تفاوت باندینگ و کامپوزیت
عنوان تفاوت | توضیح تفاوت بهطور خلاصه |
---|---|
کاربرد | باندینگ برای ترمیمهای جزئی؛ کامپوزیت برای اصلاحات گستردهتر و زیبایی طرح لبخند استفاده میشود. |
مراحل انجام | باندینگ سادهتر و سریعتر است؛ کامپوزیت به مراحل بیشتری مانند لایهگذاری و پولیش نیاز دارد. |
دوام | باندینگ ماندگاری کمتری دارد و کامپوزیت تا ۱۰ سال یا بیشتر دوام میآورد. |
هزینه | باندینگ هزینه کمتری دارد؛ کامپوزیت بهدلیل پیچیدگی بیشتر، گرانتر است. |
ظاهر | کامپوزیت بهدلیل دقت در شکلدهی و پولیش، زیباتر و هنریتر از باندینگ است. |
زمان درمان | باندینگ در زمان کوتاه انجام میشود؛ کامپوزیت ممکن است به زمان بیشتری نیاز داشته باشد. |
نیاز به تراشیدن دندان | باندینگ معمولاً نیازی به تراشیدن ندارد؛ کامپوزیت ممکن است تراشیدن جزئی نیاز داشته باشد. |
مقاومت در برابر لکهگیری | کامپوزیت مقاومت بیشتری نسبت به باندینگ در برابر لکهها دارد. |
حساسیت به دما | باندینگ ممکن است حساسیت بیشتری به تغییرات دما نشان دهد؛ کامپوزیت معمولاً حساسیت کمتری دارد. |
همانطور که در سایت cheadlehulmedental.com آمده است:
Composite Bonding (also known as cosmetic or dental bonding) can be used for a whole range of dental problems, including chips, cracks, discolouration, fixing small gaps and minor fractures.
باندینگ و کامپوزیت دندان دو روش رایج و محبوب در دندانپزشکی زیبایی هستند که برای اصلاح شکل، رنگ و ترمیم دندانها استفاده میشوند؛ اما این دو روش تفاوتهایی از نظر کاربرد، مراحل انجام و نحوۀ مراقبت دارند که دانستن آنها برای کسانی که میخواهند ظاهر دندانهای خود را بهبود دهند، لازم است. در این مقاله به بررسی تفاوت باندینگ و کامپوزیت میپردازیم. ابتدا هرکدام را بهطور جداگانه توضیح میدهیم، سپس تفاوتهای آنها را بهطور کامل بررسی میکنیم؛ پس تا انتها با ما همراه باشید.
1- تفاوت از نظر کاربرد
باندینگ برای اتصال مواد ترمیمی مانند کامپوزیت به دندان استفاده میشود. این ماده باعث ایجاد پیوند قوی بین دندان و کامپوزیت میشود. کامپوزیت دندان بهصورت گستردهتر و برای اصلاحات بزرگتر استفاده میشود. این روش نهتنها برای ترمیم شکستگیها و فواصل دندانی، بلکه برای اصلاح طرح لبخند، تغییر رنگ و حتی ساخت لمینتهای زیبا روی دندانها به کار میرود.
2- تفاوت در مراحل انجام
باندینگ شامل آمادهسازی سطح دندان با ماده اسیدی، استفاده از رزین باندینگ بهعنوان چسب و سختکردن آن با نور مخصوص است. کامپوزیت مرحله بعد از قراردادن باندینگ است که ترمیم دندان با استفاده از آن انجام میشود و ممکن است به زمان بیشتری نیاز داشته باشد. در برخی موارد باید چند مرحله از جمله تراشیدن دندان، لایهگذاری کامپوزیت و پولیش برای آن انجام شود.
3- تفاوت باندینگ و کامپوزیت از نظر دوام
باندینگ بهطور معمول ماندگاری کمتری نسبت به کامپوزیت دارد و یک مرحله مقدماتی قبلاز قراردادن کامپوزیت است. در مقابل، کامپوزیت مقاومت و دوام بیشتری دارد و اگر بهدرستی مراقبت شود، میتواند تا ۱۰ سال یا بیشتر هم دوام بیاورد.
