بلیچینگ دندان چیست؟ بررسی با انواع روش های سفید کردن دندان (آپدیت ۲۰۲۴)

بلیچینگ

دندان ها با گذشت زمان، افزایش سن، مراقبت نامناسب و … پس از مدتی دچار تغییر رنگ و بد رنگی می شوند. در واقع این تغییر رنگ حاصل نفوذ رنگ دانه ها به ساختار میانی دندان و تغییر مواد معدنی عاج آن است. علاوه بر این عواملی نظیر خوردن غذاهای نامناسب، آشامیدن مواد نوشیدنی خیلی سرد، کشیدن سیگار، قلیان و نظایر آن موجب وارد شدن آسیب جدی به دندان ها و زرد رنگ شدن آن ها می شود. به لحاظ اینکه سفیدی دندان ها به نوبه خود نشانه جوانی و زیبایی دندان ها محسوب می گردد، در علم پزشکی یکی از روش های سفید کردن رنگ دندان ها روش بلیچینگ (Tooth Bleaching) است. در این مقاله ضمن معرفی بلیچینگ به بررسی انواع روش های آن و مزایا و معایب آن می پردازیم.

بلیچینگ دندان

اهمیت سفید بودن رنگ دندان

به طور کلی رنگ دندان یکی از موارد اساسی در زیبایی لبخند است. به لحاظ اینکه دندان های بد رنگ ظاهر دندان ها را تحت تأثیر قرار می دهد و موجب به هم ریختگی طرح لبخند می گردد. در این راستا یکی از بهترین و مؤثرترین روش برای رفع این مشکل و اصلاح طرح لبخند، بلیچینگ دندان است.

مهمترین علل تغییر رنگ دندان ها عبارتند از:
  • خوردن و نوشیدن غذاها و نوشیدنی های رنگی: برخی از غذاها و نوشیدنی ها مانند قهوه، چای، نوشابه های گازدار و آب میوه های تیره رنگ می توانند باعث تغییر رنگ دندان ها شوند.
  • سیگار کشیدن: سیگار کشیدن یکی از مهمترین عوامل تغییر رنگ دندان ها است. نیکوتین و سایر مواد موجود در دود سیگار می توانند به مینا دندان آسیب برسانند و باعث تغییر رنگ آن شوند.
  • داروها: برخی از داروها مانند تتراسایکلین می توانند باعث تغییر رنگ دندان ها شوند. این داروها به ویژه در کودکانی که دندان هایشان هنوز در حال رشد هستند می توانند باعث تغییر رنگ دندان ها شوند.
  • تروماتیک دندان: آسیب های دندانی مانند ضربه یا شکستگی می توانند باعث تغییر رنگ دندان ها شوند.
  • سن: با افزایش سن، مینا دندان نازک تر می شود و عاج دندان بیشتر در معرض دید قرار می گیرد. عاج دندان رنگ تیره تری نسبت به مینا دارد و این می تواند باعث تغییر رنگ دندان ها شود.

 

سفید کردن دندان با بلیچینگ

بلچینگ دندان چیست؟

(بلچینگ) بلیچینگ دندان یکی از متداول ترین و مشهور ترین روش ها برای سفید کردن رنگ دندان است. بر همین اساس بسیاری از افراد این روش را انتخاب می کنند و در سال های اخیر شاهد افزایش استفاده از انواع بلیچینگ دندان در مراکز دندانپزشکی زیبایی تهران و سایر شهرهای کشور هستیم. بلیچینگ دندان یک روش برای سفید کردن دندان‌ها با استفاده از یک ماده سفیدکننده است. این ماده می‌تواند به صورت ژل، نوار یا خمیر دندان باشد. ژل سفیدکننده حاوی پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید است که این مواد با شکستن مولکول‌های رنگدانه، دندان‌ها را سفید می‌کنند.

این فرآیند به دو صورت قابل انجام است:

  • در روش اول دندانپزشک با استفاده از مواد مخصوص سفیدکننده و گاه استفاده از لیزر یا سایر روش ها در چند جلسه دندان های شما را سفید می نماید.
  • در روش دوم دندانپزشک از فک شما یک قالب تهیه می کند و مواد مخصوص دیگری را به شما می دهد و از شما می خواهد تا این ماده را شب ها داخل قالب گذاشته و روی دندان هایتان قرار دهید. روش دوم ۲ تا ۳ هفته زمان می برد ولی مواد سفید کننده ای که در آن استفاده می شود ملایم تر و امکان آسیب جانبی کمتر است. البته نتیجه درمان هر دو یکسان است.

