کاشت ایمپلنت دندان از مراحل مختلفی تشکیل شده و قالب گیری ایمپلنت یکی از مهمترین آنها است. در واقع باید گفت قالب گیری ایمپلنت ابعاد، اندازه و نحوه قرار گیری ایمپلنت های دندانی را مشخص می کند و براساس آن دندان مصنوعی جایگزین دندان طبیعی از دست رفته می شود. پس پروسه قالب گیری و انجام صحیح آن از اهمیت بالایی برخوردار است و به نوعی تعیین کننده کیفیت و ماندگاری ایمپلنت دندان کاشته شده خواهد بود.
بدین ترتیب در ادامه قصد داریم برای روشن تر شدن این موضوع مهم به بررسی مفهوم قالب گیری ایمپلنت و مراحل انجام آن بپردازیم. تا با آگاهی بیشتر نسبت به روند ساخت و کاشت این نوع از دندان مصنوعی ثابت بتوانید از مزایا و ویژگی های منحصر به فرد آنها نهایت بهره را ببرید.
قالب گیری ایمپلنت چیست؟
به طور کلی قالب گیری ایمپلنت یک فرآیند مهم و اساسی جهت شناسایی دقیق وضعیت ظاهری و نحوه قرارگیری لثه و فک بیمار است. علاوه بر این با قالب گیری از دندان های اطراف نیز کپی برداری می شود و بدین ترتیب ابعاد و اندازه ایمپلنت جهت قرار گرفتن در فضای خالی بین دندان های اصلی بیمار بدست می آید. در واقع طی این فرآیند یک نمای کلی از وضعیت لثه، فک و محل قرارگیری سایر دندان ها در اختیار دندانپزشک قرار می گیرد و براساس آن اقدام به ساخت ایمپلنت دندان می کند.
معمولاً قالب گیری طی ۲ الی ۱۰ دقیقه انجام می شود و یکی از مهمترین مراحل ساخت و کاشت ایمپلنت های دندانی است. به دلیل اینکه ایمپلنت های ساخته شده می بایست با ساختار قوس دندانی تطابق داشته باشید و از هرگونه تحریک آزار دهنده در دهان بیمار جلوگیری به عمل آورد. در غیر این صورت پس از کاشت ایمپلنت، مشکلات متعددی برای بیمار به وجود می آید و فرد هنگام جویدن مواد غذایی و صحبت کردن احساس ناخوشایند همراه با درد خواهد داشت.
در رابطه با اطلاع از اینکه جراحی ایمپلنت چقدر زمان میبره از شما دعوت میکنیم به ویدئو توجه کنید :
اهمیت و ضرورت قالب گیری ایمپلنت های دندانی
با توجه به اینکه هدف اصلی از قالب گیری ایمپلنت، شناسایی دقیق موقعیت دقیق ایمپلنت و انتقال آن به لابراتوار دندانپزشک جهت ساخت است، فرآیند قالب گیری از اهمیت بسیار زیادی دارد و به عنوان یکی از مهمترین مراحل ساخت و نصب ایمپلنت های دندانی شناخته شده است.
در واقع طی قالب گیری محل اصلی کاشت ایمپلنت مشخص شده و همه اجزای ایمپلنت به ویژه روکش دندان براساس مقادیر بدست آمده در لابراتوار دندانپزشکی ساخته می شوند. تا پس از آن توسط دندانپزشک متخصص زیبایی و ایمپلنت در فضای خالی ناشی از کشیدن شده دندان نصب گردد.
از آنجایی که هرگونه خطا در روند قالب گیری موجب بروز مشکل هنگام کاشت و نصب دندان می شود، می توان گفت فرآیند قالب گیری ایمپلنت از اهمیت بالایی برخوردار بوده و تعیین کننده کیفیت، کارایی و ماندگاری ایمپلنت دندان است. علاوه بر این عدم توجه به روند قالبگیری ایمپلنت موجب طولانی شدن روند درمان و عدم ترمیم استخوان فک می شود.
بنابراین برای جراحی، قالب گیری و کاشت ایمپلنت به متخصصین دندانپزشکی زیبایی و ایمپلنت دندان مراجعه کنید، تا ضمن جلوگیری از بروز هرگونه مشکل حین قالب گیری و کاشت ایمپلنت شاهد کارایی مطلوب و ماندگاری این نوع از دندان مصنوعی در طولانی مدت باشید. در این زمینه دکتر الهام وزیری نهاد متخصص بیماری های لثه و ایمپلنت پاسخگوی سؤالات و درخواست های شماست. جهت پرسش سؤالات خود و همچنین کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان و تیم پشتیبانی وب سایت ارتباط برقرار کنید.
