ممکن است دندان ها به دلایل مختلفی همچون افزایش سن، ژنتیک،تصادف، آسیب ورزشی، بیماری، عفونت لثه و …. کنده شوند و جای آنها خالی بماند در چنین شرایطی باید فورا به فکر اقدام برای درمان بی دندانی باشید چون خالی بودن جای دندان ها عوارضی جبران ناپذیر برای سلامتی و جسم و روح شما خواهد داشت.
در این مطلب به صورت جامع از ۰ تا ۱۰۰ (مهم ترین عوارض بی دندانی + روش های رایج درمان بی دندانی) را مرور کردیم اگر شما هم از جای خالی دندانهای افتاده یا کشیده شده رنج می برید و به دنبال یک راه چاره برای خلاص شدن از شر این مشکل هستید تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
آشنایی با مهمترین عوارض بی دندانی
بی دندانی عوارض منفی گسترده ای بر ابعاد مختلف سلامت جسم و روان شما خواهد گذاشت در ادامه چند تا از مهم ترین تاثیرات منفی خالی بودن جای دندانها رو لثه را مرور میکنیم.
کاهش زیبایی
مشخص ترین عارضه بی دندانی تاثیر منفی این مشکل بر زیبایی و جذابیت چهره است، روانشناسان معتقدند افراد در ۵ ثانیه اول گفتگو به دندان ها و دهان شخص مقابل نگاه میکنند و اگر حتی چشم و ابرو، بینی، فرم گونه و چانه در بهترین حالت ممکن باشد اما فقط جای یکی از دندان های شما خالی باشد این نقص تمامی زیبایی چهره شما را از بین میبرد و جذابیت چهره شما ضایع میشود.
تحلیل استخوان فک
همان طور که ماهیچهها و استخوانهای بدن با تحرک و ورزش قوی تر میشوند استقامت استخوان های فک نیز برای داشتن سلامت و قدرت بهتر در عملکرد نیاز به تحرک و فعالیت دارند، تقویت عملکرد استخوان های فک با حرکت دندان ها مثل جویدن، خرد کردن و …. صورت میگیرد، در صورت کشیده شدن یا افتادن دندان ها موجب تحلیل رفتن استخوان فک می شود.
جابهجایی دندانها
در صورتی که به فکر پر کردن جای خالی دندانها روی لثه تان نباشید به مرور زمان، لثه تحلیل میرود و دندانهای مجاور به سمت فضای خالی حرکت میکنند البته این حرکت خیلی نامحسوس است و در یک یا دو روز مشخص نمیشود اما در طی دو الی سه ماه این تغییر و جابهجایی دندانها به دلیل تحلیل لثه و جای خالی دندان ها به صورت کامل مشخص میشود.
در رابطه با علت جا به جایی دندان در سایت www.healthline.com آمده است که :
Jawbone growth
As you get older, your jawbone grows forward and becomes narrower. At first this can cause your lower teeth to become more crowded. Over time, the change in your bottom teeth can affect your bite, causing a shift in your upper teeth.
The changes may be so slight that nothing needs to be done. But some people may need tooth extraction and bridgework or implants to correct their bite.
ناهنجاری اکلوژن
شیوه تماس و روی هم قرار گرفتن دندانهای فک بالا و پایین زمان بستن دهان را مال اکلوژن (Malocclusion) مینامند، بعد از کشیدن یا افتادن دندانها به دلیل جابهجایی دندانها و تحلیل لثه ها ساختار درست اکلوژن از حالت طبیعی خارج میشود، این مسئله مشکلات فراوانی برای سلامتی سروگردن، عملکرد ماهیچه های فک، سردرد، ساییدهشدن دندانها و …. ایجاد میشود.
پیر نشان دادن چهره
فارغ از اینکه بی دندانی بر زیبایی چهره تاثیر منفی میگذارد نداشتن دندانها چهره شما را حدود ۲۰ الی ۴۰ سال پیرتر نشان میدهد برای اینکه به این موضوع پی ببرید فقط کافی است به چهره افرادی که حتی ۱ یا ۲ دندان ندارند نگاه کنید تا متوجه تاثیر بسیار زیاد دندان بر پیرتر نشان دادهشدن چهره را متوجه شوید.
سختی گفتار
برای تلفظ صحیح بسیاری از کلمات باید از دندانها کمک گرفت اما زمانی که جای دندانها روی لثهها خالی باشد برای تلفظ بسیاری از کلمات و حرف زدن به دردسر خواهید افتاد و همین موضوع موجب میشود که مخاطب شما زمان گفتگو ۹۵% حرفهای شما را متوجه نشود و برقراری ارتباطات اجتماعی سخت خواهد شد.