 

نحوه انجام و عملکرد بلیچینگ دندان

در روش بلیچینگ، دندان ها با یک ماده اکسیدان سفید می شوند. بدین صورت که با جذب در سوراخ ها و لایه های میکروسکوپی دندان ها و اعمال یک سری تغییرات شیمیایی، رنگ دندان ها را سفید می کند. نکته قابل توجه اینکه در عمل بلیچینگ، مینای دندان سائیده نمی شود و از همه مهمتر هیچگونه آسیبی به بافت و ساختار دندان ها وارد نمی کند. بنابراین با خیال آسوده از بابت کیفیت عملکرد و عدم آسیب به ساختار و مینای دندان، می توانید از بلیچینگ استفاده نمایید.

مواد اکسید کننده به داخل ساختار کریستالی میله مانند مینای دندان نفوذ کرده و رنگیزه‌های رسوب کرده در بین هرم‌های مینائی را اکسید می‌کنند.با گذشت زمان نفوذ مواد اکسید کننده به داخل عاج دندان که در لایه زیرین مینا قرار داردنیز صورت گرفته و رنگ آن نیز روشن تر می‌شود.

در سال‌های اخیر محصولات زیادی نیز برای سفیدکردن در داروخانه‌ها وسوپرمارکت‌ها ارائه می‌شوند که غلظتی کمتر از ده درصد دارند وبه علت نظارت نداشتن دندانپزشک بر مراحل درمان استفاده از آن‌ها توصیه نمی‌گردد.

مزایا و معایب بلچینگ دندان

بلیچینگ دندان می تواند مزایای زیادی را برای شما داشته باشد، از جمله:

  • دندان های سفیدتر و روشن تر: بلیچینگ دندان می تواند دندان های شما را تا چند درجه روشن تر کند.
  • افزایش اعتماد به نفس: داشتن دندان های سفیدتر می تواند اعتماد به نفس شما را افزایش دهد و باعث شود احساس بهتری نسبت به ظاهر خود داشته باشید.
  • بهبود ظاهر کلی دندان ها: بلیچینگ دندان می تواند به بهبود ظاهر کلی دندان ها کمک کند و باعث شود دندان های شما سالم تر و زیباتر به نظر برسند.

اگر علاقه مند به بلیچینگ دندان هستید، باید با دندانپزشک خود صحبت کنید تا ببینید که آیا این روش برای شما مناسب است یا خیر. دندانپزشک شما می تواند به شما کمک کند تا تصمیم بگیرید که کدام روش بلیچینگ دندان برای شما بهترین است و خطرات و مزایای هر روش را برای شما توضیح دهد.

در اینجا برخی از عوارض جانبی بلیچینگ دندان آورده شده است:

  • حساسیت دندان ها: برخی از افراد ممکن است پس از بلیچینگ دندان، حساسیت دندان را تجربه کنند. این حساسیت معمولاً خفیف است و پس از چند روز برطرف می شود.
  • تورم لثه ها: برخی از افراد ممکن است پس از بلیچینگ دندان، تورم لثه را تجربه کنند. این تورم معمولاً خفیف است و پس از چند روز برطرف می شود.
  • تحریک دهان: برخی از افراد ممکن است پس از بلیچینگ دندان، تحریک دهان را تجربه کنند. این تحریک معمولاً خفیف است و پس از چند روز برطرف می شود.

تفاوت بلیچینگ با جرم گیری

در هنگام جرمگیری دندان رسوبات رنگی و املاح ته نشین شده بر روی دندان شما را برداشته می شود و در نتیجه رنگ داخلی دندان تغییر نخواهد کرد. ولی در بلیچینگ مولکول های پر اکسید هیدروژن به داخل ساختار مینایی و عاجی دندان نفوذ کرده و باعث اکسید شدن رنگ دانه ها شده که نهایتا به سفید شدن دندان می انجامد. به عبارت دیگر می توان گفت بلیچینگ به نسبت بهتر از جرم گیری می باشد و به همین سبب در بسیاری از مراکز تخصصی دندانپزشکی از این روش برای سفید کردن دندان ها استفاده می کنند. چرا که دندان ها را از هر نظر سفیدتر و زیباتر می کند و موجب بهبود زیبایی لبخند می گردد.

