ایمپلنت دندان درمان نشود، حجم عفونت و رشد باکتریها افزایش پیدا میکند و عوارض بسیار خطرناکی برای لثه و دهان بیمار ایجاد میشود.
به نقل از سایت mywellnessdental.com درباره درمان عفونت ایمپلنت:
The treatment of an infected dental implant is determined based on the severity and extent of the infection. A dentist will evaluate the condition and recommend the appropriate treatment options, which may include antibiotics, debridement, or surgical intervention, in order to restore oral health. Antibiotics are usually prescribed if the infection is mild to moderate. Depending on the extent of infection, different antibiotics may be used. Typically, a course of antibiotics for at least two weeks is recommended to clear up any existing bacteria in your mouth.
درمان عفونت ایمپلنت دندانی بر اساس شدت و وسعت عفونت تعیین میشود. دندانپزشک با بررسی وضعیت ایمپلنت، مناسبترین گزینههای درمانی را پیشنهاد میدهد که ممکن است شامل مصرف آنتیبیوتیک، دبریدمان (پاکسازی ناحیه عفونی) یا مداخله جراحی باشد تا سلامت دهان دوباره برقرار شود. اگر عفونت خفیف تا متوسط باشد، معمولاً آنتیبیوتیک تجویز میشود. بسته به میزان گسترش عفونت، نوع آنتیبیوتیک متفاوت خواهد بود. بهطور معمول، یک دوره مصرف حداقل دو هفتهای آنتیبیوتیک توصیه میشود تا باکتریهای موجود در دهان بهطور کامل از بین بروند.
علائم عفونت ایمپلنت دندان
از کجا بفهمیم ایمپلنت عفونت کرده است؟ اگر به تازگی دندانهایتان را ایمپلنت را کردهاید باید حواستان به بروز علائم عفونت ایمپلنت دندان باشد تا در صورت مشاهده کوچکترین علامت عفونت سریعا به پزشک مراجعه کنید و پیش از پخش عفونت و آسیب استخوان، به کمک روشهای جراحی و غیر جراحی مشکل عفونت ایمپلنت شما حل شود.
10 علامت اصلی عفونت ایمپلنت دندان
- درد بیش از سه هفته
- لق شدن ایمپلنت
- قرمز شدن لثه و ورم
- بوی بد دهان
- دندان درد ضربان دار
- خروج چرک
- تب
- خونریزی اطراف ایمپلنت
- شکستگی پایه دندان
- مشکل در سینوس ها
درمان خانگی عفونت ایمپلنت
پیش از هر نکتهای باید بدانید که هیچ درمان خانگی برای عفونت دندان ایمپلنت شده وجود ندارد و به محض مشاهده علائم عفونت ایمپلنت دندان باید از دندانپزشک متخصص ایمپلنت کمک بگیرید.
درمان عفونت ایمپلنت دندان
پزشکان برای درمان عفونت ایمپلنت دندان از روشهای دبریدمان، جراحی، برداشتن ایمپلنت و تجویز آنتی بیوتیک استفاده میکنند. که در ادامه شرح داده می شود:
1. دبریدمان
دبریدمان یک روش مکانیکی برای تمیز کردن لثه و ایمپلنت از عفونت است، پزشک در این روش به کمک دستگاه اولتراسونیک یا کورتهای فیبر کربن، عفونتهای موجود در دهان را پاکسازی میکند؛ این روش با ضد عفونی کامل همراه است و هیچ خطری برای بیمار نخواهد داشت البته نکته مهم در این روش درمانی حفاظت از ساختار ایمپلنت برای جلوگیری از تراشیدهشدن است.
2. روش جراحی
جراحی یکی از پرعارضهترین روشهای درمانی عفونت ایمپلنت است، دندانپزشک با برش لثهها به عفونت دسترسی پیدا کرده و به کمک ابزارهای مخصوص جراحی لثه و فک را ضد عفونی میکند؛ به علت احتمال ایجاد عوارض مشکلساز بعد این جراحی حتما باید به دستورات مراقبتی که پزشک به شما میدهد عمل کنید تا جراحی راحتتری داشته باشید.
3. آنتی بیوتیک
ممکن است به تشخیص پزشک، آنتی بیوتیک برای عفونت ایمپلنت تجویز شود؛ اگر مقدار عفونت سبک باشد آنتی بیوتیکهای موضعی مورد نیاز است اما اگر میزان عفونت گسترش پیدا کرده باشد و ناحیه زیادی از دهان درگیر شده باشد از آنتی بیوتیک سیستمی استفاده میشود.
