بررسی جامع روش های کاشت دندان + مزایا و معایب (آپدیت ۱۴۰۲)

کاشت دندان یکی از روش های مفید و مؤثر جهت بازیابی دندان های از دست رفته و بهبود لبخند است. این کار با استفاده از روش های مختلفی انجام گرفته و نتیجه آن داشتن لبخند زیبا و جویدن انواع مواد غذایی را به بهترین شکل ممکن است. در واقع امروزه پیشرفت تکنولوژی و فناوری در زمینه دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی دهان و دندان سبب شده تا بسیاری از مشکلات دندان ها در کوتاه ترین زمان ممکن برطرف شده و شاهد کاشت دندان به روش های نوین و تخصصی باشیم. در ادامه ضمن مروری بر عوارض بی دندانی به معرفی ۲ روش کاشت دندان به بررسی مزایا و معایب هرکدام می پردازیم.

 

چرا کاشت دندان امری مهم و ضروری است؟

دندان های خراب همواره وضعیت دهان، فک و لثه را تحت شعاع قرار می دهند. به نحوی که فرد اکثر اوقات احساس درد، ناراحتی و عفونت دارد و از همه مهمتر از بوی بد و آزار دهنده دهانش رنج می برد. برای برون رفت از این مشکل می توان با استفاده از انواع روش های کاشت دندان، مشکلات موجود را برطرف ساخت و شاهد بهبود کیفیت دندان ها و بازیابی طرح لبخند بود.

هم چنین خرابی دندان ها و به هم ریختگی وضعیت دهان موجب بروز مشکلات متعدد و در نتیجه کاهش اعتماد به نفس در افراد می شود. بدین جهت برای رفع این مشکل و افزایش اعتماد به نفس باید اقدام به کاشت دندان کرد. البته دستیابی به این امر مهم نیازمند تعیین برترین روش های کاشت دندان و آشنایی با نحوه کاشت دندان به صورت صحیح و اصولی است. تا ضمن کاشت مناسب دندان ها شاهد آثار و مزایای منحصر به فرد آن در طولانی مدت باشیم.

عوراض بی دندانی

هنگامی که دندان ها از بین می رود ، ناحیه استخوان فک که این دندان ها را نگه می دارد شروع به از بین رفتن کرده و تحلیل استخوان فک صورت می گیرد. متاسفانه زمانى که حتى تصمیم به جایگذارى میکنید استخوانى چه از جهت عرضى و چه طولى باقی نمانده است.

هم چنین وجود همه دندان ها در دهان می تواند اعتماد به نفس شما را افزایش دهد. به این ترتیب شما دیگر نگران توجه دیگران به دندان های از بین رفته خود نخواهید بود. از دست دادن دندان می تواند بر کیفیت جویدن غذا و نوع غذاهایی که شما امکان خوردن آنها را دارید تاثیر داشته باشد. بعضی افرادی که دندان های آنها از بین رفته است رژیم غذایی ضعیف دارند و به این ترتیب ممکن است سلامت کلی آنها تحت تاثیر قرار گیرد.

عوارض بی دندانی

میوه ها و سبزیجات خام نیازمند جویدن بیشتر هستند. به همین خاطر کسانی که با جویدن مشکل دارند ممکن است از مصرف آنها خودداری کنند. سایر انتخاب ها همچون مخلوط کردن ، پوره کردن و آب گرفتن نیز همواره قابل استفاده نیستند.

از دست دادن دندان ها می تواند وضعیت گاز گرفتن آنها را تغییر دهد. تغییر در وضعیت گاز گرفتن می تواند باعث ایجاد مشکلات خاص برای مفصل فک شود که در اصطلاح تخصصی به آن اختلالات مفصل گیجگاهی فکى نیز گفته می شود. از دست دادن دندان ها می تواند وضعیت صحبت کردن و طرح لبخند شما را تحت تاثیر قرار دهد و به این ترتیب اعتماد به نفس شما را کاهش دهد.