4- تفاوت در هزینه
باندینگ بهدلیل سادهتربودن فرایند و سرعت انجام آن، معمولاً هزینه کمتری نسبت به کامپوزیت دارد؛ اما کامپوزیت بهدلیل پیچیدگی بیشتر و نیاز به مهارت بالاتر دندانپزشک، هزینهاش بالاتر است.
5- تفاوت در ظاهر
هر دو روش دارای ظاهر طبیعی هستند و با رنگ دندانهای اصلی همخوانی دارند؛ اما کامپوزیت بهدلیل دقت بیشتری که در شکلدهی، لایهگذاری و پولیش دارد، میتواند نتیجهای هنریتر و زیباتر ایجاد کند.
باندینگ در موارد جزئی و برای ترمیمهای کوچک همچنان ظاهر خوبی دارد؛ اما در مقایسه با کامپوزیت ممکن است بهاندازه کافی براق و یکنواخت به نظر نرسد.
6- تفاوت در زمان درمان
باندینگ معمولاً در یک جلسه و مدت زمان کوتاهی انجام میشود. این روش بهدلیل سادگی مراحل آن، نیازی به جلسات متعدد ندارد و معمولاً در کمتر از یک ربع تا نیم ساعت برای هر دندان انجام میشود.
کامپوزیت بسته به تعداد دندانها و میزان اصلاحات بهخصوص اگر بهعنوان روش لمینت برای تمام دندانهای جلویی استفاده شود، ممکن است مدت زمان بیشتری نیاز داشته باشد؛ زیرا باید دقت زیادی در شکلدهی و لایهگذاری کامپوزیت صورت بگیرد.
7- تفاوت باندینگ و کامپوزیت در نیاز به تراشیدن دندان
باندینگ دندان معمولاً نیازی به تراشیدن و تغییر شکل دندان ندارد و بهعنوان یک روش محافظهکارانه در نظر گرفته میشود. این ویژگی باعث میشود که باندینگ یکی از روشهای کمتهاجمی برای ترمیم دندانها باشد.
کامپوزیت گاهی اوقات نیاز به تراشیدن سطح دندان دارد تا فضای کافی برای قراردادن ماده کامپوزیت ایجاد شود. این تراشیدن معمولاً بسیار جزئی و قابلچشمپوشی است و به لایه سطحی مینا محدود میشود؛ اما در مقایسه با باندینگ ممکن است بیشتر تهاجمی باشد.
8- تفاوت در مقاومت در برابر لکهگیری
باندینگ بهدلیل استفاده از رزینهای سادهتر، نسبت به کامپوزیت مقاومت کمتری در برابر لکه دارد و پساز چند سال ممکن است باندینگ دندانها بهویژه در اثر مصرف مواد رنگزا مثل قهوه، چای یا سیگار دچار تغییر رنگ شود.
کامپوزیت بهدلیل استفاده از مواد قویتر و تکنولوژی پیشرفتهتر در فرایند ساخت، مقاومت بیشتری در برابر لکهها دارد. بااینحال، همچنان مراقبتهای لازم برای جلوگیری از لکهگیری باید انجام شود.
9- حساسیت به دما
باندینگ بهدلیل ضخامت کم ممکن است حساسیت بیشتری به تغییرات دما نسبت به کامپوزیت نشان دهد. کامپوزیت بهطورکلی حساسیت کمتری به تغییرات دما دارد؛ اما در مواردی که به عصب دندان نزدیک باشد، ممکن است حساسیت جزئی ایجاد شود.