4. برداشتن ایمپلنت
اگر بیمار درگیر عفونت ایمپلنت شدید و آسیب استخوان فک شده باشد ایمپلنت با ترفین برداشته میشود و اگر آسیب استخوان به جایی رسیده باشد که کمتر از 4 میلیمتر استخوان نگهدارنده باقی مانده باشد پیوند با کمک پنس خارج میشود، با انجام این جراحی توسط یک جراح حاذق و رعایت کردن کامل مراقبتهای بعد عمل، پیوند مجدد بعد از چند ماه امکان پذیر است.
مراحل عفونت ایمپلنت
عفونت ایمپلنت دندان در 2 مرحله گسترش پیدا میکند، عفونت اولیه که عوارض شدیدی ندارد و به راحتی درمان میشود موکوزیت پریایمپلنت نام دارد اما اگر عفونت ایمپلنت در این مرحله درمان نشود باکتریها در لثه و ایمپلنت افزایش پیدا کرده و عفونت به مرحله پری ایمپلنتایتیس میرسد که به شدت خطرناک است و باید فورا برای درمان اقدام کرد.
مطابق نظر سایت implantnyc:
Sometimes, dental implants can become infected, causing inflammation in the soft tissues and bone loss around the implant, often by a condition called Peri-Implantitis. Peri-implantitis is an inflammation similar to gum disease and it affects the gum tissues and supporting bone surrounding a dental implant.
گاهی اوقات، ایمپلنتهای دندانی ممکن است عفونی شوند و باعث التهاب در بافتهای نرم و از دست دادن استخوان اطراف ایمپلنت شوند که اغلب در اثر شرایطی به نام پری ایمپلنتیت ایجاد میشود. پری ایمپلنتیت التهابی شبیه بیماری لثه است و بافت لثه و استخوان پشتیبان اطراف ایمپلنت دندان را تحت تاثیر قرار می دهد.
عوامل عفونت ایمپلنت چیست؟
عفونت ایمپلنت دندان ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود اما مهمترین عامل این مورد از عوارض ایمپلنت دندان به عادتهای روزمره اشتباه، بیماری زمینهای قبلی، ضعف استخوانهای فک و خطای پزشکی مربوط میشود.
15 عامل رایج ایجاد عفونت ایمپلنت دندان
- عادات سبک زندگی ( مثل سیگار کشیدن و … )
- ضعف بهداشت دهان و دندان
- نامرتبی دندانها
- سیستم ایمنی ضعیف
- دندان قروچه
- آلرژِی
- بیماری پریودنتال قبلی
- مقدار اضافی سیمان در زمان قرار دادن تاج دندان
- قرار گرفتن ایمپلنتهای دندانی نزدیک بههم
- زاویه نامناسب قرار گیری ایمپلنت در استخوان فک
- کیفیت ضعیف استخوان
- مشکلات سیستمیک مانند دیابت
- شکستگی ایمپلنت
- حساسیت به تیتانیوم
- پس زدن پیوند ایمپلنت
عوارض عدم درمان عفونت ایمپلنت دندان
مراحل اولیه عفونت ایمپلنت دندان، چندان جدی نیست و میتوان با روشهای درمانی ساده آن را مداوا کرد اما اگر به علائم عفونت بیتوجه باشید در مدت زمان کوتاهی عفونت تمامی بخشهای ناحیه لثه را فرا میگیرد و در این شرایط مجبور به عمل جراحی برای برداشتن قسمتی از فک برای درمان میشوید.
راههای پیشگیری عفونت ایمپلنت
مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان تاثیر زیادی در پیشگیری از ایجاد عفونتهای ایمپلنت دارد. احتمالا شما هم جمله معروف پیشگیری بهتر از درمان است را شنیدهاید! برای عفونت ایمپلنت دندان نیز این قانون پابرچا است و بهتر است قبل از اینکه گرفتار عفونت ایمپلنت دندان شوید از ایجاد آن پیشگیری کنید.
5 نکته برای پیشگیری عفونت ایمپلنت
- بهداشت دهان و دندان استفاده از دهانشویه برای ایمپلنت
- ترک سیگار
- دندانپزشک حرفه ای
- ترک دندان قروچه
- رژیم
سخن پایانی
عفونت ایمپلنت یکی از مهمترین عوارض احتمالی بعد از کاشت ایمپلنت دندان است و اگر شما به تازگی ایمپلنت انجام دادهاید یا قصد آن را دارید باید به خوبی با علائم، دلایل و راههای پیشگیری از ایمپلنت دندان آشنا باشید تا در صورت مشاهده علامتی مشکوک به پزشکتان مراجعه کنید.