لذا با توجه به همه موارد گفته شده انتخاب بهترین روش کاشت دندان یکی از الزاماتی است که باید با کمک یک دندان پزشک متخصص صورت گیرد.

انواع روش های کاشت دندان

اکنون که با اهمیت کاشت دندان آشنا شدید، زمان آن فرا می رسد تا بدانید که از چه روش هایی برای کاشت دندان استفاده می کنند. به لحاظ اینکه فرآیند کاشت دندان براساس مؤلفه هایی نظیر نوع دندان، پوشش، اندازه و نحوه اتصال آن در نظر گرفته شده و انجام می شود، آشنایی با انواع روش های کاشت دندان اهمیت فراوانی دارد. تا متناسب با نوع مشکل و ناهنجاری های دهان و دندان از بهترین روش برای کاشت دندان های با کیفیت و با دوام استفاده کرد. در این راستا روش های اصلی و مهم کاشت دندان که در مراکز تخصصی دندانپزشکی به شرح زیر عبارت است از:

۱.کاشت دندان به روش ایمپلنت

این روش یکی از متداول ترین و کاربردی ترین روش ها برای کاشت دندان های مستحکم و مقاوم است. تا ضمن سازگاری کامل به لثه و فک فرد، قدرت جویدن انواع مواد غذایی افزایش پیدا کند. البته باید بدانید که ایمپلنت دندان نیز مدل های متنوعی دارد، که شامل ایمپلنت اندوستال و ایمپلنت ساب پریوستئال می شود.

در کاشت دندان ایمپلنت اندوستال (Endosteal Implant) به ازای هر دندان یک سوراخ متناسب با ابعاد ایمپلنت تیتانیومی در فک ایجاد شده و سپس پایه ایمپلنت به عنوان ریشه درون استخوان فک قرار می گیرد. پس از آن پروسه کاشت دندان چندین ماه متوقف می شود، تا پایه تیتانیومی با استخوان فک جوش بخورد. در پایه نیز تاج دندان روی پایه خود قرار گرفته و مراحل کاشت دندان به روش اندوستال پایان می پذیرد. شایان ذکر است که کاشت دندان ایملنت به روش اندوستال مزایای متعددی دارد و از بین مهمترین آنها می توان به پایدار بودن در فک، تثبیت استخوان ها، طول عمر بالا و احساس طبیعی بودن فوق العاده اشاره کرد.

 

اما در مقابل کاشت دندان ایمپلنت ساب پریوستئال (Subperiosteal Implant) به صورت محدود انجام می شود و صرفاً برای بیمارانی که با مشکل کمبود تراکم استخوان در ناحیه فک مواجه هستند، مورد استفاده قرار می گیرد. این روش دوره درمان کوتاه تری دارد و با قرار دادن بدنه فلزی درون لثه و فک، پروتز مصنوعی روی آن متصل می گردد. خاطر نشان می شود که این روش کاشت دندان محبوبیت کمتری دارد و دلیل اصلی آن عدم ثبات کافی به دلیل جوش نخوردن پایه فلزی با استخوان فک و لثه است.

ایمپلنت می تواند یک پارچه و یا دو تکه باشند و توسط پیچ اتصال قسمت آباتمنت و ریشه به هم وصل شوند تمام قطعات پروتزی و پیچ اتصال نیز از جنس تیتانیوم ساخته میشود و زمانیکه این قطعات به هم بسته میشوند پدیده Cold Welding و یا جوش سرد اتفاق میفتد یعنی دو قطعه تیتانیوم با هم یکى میشوند

کاشت دندان به روش ایمپلنت

Implant Internal Connection : یعنی اینکه قسمت تحتانی اباتمنت به درون فیکسچر ایمپلنت وارد شود. امروزه بیشتر از این نوع ایمپلنت استفاده می شود چون این نوع استتیک بهتری دارد. میزان شل شدن پیچ اباتمنت ایمپلنت در آن کمتر بوده و داراى سیل بهتر میکروبى میباشد.