غذا خوردن سخت
برای خوردن بسیاری از غذاها مثل مرغ، برنج، گوشت قرمز، پاستا و …. نیاز به دندان برای جویدن غذا جهت هضم بهتر دارید اما زمانی که دندان نداشته باشید جویدن و لذت بردن از غذا برای شما غیر ممکن شده و مجبور خواهید شد که همیشه از غذاهای آبکی تغذیه کنید.
این موضوع بر سلامتی سیستم گوارشی و معده شما تاثیر منفی خواهد گذاشت چون بدن برای سلامتی نیاز ب مصرف غذا از تمامی طبقات هرم غذایی دارد و بیدندانی شما را از داشتن یک رژیم غذایی اصولی محروم میکند.
مشکلات روانی
بی دندانی با داشتن عوارض مختلف که مختل زندگی روزمره هستند مثل ایجاد مشکل در گفتار،سختی غذا خوردن، کاهش زیبایی، پیرتر نشان دادن چهره و …… موجب ایجاد تاثیرات منفی روانی برای فرد مثل استرس، اضطراب، افسردگی، هراس اجتماعی و ….. خواهد شد.
گود شدن گونهها
یکی از مهمترین مشکلات بی دندانی گود شدن گونهها است، به علت خالی بودن جای دندان ها عضلات دور لب و صورت مداوم منقبض میشوند و با تحلیل استخوان فک، فرم قرار گیری لبها معکوس شده و گونه ها گود میشوند و این اتفاق تاثیر منفی بر زیبایی چهره خواهد گذاشت.
بیماریهای لثه
ممکن است که شما تصور کنید که در صورت نداشتن دندان مشکل خاصی ندارید و نیازی به درمانی بی دندانی نیست اما بهتر است که بدانید دندانها همچون سپر محافظ قوی برای لثههای شما عمل میکنند و در صورت پر نکردن جای خالی دندانها لثههای شما مستعد انواع بیماری مثل تورم، عفونت و …. خواهد شد. به عبارت دیگر یکی از دلایل و علت ورم لثه پشت دندان می تواند بی دندانی باشد.
روشهای درمان بی دندانی
بی دندانی مشکلی نیست که درمان نداشته باشد تنها کافی است در صورت داشتن این مشکل به دندانپزشک مراجعه کنید تا بر اساس وضعیت استخوان فک و لثه، تعداد دندانهای از دست رفته، سن و بودجه شما بهترین روش درمانی توسط دندانپزشک برای شما پیاده سازی شود تا شما هم از داشتن دندانهای ردیف و لبخندی زیبا و جذاب بهرهمند شوید، در ادامه چند تا از روشهای محبوب درمان بیدندانی را مرور میکنیم.
پروتز پارسیل
اگر تمام دندان های شما سالم هستند اما تنها ۱ یا ۲ دندان کشیدهشده یا افتاده در دهان دارید میتوانید از پروتز دندان برای پر کردن جای خالی دندان ها کمک بگیرید، پروتز پارسیل در فک بالا و پایین با تکیه بر نواحی لثه و سقف دهان نصب میشود و تا سالهای طولانی دوام خواهد آورد.
۷ مزیت پروتز پارسیل
- بدون حرکت در دهان
- ظاهر زیبا
- طبیعی بودن
- عدم فشار به استخوانها
- حفظ بافت لثه
- کمک به گفتار
- قیمت مناسب
اوردنچر
اوردنچر یکی از خلاقانه ترین روشهای درمان بی دندانی محسوب میشود که برای تولید آن از ترکیب ساختار دندان مصنوعی و ایمپلنت ایده گرفته شده است، اوردنچر با جراحی داخل استخوان فک کاشته میشود و با داشتن مزایایی مثل عدم لغزش روی لثهها و استحکام کافی یکی از بهترین روشهای درمانی بی دندانی محسوب میشود.
۸ مزیت اوردنچر
- تقویت استخوان فک
- جلوگیری از تحلیل فک
- محکم و مقاوم
- عدم مشکل در جویدن
- داشتن ظاهر طبیعی
- زیبای فوق العاده
- عمر طولانی
- قیمت مناسب
ایمپلنت
ایمپلنت دندان یکی دیگر از بهترین روش های درمان بی دندانی است که کم ترین عوارض را دارد و شما میتوانید آن را با هزینه مناسب و در زمان کوتاه انجام دهید، مهمترین مزیت روش درمانی ایمپلنت این است که بعد از کاشت آن نیاز به مراقبت و نگهداری ندارد و شما را به دردسر نخواهد انداخت.
