بسیاری از افرادی که دندان مصنوعی استفاده میکنند، میتوانند ایمپلنت دندان در فک بکارند، فرقی نمیکند دندان مصنوعی ست کامل باشد یا تنها یک یا چند دندان را در بر بگیرد.
میتوان پروتز را بر روی میله های فلزی کوچک کاشته شده در استخوان فک نصب کرد تا کاملاً در جای خود ثابت شود.



این میله فلزی شبیه پیچ، از جنس تیتانیوم است و به استخوان فک جوش میخورد و ثبات خوبی برای دندان ایجاد میکند؛ به این ترتیب دیگر مشکلی در جویدن غذا، صحبت کردن و موارد دیگر ایجاد نمیشود.
از دست دادن دندانها و خالی ماندن جای آنها چندین مشکل ایجاد میکند اول از همه جای خالی دندان در هنگام صحبت کردن و لبخند زدن ممکن است به وضوح دیده شود که این موضوع باعث کاهش اعتماد به نفس افراد شده و گاهی اوقات باعث منزوی شدن فرد میشود.
علاوه بر این مشکلات عملکردی نیز ایجاد میشود؛ جویدن غذا و صحبت کردن در شرایطی که جای یک یا چند دندان خالی است، با اشکال مواجه میشود، از طرف دیگر خالی ماندن جای دندان باعث میشود دندانهای همسایه منحرف شده و به سمت جای خالی کج شوند و دندان مقابل که در مقابل خود مانعی نمیبیند بیشتر از لثه بیرون میزند؛ در نتیجه این اتفاق، دندانها دیگر همردیف نبوده و به هم ریخته و نامرتب میشوند؛ در صورتی که دندانها همردیف و همراستا نباشند در هنگام جویدن غذا بر روی یکدیگر جفت نمیشوند در نتیجه عملکرد درستی نخواهند داشت.
همچنین برخی از سطوح دندان بیش از حد تحت فشار قرار گرفته و ساییده میشود، از عوارض جانبی فشار بیش از حد در برخی از سطوح دندان و عدم توزیع یکنواخت نیرو، مشکلات مفصل فک، سردردهای مکرر و دندان قروچه در خواب است .
خوشبختانه روشهای زیادی برای پر کردن جای خالی دندانها وجود دارد که از جمله آنها کاشت دندان در فک است.
انواع ایمپلنت دندان
چند نوع ایمپلنت دندان وجود دارد، ایمپلنت اندوستئال و ساب پریوستئال . ایمپلنت اندوستیل پیچ استوانه اى شکل است که طی عمل جراحی در داخل استخوان فک قرار میگیرد و همان ایمپلنتهاى مرسوم فعلى است در حالی که ایمپلنت ساب پریوستیل بر روی استخوان فک در زیر لثه جایگذاری میشود . پس از آن از استخوان فک قالبگیرى شده ،سپس دندانهای مصنوعی که قرار است عملکرد تاج دندان را داشته باشند برروی این پایه ها نصب میشوند. این روش بخاطر سختى کار و عوارض و عفونت بعد از کار دیگر منسوخ شده و استفاده نمیشوند.
برای بیمارانی که ارتفاع استخوان فک کم است و نمیتوانند یا نمیخواهند پیوند استخوان انجام دهند، این انواع ایمپلنت ممکن است توصیه شود.
مینی ایمپلنت مشابه ایمپلنت معمولی است با این تفاوت که قطر آن تقریباً در حدود نصف ایمپلنت معمولی است.
عمل جایگذاری مینی ایمپلنت کم تهاجمیتر است و تنها ظرف یک جلسه با بی حسی خفیف انجام شود. در همان روز، بیمار صاحب دندان شده و میتواند با دندان طبیعی خود غذا بخورد.
تقویت و افزایش استخوان فک
در برخی موارد تقویت و افزایش استخوان فک پیش از این که حجم زیادی از استخوان از دست برود در محل حفره دندان انجام میشود، این کار با استفاده از استخوان سنتزی (مصنوعی)، استخوان اهدایی، مواد افزودنی رشد استخوان و یا استخوان برداشت شده از محل دیگری از بدن بیمار انجام میشود.
دلایل کاشت دندان در فک
برای بسیاری از افراد، دندان مصنوعی و بریج مطلوب نیست و کاشت دندان محکم و ثابت که جلوی تحلیل رفتن استخوان فک را میگیرد ارزش زیادی دارد. شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت دندان به صورت زیر است:
• داشتن لثه سالم و به طور کلی سلامت دهان و دندان
• حفظ بهداشت دهان و مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم
• داشتن حجم کافی استخوان فک برای پشتیبانی ایمپلنت و یا انجام پیوند استخوان
هزینه درمان کاشت ایمپلنت دندان در فک
انتخاب کاشت ایمپلنت دندان به عنوان روش جایگزینی دندان از دست رفته، مستلزم آگاهی داشتن از تمامی هزینه های درمان است.
هزینه کاشت دندان در فک در موارد مختلف ممکن است اندکی متفاوت باشد، هر چه تعداد دندانهایی که میخواهید جایگزین کنید بیشتر باشد هزینه ایمپلنت دندان به همان نسبت افزایش مییابد.
به طور کلی هزینه کاشت ایمپلنت دندان از بریج و دندان مصنوعی خیلی بیشتر است.
به همین علت ممکن است روشهای دیگر بر پایه ایمپلنت مانند اوردنچر یا بریج بر پایه ایمپلنت برای بسیاری از افراد روش بهتری باشد.