فقط در قطرهای ۳ میلیمتر و کمتر امکان ایجاد internal connection به دلیل قطر کم فیکسچر وجود ندارد زیرا باعث ضعیف شدن بدنه ایمپلنت میشود و به همین خاطر است که در این قطر از External Connection استفاده میشود.

Implant External Connection : یعنی اینکه قسمت فوقانى فیکچسر ایمپلنت به درون اباتمنت وارد شود. اولین ایمپلنتها از این نوع بودند بهمین دلیل داده ها و اطلاعات بیشترى از این نوع در دست هست ولى بدلیل وجود معایب زیر دیگر کمتر از آنها استفاده میشود از معایب میتوان سیل کمتر میکروبى، زیبایی کمتر و احتمال شل شدن بیشتر پیچ اباتمنت رو نام برد

Mini Implant : به ایمپلنت با قطر کمتر از ۳ میلیمتر مینی ایمپلنت گفته میشود که برای موارد موقتی استفاده میشود مثلا برای ۶ ماه تا یکسال

به عنوان مثال زمانیکه جراحی Full Mouth انجام میدهیم ممکن است که لازم باشد برای شش ماه پروتز موقت به بیمار داده شود در این صورت میتوان از دو یا سه مینی ایمپلنت استفاده بکنیم تا یک دست دندان موقت برای بیمار ساخته شود و در زمانیکه ایمپلنت های اصلی به بهره برداری میرسند مینی ایمپلنت ها حذف شوند.

شرایط کاشت دندان ایمپلنت

اولین قدم برای کاشت دندان ملاقات با یک دندان پزشک حرفه ای و متخصص ایمپلنت برای انجام معاینات لازم است. ارزیابی اولیه در این حالت شامل بررسی وضعیت دهان و دندان های شما و بررسی کامل سابقه درمانی و مشکلات دندان است. در این مرحله معمولاً از دندان ها عکس رادیولوژی تهیه می شود. این عکس می تواند اطلاعات مناسبی را درباره مقدار استخوان موجود در فک و شکل آن و نیز محل اعصاب و سینوس ها در اختیار دندان پزشک قرار دهد.

اکثر افراد کاندیدهای مناسب برای استفاده از ایمپلنت دندان هستند. و شرایط انجام ایمپلنت و کاشت دندان را دارند.

شما برای کاشت دندان باید لثه های سالم داشته باشید همچنین استخوان کافی برای نگه داشتن ایمپلنت در فک خود داشته باشید.

بعضی افراد که استخوان فک خود را از دست داده اند نیز می توانند از ایمپلنت دندان استفاده کنند ، اما ابتدا لازم است استخوان از بین رفته با استفاده از روش های درمانی مناسب ( پودر استخوان ) تجدید و ترمیم شود.

پس از کاشت دندان لازم است دندان ها و لثه ها به صورت روزانه مسواک زده و نخ دندان کشیده شود. علاوه بر این ملاقات منظم با دندانپزشک در این رابطه از اهمیت خاص برخوردار است.

اجزاء تشکیل دهنده ایمپلنت عبارتست از :

  • ریشه ( فیکسچر )
  • تاج (پروتز ، اباتمنت)
  • پیچ اتصال دهنده اباتمنت به فیکسچر

زمان جوش خوردن ایمپلنت پس از کاشت ایمپلنت

زمان جوش خوردن ایمپلنت در فک بالا ۵ ماه و در فک پایین ۳ ماه است. در مواردی مثل دسترسی به سینوس یا پیوند استخوان یا تراکم کم استخوان زمان بیشتری لحاظ می شود و در شرایط ایده آل استخوانی میتوان مدت زمان انتظار برای قالب گیری را کاهش داد.