انواع بلیچینگ دندان

بلیچینگ دندان به سه روش اصلی انجام می شود. روش اول انجام بلیچینگ در مراکز دندانپزشکی، روش دوم بلیچینگ در منزل و روش سوم به صورت ترکیبی از دو روش یاده شده، می باشد.

۱- بلیچینگ دندان در خانه (Home bleaching)

این سری از انواع بلیچینگ دندان توسط متخصص دندانپزشکی و در منازل انجام می شود. بدین صورت که ابتدا متخصص از دندان های بیمار یک قالب تهیه نموده و سپس براساس آن یک تری های پلاستیکی نازک و شفاف می سازند و این دندان ها قرار می دهند. تا ضمن ایجاد فضای مناسب بین تری ها و دندان ها، فرآیند بلیچینگ برای سفید و زیبا شدن دندان ها انجام شود. خاطر نشان می شود برای انجام بلیچینگ دندان می بایست یک سری اقدامات و مراقبت ها را انجام دهید. بنابراین قبل از انجام بلیچینگ در خانه با پزشک متخصص مشورت نمایید و ضمن رعایت تمامی موارد و فراهم نمودن اقلام موردنیاز، از این خدمت منحصر به فرد برای داشتن دندان های سفید، زیبا و جذاب بهره مند شوید. البته توجه داشته باشید که این روش سفید کردن دندان ها طی ۳ الی ۴ هفته به طول می انجامد. بنابراین اگر از نظر بازه زمانی و سایر شرایط مشکلی ندارید، می توانید در خانه اقدام به بلیچینگ دندان هایتان کنید.

۲- بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشکی (Office bleaching)

این سری از انواع بلیچینگ دندان در مطب های دندانپزشکی و زیرنظر دندانپزشکان متخصص انجام می شود. از نظر نحوه عملکرد و انجام عمل بلیچینگ، کاملاً شبیه به روش خانگی است. منتهی با این تفاوت که غلظت ژل های مورد استفاده در مطب ها به نسبت بالاتر می باشد و برای مدت زمان کوتاهی روی دندان ها قرار می گیرد. بدین نحو علاوه بر افزایش کیفیت بلیچینگ دندان، سفید شدن دندان ها با سرعت بیشتری انجام می شود. در واقع این ویژگی بارز سبب شده تا بسیاری افراد بلیچینگ در مطب را انتخاب کنند. البته در این خصوص میزان تجربه و تخصص دندانپزشک، کیفیت مواد اولیه و تجهیزات دندانپزشکی تأثیر بسزایی در کیفیت بلیچینگ دندان دارد. بنابراین قبل از انجام به این موارد توجه ویژه داشته باشید و سپس اقدام به سفید کردن دندان هایتان کنید.

۳- بلیچینگ ترکیبی

همان طور که از نام این روش بلیچینگ پیداست، به صورت ترکیبی از روش در خانه و مطب انجام می شود. بدین صورت که بخشی از آن در خانه (دو هفته) و بخشی دیگر در مطب دندانپزشکی (یک جلسه) انجام می گردد. برای بهره مندی از این روش با متخصص دندانپزشکی ارتباط بگیرید و اقدامات و هماهنگی های لازم را انجام دهید.

هزینه بلیچینگ دندان

بلیچینگ دندان در مطب دندانپزشکی در حال حاضر معمولاً بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار هزینه دارد. این روش معمولاً در یک جلسه انجام می شود و دندانپزشک از یک ژل سفیدکننده با غلظت بالا استفاده می کند که با استفاده از یک دستگاه لیزر فعال می شود.

بلیچینگ دندان در خانه معمولاً بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ دلار هزینه دارد. این روش شامل استفاده از یک ژل سفیدکننده با غلظت پایین است که در قالب های دندانی مخصوصی قرار می گیرد. شما باید این ژل را به طور منظم در قالب های دندانی قرار دهید و برای چند روز استفاده کنید.