فراموش نکنید که عفونت ایمپلنت دندان یک مشکل جدی و حساس است و اصلا نباید آن را پشت گوش بیاندازید چون به ازای هر دقیقه تاخیر و اهمال کاری برای درمان عفونت ایمپلنت، آسیبهای خطرناکی برای فک و لثه شما ایجاد خواهد شد.
سوالات متداول
آیا عفونت ایمپلنت دندان خطرناک است؟
عفونت ایمپلنت دندان به تنهایی خطرناک نیست و میتوان به کمک روشهای ساده و کوتاه آن را درمان کرد اما مشکل از جایی شروع میشود که افراد به علائم عفونت ایمپلنت بیتوجه هستند و پیگیر درمان عفونت ایمپلنت نمیشوند، دراین شرایط عفونت خطرساز میشود و مشکلات زیادی در آینده به بار میآورد.
علائم عفونت ایمپلنت دندان چیست؟
خونریزی، شکستگی پایه دندان، احساس فشار و درد در سینوس ها، خروج چرک از لثه، بوی بد دهان، قرمزی لثه و ….. جزو مهمترین علامتهای عفونت ایمپلنت دندان هستند، البته فراموش نکنید که افزون بر این علائم هرگاه بعد از ایمپلنت نشانه عجیب و ناآشنایی در ناحیه فک و لثهها مشاهده کردید حتما برای چکاپ به دندانپزشکتان مراجعه کنید.
آیا میتوان از عفونت ایمپلنت دندان پیشگیری کرد؟
بله خیلی راحت میتوان با ایجاد تغییرات مفید در عادات سبک زندگی مثل ترک سیگار و مشروبات الکلی، خوردن غذاهای سالم و انجام دقیق دستورالعملهای پزشک، از عفونت ایمپلنت پیشگیری کرد اما گاهی مواقع به ندرت با وجود انجام تمام کارهای مورد نیاز برای پیشگیری از عفونت ایمپلنت به دلیل مشکلات داخلی مثل ضعف استخوانی ، بیماریهای مختلف و …. ایمپلنت دچار عفونت میشود.
چقدر طول میکشد تا عفونت ایمپلنت دندان درمان شود؟
مدت زمان درمان عفونت ایمپلنت دندان بستگی به شدت عفونت دارد. اگر عفونت در مراحل اولیه تشخیص داده شود، معمولاً با مصرف آنتیبیوتیک و رعایت بهداشت دهان و دندان در عرض چند هفته برطرف میشود. اما در موارد شدیدتر که نیاز به جراحی یا حتی برداشتن ایمپلنت باشد، روند درمان ممکن است چند ماه طول بکشد.
آیا بعد از درمان عفونت، میتوان دوباره ایمپلنت گذاشت؟
بله، اما این موضوع به میزان آسیب وارد شده به استخوان فک بستگی دارد. اگر عفونت باعث تحلیل رفتن استخوان نشده باشد، معمولاً پس از بهبود کامل لثه و ضدعفونی محل ایمپلنت، امکان کاشت مجدد وجود دارد. در مواردی که استخوان فک آسیب دیده باشد، ممکن است نیاز به پیوند استخوان قبل از کاشت ایمپلنت جدید باشد.
نظر شما درباره این محتوا چیه؟
میانگین نظرات / 5. تعداد نظردهی:
14 پاسخ
سلام. من دو هفتهست ایمپلنت گذاشتم و چند روزه لثهم کمی متورم شده و یه بوی بد احساس میکنم. ولی درد زیادی ندارم. ممکنه این عفونت باشه؟ یا طبیعیه تو این بازه؟ خیلی نگرانم چون نمیخوام مجبور شم ایمپلنتو بردارم 😔 لطفاً راهنمایی کنین.
سلام. ممنون از مقاله کامل و مفیدتون.
من حدوداً شش ماهه که دوتا ایمپلنت در فک پایین انجام دادم. اوایل همه چی خوب بود ولی چند وقته موقع جویدن یه مقدار درد دارم، مخصوصاً وقتی غذای نسبتاً سفت میخورم. چند روز پیش متوجه شدم یه مقدار چرک خیلی کم از کنار یکی از ایمپلنتها خارج شد. البته هنوز لق نشده، ولی همین موضوع باعث شده خیلی استرس بگیرم.