باندینگ دندان (Dental Bonding) چیست؟
باندینگ دندان یک روش ساده و غیرتهاجمی است که در آن، دندانپزشک از یک ماده رزینی همرنگ دندان (معمولاً کامپوزیت رزین) برای ترمیم دندانهای آسیبدیده، ترکخورده یا تغییر رنگداده استفاده میکند. همین جا لازم است به تفاوت باندینگ و کامپوزیت اشاره کنیم. ونیر کامپوزیت یکی از روشهای پرطرفدار و غیرتهاجمی برای بهبود ظاهر دندانها است که با استفاده از ماده باندینگ به سطح دندان متصل میشود. این روش برای موارد زیر به کار میرود:
- اصلاح بدرنگی دندانها؛
- ترمیم شکستگیهای جزئی دندان؛
- تغییر فرم یا اندازه دندان برای بهبود زیبایی.
در واقع باندینگ یک مرحله از انجام کامپوزیت است و یک روش درمان جداگانه محسوب نمیشود؛ بههمیندلیل به روش درمان با کامپوزیت، «کامپوزیت باندینگ» هم گفته میشود.
مراحل باندینگ کامپوزیت
- آمادهسازی دندان: در ابتدا، سطح دندان تمیز و برای چسباندن ماده رزینی آماده میشود. این مرحله شامل حذف پلاک و جرم از روی دندانها است؛
- استفاده از اچینگ: گاهی اوقات دندانپزشک از اسید ضعیف (ماده اچکننده) برای ایجاد سطح خشنتر و افزایش چسبندگی رزین استفاده میکند؛
- قراردادن پرایمر: پرایمر (ماده چسبنده) روی سطح دندان قرار میگیرد تا چسبندگی رزین را بیشتر کند؛
- انتخاب رنگ رزین: رنگ ماده رزینی براساس رنگ طبیعی دندان بیمار انتخاب میشود تا ظاهری طبیعی داشته باشد؛
- قراردادن رزین: ماده رزین روی سطح دندان قرار میگیرد و بهشکل مناسب قالبدهی میشود؛
- پولیش و صیقلکاری: پساز سفتشدن، دندانپزشک رزین را پولیش میکند تا سطح آن صاف و براق شود و بهخوبی با دندانهای دیگر هماهنگ باشد.
مراقبتهای پساز باندینگ
پساز انجام باندینگ باید از مصرف غذاها و نوشیدنیهای رنگدار (مانند قهوه، چای و توتفرنگی) در ۴۸ ساعت اول خودداری کنید. همچنین لازم است بهداشت دهان و دندان را بهخوبی رعایت کنید و مسواکزدن دوبار در روز و استفاده از نخ دندان را فراموش نکنید. باندینگ بهطور معمول دوام زیادی دارد؛ اما ممکن است پساز چند سال نیاز به بازسازی یا تعویض داشته باشد.
باندینگ مناسب چه افرادی است؟
باندینگ بهعنوان یک راهحل سریع و اقتصادی برای بهبود ظاهر دندانها برای افراد زیر مناسب است:
- افرادی که دندانهای ترکخورده، شکسته یا دارای فاصله دارند؛
- کسانی که دندانهای آنها تغییر رنگ داده است و بهدنبال راهحلی سریع و اقتصادی برای بهبود ظاهر دندانهایشان هستند؛
- افرادی که بهدنبال یک روش غیرتهاجمی و سریع برای ترمیم دندانهای جلویی خود هستند.
مزایای باندینگ کامپوزیت
- کامپوزیت روشی کم هزینه و با کیفیت است که ارتباط زیادی به هنر و تجربه دندانپزشک زیبایی داد.
- کامپوزیت توسط دندانپزشک زیبایی در مطب و طی یک جلسه انجام می شود.
- در روش کامپوزیت اگر دندان ها پوسیدگی نداشته باشند نیازی به تراش ندارد.
کاربردهای باندینگ کامپوزیت
- شکستگی دندان
- زردی و بد رنگی دندان
- ترک خوردگی دندان
- بدشکلی دندان
- فاصله بین دندانها
- دندانهای کج و نامرتب
- ترمیم دندان های پوسیده شده
کامپوزیت دندان (Dental Composite) چیست؟
حال که با باندینگ بهصورت کامل آشنا شدید، برای درک تفاوت باندینگ و کامپوزیت لازم است که با کامپوزیت هم آشنایی کامل پیدا کنید.