عوامل مختلفی وجود دارند که می توانند بر هزینه بلیچینگ دندان تأثیر بگذارند، از جمله:

  • نوع روش بلیچینگ دندان
  • دندانپزشک شما
  • منطقه ای که در آن زندگی می کنید
  • تعداد جلسات بلیچینگ دندان

سفید کردن دندان به روش غیر بلیچینگ

بلیچینگ، لمینت و کامپوزیت همگی روش‌هایی برای بهبود ظاهر دندان‌ها هستند، اما تفاوت‌هایی بین آن‌ها وجود دارد. بلیچینگ یک روش غیر تهاجمی است که از مواد سفید کننده برای روشن کردن رنگ دندان‌ها استفاده می‌کند. این روش می‌تواند در مطب دندانپزشکی یا در خانه انجام شود.

لمینت‌ها لایه‌های نازکی از مواد دندانی هستند که روی سطح دندان‌ها چسبانده می‌شوند. لمینت‌ها می‌توانند برای پوشاندن لکه‌ها، ترک‌ها و سایر مشکلات دندانی استفاده شوند.

کامپوزیت‌ها مواد دندانی هستند که می‌توانند برای پر کردن حفره‌ها، ترمیم ترک‌ها و تغییر شکل دندان‌ها استفاده شوند. کامپوزیت‌ها مانند ونیر کامپوزیت می‌توانند به رنگ دندان‌ها مطابقت داده شوند و به صورت مستقیم در مطب دندانپزشکی اعمال می‌شوند.همچنین علاوه بر روش های ذکر شده می توانید از روش های سفید کردن دندان در خانه نیز استفاده کنید.

نکات مهم در بلیچینگ دندان

اگر علاقه مند به بلیچینگ دندان هستید، باید با دندانپزشک خود صحبت کنید تا ببینید که آیا این روش برای شما مناسب است یا خیر. دندانپزشک شما می تواند به شما کمک کند تا تصمیم بگیرید که کدام روش بلیچینگ دندان برای شما بهترین است و عوارض جانبی احتمالی را درک کنید.

در اینجا برخی از نکات مهم برای سفید کردن دندان آورده شده است:

  • قبل از انجام بلیچینگ دندان، با دندانپزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که این روش برای شما مناسب است.
  • اگر دندان های حساسی دارید، قبل از انجام بلیچینگ دندان با دندانپزشک خود صحبت کنید.
  • از بلیچینگ دندان در دوران بارداری یا شیردهی خودداری کنید.
  • دستورالعمل های دندانپزشک خود را برای استفاده از ژل سفید کننده دنبال کنید.
  • از استفاده بیش از حد از ژل سفید کننده خودداری کنید.
  • پس از استفاده از ژل سفید کننده، دهان خود را با آب بشویید.
  • از خوردن و نوشیدن غذاها و نوشیدنی های رنگی به مدت چند ساعت پس از استفاده از ژل سفید کننده خودداری کنید.

سوالات متداول:

۱.آیا عمل بلیچینگ موجب آسیب به مینای دندان می شود؟

خیر، بلیچینگ دندان یکی از بهترین و مؤثرترین روش ها برای سفید کردن دندان ها می باشد و هیچگونه آسیبی به مینای دندان و ساختار آن وارد نمی کند. پس با خیال آسوده می توانید از انواع بیچینگ دندان برای داشتن دندان های زیبا و بازیابی طرح لبخند استفاده نمایید.

۲.میزان ماندگاری بلیچینگ دندان ها چقدر است؟

به طور معمول میزان دوام و ماندگاری بلیچینگ دندان بین ۶ ماه تا یک سال است. اما با توجه به مواردی نظیر کیفیت مواد اولیه، نحوه انجام بلیچینگ، تخصص دندانپزشک و مراقبت صحیح از دندان ها ممکن است این بازه زمانی افزایش یافته یا کاهش پیدا کند.

۳.هزینه انجام بلیچینگ دندان ها چقدر است؟

بلیچینگ دندان نسبت به سایر روش های زیباسازی دندان ها و بازیابی طراحی لبخند بهتر و کم هزینه تر است. البته باید توجه داشته باشید که هزینه انجام این عمل براساس میزان بد رنگی دندان ها، روش بلیچینگ، کیفیت مواد اولیه و تعداد جلسات متفاوت است. به طبع آن با افزایش میزان زردی و بد رنگی دندان ها و همچنین بیشتر شدن تعداد جلسات انواع بلیچینگ دندان، هزینه آن نیز افزایش خواهد یافت.

مقالات جدید

ایمپلنت دندان

جایگزین بدون نقص و همیشگی دندان های از دست رفته توسط متخصص ایمپلنت

4 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره سریع در واتس اپ