با توجه به توضیحاتی که تو مقاله نوشتین، احتمال میدم که در مراحل اولیه عفونت باشم. به نظرتون تو این مرحله فقط آنتیبیوتیک کافی هست یا حتماً باید عکسبرداری بشه و احتمال جراحی هم هست؟
و یه سوال دیگه: دکتر من گفت اگر مراقبت کنم تا آخر عمر دوام داره، اما با این وضعیت یعنی ممکنه از دستش بدم؟ ممنون میشم اگر راهنماییم کنید.
سلام، وقت بخیر.
من سه ماه پیش ایمپلنت دندون نیش فک بالا گذاشتم. تا دو ماه اول مشکلی نداشتم ولی چند روزه احساس میکنم لثه اطرافش یه کم قرمز و متورم شده و یه بوی بد هم گاهی حس میکنم، مخصوصاً صبحا. البته درد ندارم ولی همین علائم باعث شده نگران شم.
از نظر بهداشت همیشه دقیق بودم و سیگار هم نمیکشم، ولی دیابت کنترلشده دارم. سوالم اینه که با توجه به اینکه درد ندارم، ممکنه هنوز در مرحله ابتدایی عفونت باشم و با یه آنتیبیوتیک ساده حل بشه؟ یا لازمه حتماً عکس جدید بگیرم و برم پیش پزشکم؟
خیلی از مطالب سایتتون استفاده کردم، مخصوصاً بخش مربوط به تفاوت موکوزیت و پری ایمپلنتایتیس خیلی کمکم کرد ولی ممنون میشم اگه راهنمایی شخصیتری بر اساس شرایطم بدین چون واقعاً نمیخوام کار به جراحی بکشه
خیلی ممنون بابت مقاله خوبی که ارائه دادید. سوالی که برام ایجاد شده اینه که اگر ایمپلنت عفونت کند و من متوجه علائم اولیه مثل بوی بد دهان و تورم شوم، چه اقداماتی رو باید اولویت قرار بدم؟ آیا نیاز هست که فوراً به پزشک مراجعه کنم یا میتونم چند روزی رو با مراقبتهای خانگی سپری کنم؟ همچنین آیا استفاده از دهانشویههای خاص مفید خواهد بود؟ ممنون میشم اگر راهکارهای ساده و موثری رو پیشنهاد بدید تا بتونم قبل از ملاقات با پزشک، عفونت رو کنترل کنم.
ممنون از اطلاعات ارزشمندی که در مقالهتان ارائه دادهاید. من فردی هستم که اطلاعات زیادی در زمینه دندانپزشکی ندارم و برای اولین بار است که درباره عفونت ایمپلنت دندان میخوانم. آیا ایمپلنت عفونت میکند؟ میخواستم بدانم در صورت بروز عفونت، چه راهکارهایی برای کاهش درد و تورم پیشنهاد میدهید؟ آیا باید فوراً به متخصص مراجعه کرد؟ لطفاً اطلاعات بیشتری درباره روشهای درمانی خانگی در اختیارمان بگذارید. همیشه به دنبال راههای ساده و موثر برای مراقبت از دهان و دندان هستم. باز هم از وقتی که میگذارید، تشکر میکنم.
راه های جلوگیری از عفونت ایمپلنت چه مواردی هست ؟ علائم عفونت ایمپلنتدر روز های اول چیست ؟
از کجا بفهمیم ایمپلنت عفونت کرده مواردی که باید قبل از مراجعه به دندانپزشک انجام بدیم چیست ؟
عفونت ایمپلنت عوارض ایمپلنت دندان چه مواردی میتونه باشه ، بعد از چه مدت بعد از ایمپلنت امکان بروز این عوارض هست ؟
آیا دندان ایمپلنت عفونت میکند علائم آن جهت پیش گیری چه مواردی هست ؟
عفونت پیچ ایمپلنت دنداندر چه مواردی امکان پذیر هست برای کاهش احتمال ابتلا به این مورد باید چه مواردی رعایت کنیم ؟
من یک هفته است که پایه ایمپلنت گذاشتم وچرک خشک کن استفاده میکنم از آب نمک ودهانشویه استفاده میکنم ولی خیلی درد دارم حتی آب نمیتونم بخورم چشمام دیگه ازدرد داره میزنه بیرون چیکارکنم
بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت ایمپلنت چیه ؟
طریقه استفاده به چه صورت هست تا چه اندازه عفونت طبیعی و قابل کنترل هست با دارو
درمان خانگی عفونت ایمپلنت دندان به چه صورت امکان پذیر هست ، چند روز فرصت داریم درصورت عفونت به دکتر مراجعه کنیم ؟
سلام
وقت بخیر
داروی عفونت ایمپلنت که جلوگیری کنه از بیشتر شدن عفونت ایجاد شده چی تجویز می کنید ؟