سن مناسب برای گذاشتن ایمپلنت

سن مناسب برای گذاشتن ایمپلنت ۱۸ سال است در سن پایین تر ممکن است برای تک دندان ایمپلنت گذاشته شود ولی بعد از ۱۸ سالگی پروتز آن باید تعویض شود از ایمپلنت برای جایگزینی یک یا چند دندان و حتی تمام دندان ها میتوان استفاده کرد.

میزان موفقیت ایمپلنت

میزان موفقیت ایمپلنت را پس از ۱۰ سال %۹۷ گزارش کرده اند از شاخص های بسیار مهم در موفقیت ایمپلنت رعایت بهداشت دهان و دندان است ، استعمال دخانیات و بعضی بیماریهای سیستمیک از عوامل عدم موفقیت و یا شکست ایمپلنت می باشد.

قطر ۴ میلیمتر و طول ۱۲ میلیمتر برای ایمپلنت مناسب است حداقل ضخامت استخوان لازم در اطراف ایمپلنت ۱ میلیمتر است هرچه این ضخامت بیشتر باشد ماندگاری ایمپلنت بیشتر است قبل از شروع درمان ایمپلنت باید تمام کارهای مربوط به دیگر دندانها انجام شود برای ارزیابی طرح درمان اولیه رادیوگرافی CBCT و پس از طرح درمان اولیه برای ارزیابی دقیق طول و عرض استخوان (OPG) پانورکس هم لازم است ، بعد از ارزیابی های لازم برای کاشت ایمپلنت جراحی با فلپ نسبت به جراحی بدون فلپ ترجیح داده می شود.

مزایای کاشت دندان به روش ایمپلنت

با توجه به تحقیقات و بررسی های به عمل آمده درباره کاشت دندان به روش ایمپلنت، مشخص شده که این طریقه کاشت دندان مزایای متعددی به همراه دارد. که بعضی از مهمترین آنها به شرح زیر عبارت است از:

  • روشی مؤثر و کاربردی برای درمان مشکلات دهان و بازیابی دندان های از دست رفته
  • ظاهری مشابه با دندان طبیعی دارد و تشخیص آن از دندان طبیعی بسیار سخت است.
  • یک روش ثابت برای کاشت دندان و عدم نیاز به خارج کردن آن
  • بهبود وضعیت بهداشت دهان و دندان
  • دوره نقاهت بسیار کوتاه و انجام فعالیت های روزمره پس از کاشت دندان
  • محافظت از استخوان فک، لثه و دندان های سالم
  • جویدن راحت انواع مواد غذایی
  • بهبود فرآیند هضم و جذب مواد خوراکی در بدن
  • طول عمر و دوام بالای دندان های کاشته شده نسبت به سایر روش های بازیابی دندان های از دست رفته

ایمپلنت دندان با چه عوارضی همراه است؟

کاشت دندان به روش ایمپلنت مانند سایر روش ها با یک سری عوارض احتمالی همراه است. که برخی از مهمترین آنها شامل موارد زیر می شود:

  • ایجاد عفونت
  • لق شدن دندان های اطراف دندان کاشته شده (دندان های طبیعی)
  • لق شدن ایمپلنت دندان
  • طولانی شدن دوره بهبودی
  • حرکت ایمپلنت از جای خود
  • حساس شدن سینوس ها

روند درمان ایمپلنت

روز خدمات تعداد جلسه
 روز اول کاشت ایمپلنت جلسه اول
روز۱۵ بازکردن بخیه جلسه دوم
روز۷۵ چکاپ بعد از ۲ ماه جلسه سوم
روز۱۵۰ بستن فرم دهنده لثه جلسه چهارم
روز۱۶۵ قالب گیری جلسه پنجم
روز۱۷۰ امتحان فریم جلسه ششم
روز۱۷۵ تحویل پروتز جلسه هفتم
 

 

۲- کاشت دندان به روش بریج

در این روش برخلاف ایمپلنت هیچگونه شکاف و سوراخی درون لثه و استخوان فک ایجاد نمی شود. در واقع دندان های طبیعی کناری ماننده پایه عمل می کنند و بدین ترتیب دندان مصنوعی در جای مناسب خود متصل می گردد.

