سایش دندان چیست؟ بررسی روش های ترمیم دندان ساییده شده (۲۰۲۳)

سایش دندان

همه اعضا و اندام های بدن با گذشت زمان دچار تحلیل و تغییر ساختار می شوند. در این میان بعضی از اجزا مثل استخوان ها به واسطه تقسیم سلولی در صورت آسیب دیدگی تا حدودی ترمیم می شوند. اما در مقابل بعضی از ساختارهای بدن تقسیم سلولی ندارند و با افزایش سن و آسیب دیدگی دچار تحلیل شده و کیفیت خود را از دست می دهند. دندان ها از جمله این ساختارهای فاقد تقسیم سلولی هستند و بنا به دلایل مختلف نظیر پوسیدگی، تروما و … دچار سایش یا اروژن دندان می شوند. با توجه به اهمیت این موضوع در ادامه به بررسی مفهوم سایش دندان و روش های مؤثر ترمیم ساییدگی دندان می پردازیم. تا ضمن حفظ کیفیت و ساختار دندان ها، مدت زمان بیشتری بتوانید از آنها استفاده کنید.

 

 

سایش دندان چیست؟

به طور کلی از بین رفتن بافت مینای دندان به روشی غیر از پوسیدگی سایش دندان یا اروژن (Worn Teeth) نامیده می شود. مشکل سایش دندان بسیار شایع بوده و تقریباً ۹۷ درصد انسان ها به آن مبتلا هستند. البته شدت و میزان سایش با توجه به شرایط زندگی، عادات غذایی و رعایت بهداشت دهان و دندان در افراد متفاوت است. خاطر نشان می شود که اروژن دندان در افراد میانسال و سالمند بیشتر است و می توان گفت با افزایش سن میزان سایش دندان ها نیز بیشتر خواهد شد. تحقیقات و بررسی های به عمل آمده در این زمینه نیز نشان داده که تماس مکرر مینا یا عاج دندان با مواد اسیدی موجب تحلیل مواد تشکیل دهنده دندان ها می شود و به طبع آن سایش رخ می دهد. بدین ترتیب هنگام مصرف مواد خوراکی حاوی اسید حتماً دهان و دندان ها را بشویید. این کار احتمال سایش بافت دندان ها را کاهش داده و این مشکل شایع در طولانی مدت نمایان خواهد شد.

ساییده شدن دندان

علائم اصلی نشان دهنده سایش دندان

سایش دندان ها ممکن است در ابتدا آثار و علائم چندانی نداشته باشد. اما با گذشت زمان این علائم بیشتر شده و به اشکال مختلف نمایان می شوند. در این راستا علائم اصلی نشان دهنده سایش دندان ها به شرح زیر عبارت است از:

۱.حساس شدن دندان ها

معمولاً هنگامی که مینای دندان دچار تحلیل می شود، عاج دندان با فضای دهان ارتباط پیدا می کند. با توجه به اینکه عاج دندان دارای عصب است، هنگام نوشیدن نوشابه و سایر نوشیدنی های گازدار، غذاهای سرد و گرم و … فرد احساس درد در ناحیه دندان ها دارد. در اصطلاح دندانپزشکی این مشکل شایع حساس شدن دندان ها نامیده می شود و تنها راه درمان آن ترمیم دندان های ساییده شده است.

۲.تغییر شکل و ظاهر دندان ها

با سایش لبه و مینای دندان ها، شکل و ظاهر آنها تغییر می یابد. این مورد نیز یکی دیگر از مهمترین علائم سایش دندان ها است و در صورت مشاهده این علامت باید به متخصص دندانپزشک زیبایی مراجعه نمایید. تا براساس شدت و میزان سایش بافت دندان، اقدامات لازم را جهت ترمیم و درمان دندان های ساییده شده انجام دهد.

۳.تغییر رنگ و زرد شدن دندان ها

تغییر رنگ و زردی دندان ها یکی دیگر از علائم سایش بافت دندان است و معمولاً هنگامی رخ می دهد که مینای دندان به طور کامل از بین رفته باشد. این مورد یکی از متداول ترین و شایع ترین علائم سایش دندان ها است و با رعایت بهداشت دهان و دندان (استفاده روزانه از مسواک و نخ دندان) برطرف نمی شود. به دلیل اینکه لایه نازک روی دندان از بین رفته و هیچ راهی به جز ترمیم ساییدگی ندارد.

۴.کوتاه شدن دندان ها

سایش بافت دندان در بسیاری مواقع موجب ساییدگی طول دندان ها شده و به همین سبب دندان ها کوتاه می شود. در واقع می توان گفت کوتاه شدن ابعاد و اندازه دندان یکی دیگر از علائم سایش بافت دندان است و باید این مورد مهم را جدی بگیرید و جهت بهبود قدرت جویدن و اصلاح طرح لبخند نسبت به درمان آن اقدام کنید.

نکته قابل توجه اینکه سایش بافت دندان علل مختلفی دارد و از بین مهمترین آنها می توان به مصرف مواد غذایی و نوشیدنی های حاوی اسید، مصرف بعضی از داروها، دندان قروچه، استرس و استفاده بیش از حد از مسواک اشاره کرد. پس به این موارد توجه ویژه داشته باشید و ضمن رعایت بهداشت دهان و دندان و تصحیح عادات غذایی احتمال ابتلا به سایش بافت دندان را کاهش دهید.