در روش درمانی ایمپلنت جای خالی دندانها با دندانهایی که شبیه دندانهای طبیعی هستند به کمک پیچهای فلزی با جراحی در فک دندان شما کاشته میشود و سپس پروتزهای دندانی نیز روی پیچها قرار میگیرند.
امروزه از ایمپلنت دندان به عنوان معجزه روشهای درمانی در حوزه دندان پزشکی یاد میشود چون به کمک ایمپلنت به راحتی جای خالی دندانها پرشده و از تخریب استخوانهای فک، رشد باکتریها، تحلیل لثه، آسیب به گفتار و …. جلوگیری میشود.
این روش انواع مختلفی دارد که در ادامه به طور خلاصه با آن آشنا خواهیم شد:
ایمپلنت ساب پریوستال از بهترین روشهای درمان جای خالی دندانها است که یک ساختار فلزی را شامل میشود که زیر پریوستئوم نصب میشود، در این روش درمانی ساختار فک و شکل استخوان مهم نیست چون ایمپلنت ساب پریوستال روی استخوان فک کاشته میشود.
در این روش درمانی نیازی به پیوند استخوان نیست و از اسکن پلیت روکشهای موقت و دائم استفاده میشود، افرادی که دچار مشکلات استخوانی در ناحیه فک هستند و استفاده از ایمپلنتهای معمولی برای آنها مجاز نیستند میتوانند با خیال راحت از ایمپلنت ساب پریوستال برای پر کردن جای خالی دندانهای خود استفاده کنند.
برای آشنایی بیشتر به مقاله انواع ایمپلنت دندان مراجعه کنید.
بریج دندان
بریج دندان یا پل دندان به عنوان یک مدل پروتز و روکش به شمارمیرود، برای انجام بریج، دندانهای کنار لثه خالی از دندان تراش داده میشوند تا بریج بتواند به راحتی به دندانهای کناری متصل شود و مقاوم باشد، البته اگر زمانی دندانهای کنار بریج دچار هرنوع آسیبی شوند بریج دندان نیز دچار مشکل میشود و باید به فکر یک درمان جدید برای جای خالی دندانها باشید.
همیشه نیازی به تراشیده شدن دندانهای کناری محل اتصال بریج نیست چون اگر دندانهای کناری محل بریج در سلامت کامل قرار داشته باشند دندانپزشک با دستکاری ظریف مینای دندان بریج را به پشت دندانها قفل میکند.
در صورتی که فقط دو دندان را از دست داده باشید میتوانید از روش بریج دندان برای پر کردن جای خالی دندانها استفده کنید، این روش نسبت به سایر متدهای درمانی دندانپزشکی برای پر کردن جای خالی دندانها قیمت مناسبتری دارد و یک روش درمان اقتصادی محسوب میشود.
برای مطالعه بیشتر در این زمینه می توانید به مقاله مقایسه ایمپلنت و بریج دندان هم مراجعه کنید تا در این زمینه اطلاعات کامل تری به دست آورید.
پروتزهای مصنوعی
استفاده از پروتزهای مصنوعی دندان کمهزینهترین روش درمانی بی دندانی است که اصولا مورد علاقه افراد جوان و میانسان نیست و بیشتر افراد سالمند از آن استفاده میکنند، پروتز مصنوعی یا همان دندان مصنوعی به صورت متحرک استفاده میشوند و زمان خواب یا استراحت میتوانید آن را از دهانتان دربیاورید.
ونیر کامپوزیت
کامپوزیت روش درمانی مناسبی برای پر کردن جای خالی دندانها برای همه نیست چون افرادی که جای خالی دندان به صورت گسترده داشته یا دندانهای پوسیده دارند نمیتوانند از کامپوزیت برای پر کردن جای خالی دندانها استفاده کنند، در روش درمان کامپوزیک یک لایه ظریف محافظ بر روی مینای دندانها به کمک اشعه قرار داده میشود.
بهترین روش درمان بی دندانی کدام است؟
احتمالا پس از آشنا شدن با روش های مختلف درمان بی دندانی این سوال برای شما ایجاد شود که کدام روش برای درمان بی دندانی کدام است؟ انتخاب بهترین روش برای درمان بی دندانی به شرایط فک و دندان های شما و میزان بودجه شما برای درمان بیدندانی بستگی دارد.
جای خالی یک دندان
اگر تنها یکی از دندان های خودتان را از دست دادهاید میتوانید از روش درمانی ایمپلنت استفاده کنید چون ایمپلنت عمر بسیار بالایی دارد و هیچ گونه آسیبی به سایر دندانها و لثه وارد نمیکند.
در صورت داشتن بودجه کم!