بریج دندان

این روش معمولاً برای دندان های وسط که از هر دو طرف با دندان طبیعی احاطه شده اند، مورد استفاده قرار می گیرد. پل به کار برده شده در این روش کاشت یک روکش است و شامل سه دندان می شود. دو دندان کناری و یک دندان مصنوعی که در وسط آن قرار گرفته و در روش های کاشت دندان به نام بریج شناخته شده است.

 

هزینه کاشت دندان

با توجه به اینکه روش های مختلفی برای کاشت دندان وجود دارد، برای انجام این خدمت تخصصی جهت درمان ناهنجاری های دهان و دندان، بازیابی دندان های از دست رفته و بهبود طرح لبخند نمی توان یک قیمت ثابت و مشخص را تعیین کرد. چرا که براساس انواع روش های کاشت دندان، تعداد دندان های معیوب، کیفیت مواد اولیه و تعداد جلسات درمان، قیمت کاشت دندان نیز تغییر پیدا می کند. بدین ترتیب جهت برآورد هزینه ها و همچنین صرفه جویی بهینه جهت دندان کاشتن به این مورد مهم توجه ویژه داشته باشید و از دندانپزشک بخواهید تا قبل از انجام هر کار، ابتدا وضعیت دهان و دندان شما را بررسی نموده و هزینه کاشت دندان را به شما اعلام کند. تا براساس نیاز، شرایط موجود و وضعیت اقتصادی، بهترین تصمیم را برای داشتن دندان های زیبا، جذاب و یک دست با قیمت مقرون به صرفه اتخاذ کنید.

سؤالات متداول:

۱.آیا کاشت دندان درد دارد؟

کلیه مراحل جراحی و کاشت دندان با بی حسی موضعی انجام می شود. از این رو بیمار در طول دوره درمان شامل جراحی و برداشتن دندان های معیوب و ناهنجاری ها و همچنین دندان کاشتن هیچگونه دردی را احساس نمی کند. اما پس از جراحی و رفع اثر داروهای بی حس کننده، فرد در نواحی دهان، فک و لثه احساس درد خواهد داشت. که برای رفع این مشکل می توانید از داروهای مسکن نظیر ایبوپروفن، استامینوفن، ژلوفن و نوافن و همچنین آنتی بیوتیک مانند آموکسی کلاو و آموکسی سیلین استفاده کنید.

۲.کاشت دندان بدون ایمپلنت برای چه افرادی مناسب است؟

با توجه به اینکه کاشت دندان به روش ایمپلنت برای افرادی دارای بیماری های زمینه ای منع شده، بهتر است افراد دیابتی، مصرف کننده دخانیات (سیگار، قلیان و …)، دارای مشکلات لثه، مبتلا به پوکی استخوان و غیره از روشی به جز ایمپلنت استفاده کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و دریافت مشاوره با متخصصین دندانپزشکی و جراحی ترمیمی و زیبایی دندان ارتباط برقرار نمایید.

۳.بهترین روش کاشت دندان چیست؟

انتخاب بهترین روش کاشت دندان نیاز به اطلاعاتی از بیمار و سابقه بیماری های زمینه ای او دارد و دکتر دندان پزشک در این زمینه تصمیم گیرنده است.

 

مقالات جدید

ایمپلنت دندان

جایگزین بدون نقص و همیشگی دندان های از دست رفته توسط متخصص ایمپلنت

3 پاسخ

  1. سن مناسب برای گذاشتن دندان مصنوعی در چه حدود سنی هست ؟
    ایمپلنت پیشنهاد می کنید یا دندان مصنوعی؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره سریع در واتس اپ