سایش مینای دندان چه مشکلاتی را برای فرد ایجاد می کند؟

از بین رفتن مینای دندان و نمایان شدن عاج دندان مشکلات متعددی را برای فرد به وجود می آورد. که از بین اصلی ترین و مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تغییر رنگ و زرد شدن دندان ها
  • شیشه ای و شفاف شدن دندان
  • حساس شدن دندان های ساییده شده
  • سردرد و درد در ناحیه فک
  • ایجاد فاصله بین دندان ها
  • لق شدن دندان های سایش یافته
  • تحلیل استخوان فک

قبل از معرفی روش های درمان سایش دندان از شما دعوت می کنیم به مقاله روش های سفید کردن دندان خانگی هم سر بزنید.

روش های رایج و مؤثر درمان سایش دندان

اکنون که با مفهوم سایش بافت دندان، علائم و مشکلات آن آشنا شدید، زمان آن فرا می رسد که بدانید چه روش هایی برای درمان این مشکل رایج دندان وجود دارد. در این راستا روش های رایج و متداول درمان سایش بافت دندان به قرار زیر است:

باندینگ دندان

معمولاً برای سایش های دندان جزئی تا متوسط از روش باندینگ استفاده می شود. در این روش یک ماده هم رنگ دندان روی دندان های ساییده شده قرار می گیرد، تا ظاهر طبیعی تری به خود بگیرد. با باندینگ دندان مشکلات ساییدگی اندک به راحتی برطرف شده و ظاهر دندان ها سفید می گردد. در صورتی که احساس می کنید تازه دچار سایش بافت دندان شده اید، حتماً برای باندینگ به دندانپزشک متخصص زیبایی و ترمیمی مراجعه نمایید.

در رابطه با باندینگ دندان و کاربرد آن در سایت my.clevelandclinic.org آمده است که :

Dental bonding is a cosmetic procedure that uses a tooth-colored composite resin material to enhance your smile. This procedure is used to repair chips, close down gaps or change the shape and color of a tooth. Unlike other cosmetic dental treatments, such as porcelain veneers, dental bonding is completely reversible.

لمینت دندان

لمینت های دندانی یک روکش از جنس سرامیک (پرسلن) هستند و در موارد که دندان بیمار دچار تحلیل ساختاری نیز شده باشد، به کار برده می شوند. به لحاظ اینکه کاملاً روی سطح دندان قرار می گیرد و از آسیب بیشتر دندان و تغییر رنگ آن جلوگیری می گیرد. البته باید بدانید که در کنار لمینت دندان می توان برای افزایش ماندگاری دندان از باندینگ نیز استفاده کرد و سپس لمینت را روی دندان ساییده شده قرار داد.

روکش دندان

چنانچه سایش دندان ها خیلی زیاد باشد و با استفاده از باندینگ و لمینت ترمیم ساییدگی دندان امکان پذیر نباشد، از روکش های دندانی استفاده می شود. در این روش نیز مقداری از سطح دندان تراشیده شده و سپس روکش با چسب مخصوص و حرارت به آن متصل می گردد. البته روکش های دندان نیز انواع مختلفی دارند و دندانپزشک زیبایی و ترمیمی با بررسی وضعیت دندان های ساییده شده از بهترین و مناسب ترین روکش دندان استفاده می کند.

سخن پایانی

سایش دندان یکی از مشکلات شایع دهان و دندان است، که تعداد زیادی از افراد در جهان به آن مبتلا هستند. این مشکل بر اثر از بین رفتن مینای دندان و تماس عاج دندان به فضای دهان رخ می دهد. شما نیز اگر دچار ساییدگی دندان شده اید، نگران نباشید و جهت جلوگیری از آسیب دیدگی و تحلیل کامل نسبت به ترمیم آن توسط دندانپزشکان متخصص اقدام کنید. در این خصوص دکتر الهام وزیری نهاد متخصص بیماری های لثه و ایمپلنت میزبان شما عزیزان است و ضمن در اختیار داشتن تیم پزشکی حرفه ای و تجهیزات پیشرفته، بهترین خدمات را در زمینه ترمیم دندان های ساییده شده به شماره ارائه می نماید. جهت کسب اطلاعات بیشتر، دریافت مشاوره و رزرو نوبت با بخش پشتیبانی و کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید.

سؤالات متداول:

۱.مهمترین عامل سایش دندان ها چیست؟

دندان قروچه، خوردن نوشیدنی های گازدار و مواد غذای حاوی اسید مهمترین عامل سایش دندان ها هستند. البته با رعایت بهداشت دهان و دندان و کاهش مصرف مواد غذایی مضر می توانید تا مدت زمان طولانی از سایش بافت دندان در امان بمانید.

۲.آیا ترمیم دندان با درد همراه است؟

خیر، هنگام استفاده از روش های گوناکون ترمیم دندان، دندانپزشک از داروی بی حسی استفاده می کند. از این رو هنگام ترمیم دندان های ساییده شده هیچگونه دردی احساس نخواهید کرد.

۳.پر کردن دندان های پوسیده و شکسته چقدر دوام دارد؟

به طور معمول ماندگاری پر کردن دندان های پوسیده و شکسته براساس کیفیت ماده پر کننده دندان، روش پر کردن و میزان تخصص دندانپزشک بین ۳ تا ۷ سال است. البته برای حفظ کیفیت و ماندگاری این روش می بایست ضمن رعایت بهداشت و سلامت دهان و دندان هر شش ماه یکبار برای معاینه دندان های ترمیم شده به دندانپزشک مراجعه کنید.

مقالات جدید

ایمپلنت دندان

جایگزین بدون نقص و همیشگی دندان های از دست رفته توسط متخصص ایمپلنت

4 پاسخ

  1. سلام
    طبق ویدیو گفتین که سه تا علت اصلی وجود داره برای سایش دندان ممنون میشم بگین که این فرآیند تا چقدر طول میکشه و چه مدت بعد از آسیب به دندان میتونیم ایمپلنت استفاده کنیم ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره سریع در واتس اپ