کامپوزیت دندان یک روش پرکاربرد در دندانپزشکی است که در آن از مادهای به نام کامپوزیت رزین بهصورت خمیری و با رنگهای متنوع برای ترمیم دندانها یا ایجاد لمینتهای زیبا استفاده میشود. کامپوزیتها بهطور گسترده در ترمیمهای دندانی مانند پرکردن دندانها یا روکشهای زیبایی به کار گرفته میشوند. این روش بهدلیل تطابق رنگ کامپوزیت با دندانهای طبیعی بسیار محبوب است.
اگر قصد کامپوزیت دندان دارید، پیشنهاد میشود مطلب سرامیک دندان بهتر است یا کامپوزیت را هم مطالعه کنید تا انتخاب بهتری داشته باشید.
کامپوزیت بهصورت لایهلایه روی دندان قرار میگیرد و پساز پلیمریزاسیون (سختشدن با نور UV) بهشکل دلخواه تراش داده میشود. این ماده، ضخیمتر و مقاومتر از باندینگ است و برای ترمیمهای بزرگتر، پرکردن حفرههای عمیقتر و تغییر شکل دندانها مناسبتر است.
مراحل انجام کامپوزیت
مراحل انجام کامپوزیت بهشرحی است که در ادامه میخوانید:
- آمادهسازی دندان: اگر از کامپوزیت برای لمینت یا ترمیم استفاده شود، ابتدا دندانپزشک سطح دندان را تمیز میکند و در برخی موارد برای برداشتن بخشی از بافت پوسیده یا آسیبدیده، اندکی دندان را تراش میدهد تا ماده کامپوزیت بهتر به دندان بچسبد؛
- اسید اچینگ: دندان با مادهای اسیدی بهنام اچینگ (Etching) پوشانده میشود تا سطح مینای دندان زبر شود و کامپوزیت بهخوبی به دندان بچسبد؛
- قراردادن کامپوزیت: دندانپزشک ماده کامپوزیت را در لایههای نازک روی دندان قرار میدهد و هر لایه با نور آبی مخصوص UV سفت میشود. این فرایند تا رسیدن به شکل و اندازۀ مطلوب تکرار میشود؛
- شکلدهی و پولیش: پساز اتمام قراردادن کامپوزیت، دندانپزشک آن را شکلدهی میکند و صیقل میدهد تا دندانها طبیعی و براق به نظر برسند.
مراقبتهای پساز کامپوزیت
دندان کامپوزیتشده هم مانند دندان طبیعی و حتی بیشتر از آن نیاز به مراقبت و نگهداری دارد؛ یعنی باید دو بار در روز مسواک بزنید و نخ دندان بکشید تا دندانها دچار پوسیدگی نشوند.
در روزهای اولیه پساز انجام کامپوزیت بهتر است از مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای رنگدار مانند قهوه، چای، نوشابه و غذاهای حاوی زعفران پرهیز کنید. هرچند کامپوزیتها مقاومت نسبی در برابر رنگپذیری دارند؛ اما باز هم مراقبت از آنها ضروری است.
برای بررسی وضعیت کامپوزیت و جلوگیری از هرگونه آسیب، مراجعه منظم به دندانپزشک توصیه میشود. نکته دیگری که باید رعایت کنید، خودداری از عادات مخرب مانند جویدن اجسام سخت مثل یخ، ناخن یا وسایل فلزی است؛ زیرا این کارها میتواند به کامپوزیت آسیب برساند.