همانطور که who می گوید:
Oral health is the state of the mouth, teeth and orofacial structures that enables individuals to perform essential functions such as eating, breathing and speaking, and encompasses psychosocial dimensions such as self-confidence, well-being and the ability to socialize and work without pain, discomfort and embarrassment. Oral health varies over the life course from early life to old age, is integral to general health and supports individuals in participating in society and achieving their potential.
انواع روش های قالب گیری ایمپلنت دندان
با توجه به شرایط دهان بیمار و همچنین تشخیص دندانپزشک دو روش کلی قالب گیری باز و بسته برای کاشت ایمپلنت های دندانی وجود دارد. هر کدام از این روش ها اصول، روند و مزایای خاص خود را دارند. بدین ترتیب این دو روش اصلی و کاربردی قالب گیری به شرح زیر عبارت است از:
۱- قالب گیری تری باز (Open Tray)
این روش قالب گیری در سطح فیکسچر انجام می شود و از دقت بسیار بالای برخوردار است. علاوه بر این در تری باز برای حفظ قوس دندان ها از اباتمنت های زاویه دار استفاده شده و این روش قالب گیری موجب افزایش سازگاری ایمپلنت دندان با سایر دندان ها می گردد. شایان ذکر است که در قالب گیری ایمپلنت تری باز از ایمپرشن کوپینگ های باز استفاده می شود و به طبع آن جابجایی اجزا در زمان برداشت قالب به حداقل میزان ممکن می رسد.
بدین صورت که ابتدا ایمپرشن کوپینگ متصل شده و سپس در اطراف آن ماده قالب گیری تزریق می شود. در آخر نیز با سفت شده ماده قالب گیری، پیچ های ایمپرشن باز شده و سپس آن را همراه با قالب از روی دندان ها بر می دارند. البته این پایان کار نیست و قالب های اندازه گیری شده به لابراتوار دندانپزشکی منتقل شده و متخصصین براساس آن اقدام به ساخت ایمپلنت های دندانی می کنند.
۲- قالب گیری تری بسته (Close Tray)
در صورتی که امکان انتخاب اباتمنت وجود نداشته باشد، دندانپزشک برای قالب گیری ایمپلنت از روش تری بسته استفاده می کند. بدین صورت که ایمپرشن کوپینگ روی فیکسچر قرار گرفته و با بازسازی محل دقیق اباتمنت، ابعاد و اندازه آن را مشخص می نماید. البته سایز و قطر اباتمنت توسط متخصص دندانپزشکی در لابراتوار مشخص شده و سپس براساس اقدام به ساخت روکش ایمپلنت (تاج دندان) می کنند. شایان ذکر است که در این نوع قالب گیری نیز برای مشخص شدن نمای داخلی دندان ها در اطراف ایمپرشن کوپینگ ماده قالب گیری تزریق شده و سپس ابعاد و اندازه بدست آمده به لابراتوار منتقل می شود.
مراحل اصلی قالب گیری ایمپلنت
همان طور که در ابتدا نیز به آن اشاره کردیم قالب گیری یکی از مراحل مهم در زمینه کاشت ایمپلنت های دندانی است و تأثیر بسزایی در کیفیت، کارایی و ماندگاری ایمپلنت دندان دارد. بر همین اساس فرآیند قالبگیری و اندازه گیری آن باید به آرامی و با دقت بسیار زیاد انجام شود. پس اینکه قالب گیری ایمپلنت چقدر طول می کشد دقیق مشخص نیست. البته با توجه به روش و ماده مورد استفاده فرآیند قالب گیری بین ۲ تا ۱۰ دقیقه به طول می انجامد و به ترتیب زیر است:
۱- انتخاب سینی قالب گیری (تری باز و بسته)؛ به طور معمول سینی های قالب گیری فلزی و پلاستیکی هستند و به منظور قرار دادن ماده قالب گیری ایمپلنت مورد استفاده قرار می گیرد.
۲- انتخاب ماده قالب گیری مناسب؛ بعد از انتخاب سینی قالبگیری زمان آن فرا می رسد تا مواد موردنیاز برای اندازه گیری قالب ایمپلنت های دندانی درون آن قرار دارد. در این خصوص برای قالب گیری نسخه های مختلف آلژینات استفاده می شود و بازه زمانی اندازه گیری ابعاد و اندازه گیری دندان ها و اجزای سازنده ایمپلنت را به طور قابل توجهی کاهش می دهد.
۳- تهیه خمیر قالبگیری دندان؛ در این مرحله نیز دندانپزشک پودر قالبگیری را با مقداری آب مخلوط کرده و سپس آن را به حالت خمیر شکل پذیر (قوام خامه ای) در می آورد.