بریج نیز مثل دندان مصنوعی خرج زیادی ندارد و میتوان با داشتن بودجه کم نیز آن را انجام داد اما ریسک این روش درمانی نسبت به سایر متدهای درمانی بی دندانی بیشتر است و ممکن است با استفاده از بریج سایر دندانهای سالم شما و حتی استخوان فک و لثه نیز دچار آسیب شوند.
از دست دادن تعداد زیادی از دندانها
اگر مشکل شما فراتر از جای خالی یک یا دو دندان است بهتر است از پروتزهای مصنوعی کمک بگیرید چون این روش درمانی نیز هزینه زیادی طلب نمیکند و در زمان کوتاه نیز انجام خواهد شد با استفاده از پروتزهای مصنوعی مشکل غذا خوردن و صحبت شما نیز حل خواهد شد.
خالی بودن جای دندانهای جلو و پشت
پرکردن جای خالی دندانهای جلویی از حساسیت بالایی برخوردار است چون در صورت عدم هماهنگی رنگ یا سایز دندان جایگزین، جلوه بدی در لبخند و صورت شما ایجاد خواهد شد، بهتر است از ایمپلنت دندان جلو استفاده کنید.
سخن پایانی
بیدندانی یکی از مهمترین مشکلات ناحیه فک و دندانها است که باید قبل از ایجاد عوارض جدی به فکر درمان آن بود، در این مطلب مهمترین عوارض و روشهای پرکردن جای خالی دندانها را مرور کردیم اگر شما هم از این مشکل رنج میبرید میتوانید با مشورت دندانپزشک یکی از روشهای درمانی معرفی شده برای بیدندانی را انتخاب کنید و برای همیشه از مشکل بیدندانی و دردسرهای آن آسوده شوید.
سوالات متداول
مهمترین مشکلات بی دندانی چیست؟
کاهش زیبایی صورت، تحلیل استخوان فک، جابهجایی دندانها، ناهنجاری اکلوژن، سختی گفتار، آسیبهای روانی، گود شدن گونهها، بیماریهای لثه و …. جزو مهمترین عارضههای خالی بودن جای دندانها روی لثه به شمار میروند.
بهترین روشهای درمانی بی دندانی چیست؟
امروزه از روشهای مختلفی برای درمان بیدندانی استفاده میشود اما استفاده از پروتز پارسیل، اوردنچر، ایمپلنت ساده، ایمپلنت ساب پریوستال، بریج دندان، پروتزهای مصنوعی و ونیر کامپوزیت مهمترین روشهای درمان بیدندانی هستند.
کمهزینهترین روش درمان بی دندانی کدام است؟
بریج و استفاده از دندان مصنوعی جزو کمهزینهترین روشهای پرکردن جای خالی دندانها روی لثه به شمار میروند اما این دو روش دارای دردسرها و معایب فراوانی هستند که موجب میشود اکثر افراد روشهای دیگر را برای درمان بیدندانی انتخاب کنند، بررسی کامل مزایا و معایب بریج و دندان مصنوعی و سایر روشهای درمان بیدندانی در مقاله ذکر شد.
9 پاسخ
سلام
به جز ایمپلنت دندان چه روش دیگه ای برای جلوگیری از بی دندانی پیشنهاد میدید
ایمپلنت فوری یا دیجیتال ؟
بعد از چند روز از ازدست دادن دندان میتونیم کاشت ایمپلنت انجام بدیم ؟
در صورتی که دندون کشیدن باشیم تا چه تایمی لثه بدون دندان عوارض ندارد و دچار تحلیلذ لثه نمیشیم ؟
در صورت بی دندانی کامل ایمپلنت پیشنهاد میدید یا دندان مصنوعی عادی ؟
سوالم مشخصا برای افراد بالای ۷۰ سال سن هست
نداشتن دندان و یبوست معده به هم دیگه ربطی دارن ؟
بیشتر از دست دادم کدام دندون ها باعث این عارضه میشن ؟
افتادگی صورت بعد از کشیدن دندان به دندانپزشک و نحوه کشیدن دندان مرتبط هست ؟
راهکار جلوگیری از این عارضه چیست ؟
عوارض نداشتن دندان به جز مشکل در جویدن غذا چه موارد دیگه هست ؟
برای رفع این مشکل دندان مصنوعی متحرک پیشنهاد می دید یا ایمپلنت دندان ؟
پسرم ۱۸ سالش هست به شدت از جراحی میترشه رای جراحی ایمپلنت امکان بیهوشی یا استفاده از بی حسی قوی وجود داره ؟
پسرم ۱۹ سالشه و نداشتن دندان جلو تاثیر خیلی زیادی توی حرف زدن و چهره اش داشته میخواستم بدونم که بهترین جایگزین چه درمانی هست ؟