کامپوزیت مناسب چه افرادی است؟
کامپوزیت بهعنوان یکی از متداولترین روشهای بهبود ظاهر دندانها برای افراد زیر مناسب است:
- افرادی که بهدنبال اصلاح طرح لبخند و زیبایی دندانها هستند؛
- کسانی که دندانهای شکسته، فاصلهدار یا تغییر رنگداده دارند و مایل هستند ظاهر طبیعی و زیبا به دندانهای خود بدهند؛
- افرادی که نمیخواهند دندانهایشان تراش زیادی بخورد (برخلاف روشهایی مانند لمینت سرامیکی)؛
- افرادی که بهدنبال یک روش سریعتر و اقتصادیتر نسبت به روکشهای سرامیکی برای زیباکردن لبخند خود هستند.
ونیر کامپوزیت (composite veneers) یک روش درمان نوین دندانپزشکی برای اصلاح طرح لبخند و رفع عیوب ظاهری دندانها محسوب میشود که در سالهای اخیر متخصصین دندانپزشکی زیبایی سراسر جهان به صورت گسترده از آن استفاده میکنند. برای مطالعه بیشتر این محتوا “کامپوزیت ونیر دندان چیست” را مطالعه کنید.
سخن پایانی
باندینگ و کامپوزیت هر دو از روشهای متداول و مؤثر در دندانپزشکی زیبایی هستند که هرکدام ویژگیها، مزایا و معایب خاص خود را دارند. انتخاب بین این دو روش به نیازهای فردی بیمار، میزان تغییرات موردنظر و همچنین بودجه و زمان در دسترس بستگی دارد.
در این مقاله تفاوت باندینگ و کامپوزیت را از جنبههای مختلف بررسی کردیم. باندینگ دندان برای افرادی مناسب است که یک روش سریع، اقتصادی و کمتهاجمی برای ترمیمهای جزئی دندانهای خود میخواهند. این روش بیشتر برای ترمیم ترکها، شکافهای کوچک و تغییر رنگهای محدود مناسب است.
کامپوزیت دندان گزینهای بهتر برای افرادی است که بهدنبال اصلاحات بیشتر از جمله تغییر شکل دندانها، اصلاح طرح لبخند یا ایجاد لمینتهای زیبا هستند. این روش در مقایسه با باندینگ دوام و استحکام بیشتری دارد؛ اما ممکن است به زمان و هزینه بیشتری هم نیاز داشته باشد.
تصمیمگیری بین باندینگ و کامپوزیت باید با مشورت دندانپزشک و براساس شرایط دندانی و خواستههای زیبایی شما انجام بشود تا بالاترین میزان رضایت را از کار دندانی خود داشته باشید و از لبخند زیبایتان نهایت لذت را ببرید.
سوالات متداول
1- عوارض باندینگ کامپوزیت چیست؟
پس باندینگ کامپوزیت روی دندان، دندان ها کمی زبر و به سردی و گرمی حساس می شوند که بعد چند هفته این مشکل برطرف می شود.
2- طول عمر باندینگ کامپوزیت چقدر است؟
دوام کامپوزیت به نحوه مراقبت بیمار از دندان ها بستگی دارد. کامپوزیت دندان در بسیاری از مواقع 10 یا 15 سال کار می کند.
3- نحوه مراقبت از باندینگ کامپوزیت به چه شکل است؟
مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به طور منظم و استفاده نکردن از مواد خوراکی سفت باعث افزایش طول عمر باندینگ کامپوزیت می شود. سیگار کشیدن و نوشیدن مکرر قهوه یا چای موجب ایجاد لکه روی کامپوزیت می شود.
4- هزینه باندینگ کامپوزیت چقدر است؟
باندینگ کامپوزیت روشی کم هزینه است و قطعا با توجه به تعداد و شرایط دندانی شما قیمت کامپوزیت مشخص می شود.
نظر شما درباره این محتوا چیه؟
میانگین نظرات / 5. تعداد نظردهی:
2 پاسخ
تفاوت باندینگ و کامپوزیت در چه مواردی هست ؟در چه شرایطی کامپوزیت رو پیشنهاد می کنید ؟
کاربرد باندینگ در دندانپزشکی در چه مواردی هست ؟