۴- قراردادن خمیر در دهان جهت قالب گیری و خارج نمودن آن؛ پس از تهیه خمیر قالب گیری ایمپلنت، دندانپزشک آن را درون سینی ریخته و با آرامی داخل دهان بیمار قرار می دهد. بعد از گذشت چند دقیقه، خمیر خشک شده و حالت دندان ها، لثه و فک را به خود می گیرد. در پایان نیز دندانپزشک سینی نگهدارنده را خیلی آرام از دهان خارج کرده و جهت ساخت ایمپلنت به لابراتوار منتقل می کند.
سخن آخر
برای ساخت ایمپلنت های دندانی لازم است تا دندانپزشک یک تصویر دقیق و نمای کلی از نحوه قرارگیری دندان ها، لثه و استخوان فک داشته باشد. تا براساس آن اقدام با ساخت ایمپلنت و کاشت آن درون لثه و استخوان فک بیمار کند. بر همین اساس دندانپزشکان اقدام به قالب گیری ایمپلنت دندان نموده و براساس آن ساخت این نوع از دندان مصنوعی ثابت را آغاز می کنند.
از آنجایی که این قالبگیری تأثیر بسزایی در کیفیت،کارایی و طول عمر ایمپلنت دندان دارد، به عنوان یکی از مهمترین مراحل کاشت ایمپلنت دندان شناخته شده و دندانپزشکان زیبایی و ایمپلنت به انجام صحیح و اصولی این مرحله توجه ویژه دارند. شما نیز اگر می خواهید از ویژگی های منحصر به فرد ایمپلنت دندان بهره مند شوید، فرآیند قالبگیری ایمپلنت را به دندانپزشکان متخصص و با تجربه در این زمینه بسپارید.
سؤالات متداول:
۱.کدام روش قالب گیری برای کاشت ایمپلنت دندان مناسب است؟
با توجه به اینکه هر کدام از روش های قالبگیری ایمپلنت کاربرد و مزایای خاص خود را دارند، نمی توان یک روش را به عنوان بهترین و مناسب ترین روش قالب گیری معرفی کرد. در واقع تصمیم گیری در این خصوص برعهده دندانپزشک بوده و پس از معاینه وضعیت دندان ها، لثه و استخوان فک در این باره اظهارنظر می کند.
۲.آیا قالب گیری برای کاشت ایمپلنت یک پروسه زمان بر و دشوار است؟
خیر، در صورتی که فرآیند قالبگیری ایمپلنت توسط دندانپزشک متخصص و با تجربه انجام شود، نه تنها دشوار نیست، بلکه در کمتر از ۵ دقیقه انجام می شود.
۳.هزینه قالب گیری ایمپلنت چقدر است؟
به لحاظ اینکه قالب گیری یکی از مراحل اصلی و مهم در زمینه کاشت ایمپلنت دندان است، هزینه آن با کاشت ایمپلنت محاسبه می شود و هزینه مازادی برای آن در نظر گرفته نشده است.
8 پاسخ
سلام
وقت بخیر مدت زمان قالب گیری ایمپلنت دندان چقدر هست ؟
عموما چند بار نیاز به قالب گیری داریم برای هر ایمپلنت
مدت زمان قالبگیری ایمپلنت چقدر هست ؟
چند مرحله نیاز به قالب گیری هست ؟
چند مرحله قالب گیری ایمپلنت باید انجام بشه و با چه فاصله زمانی امانش هست ایمپلنت اجرا بشه ؟
قالب گیری ایمپلنت چند مرحله دارد ؟ امکانش هست تمام مراحل در ی جلسه انجام بشه ؟
بعد از قالب گیری ساخت ایمپلنت حدوداچقدر طول میکشه ؟
مراحل قالب گیری ایمپلنت چند مرحله هست ؟ در چند جلسه مراجعه به مطب امکانش هست انجام بشه ؟
سلام وقتتون به خیر.من ارتودنسی دارم پیچ و هیلینگ ایمپلنت هم گذاشتم ولی هنوز اون تاجش رو نساختن برام.سوالم اینه آیا میشه فقط با برداشتن سیم و نگه داشتن براکت ها روی دندان های اطراف قالب گیری رو انجام داد؟
قالب گیری ایمپلنت چقدر طول میکشد ؟چند دفعه نیاز به مراجعه به مطب برای انجام کار هست ؟
مممنون از اطلاعات خوبتون
مدت زمان قالب گیری قدر هست و چند بار برای هر ایمپلنت دندان باید انجام بشه ؟