پروتزهای غیر ثابت بر پایه ایمپلنت
در این روشها میتوانید پروتز مصنوعی خود را بر روی ایمپلنت دندان وصل کرده یا دربیاورید. برخی از فواید پروتز مصنوعی بر پایه ایمپلنت به صورت زیر است:
هر زمان که بخواهید میتوانید دندان مصنوعی را در بیاورید و میتوانید به راحتی آن را تمیز کنید
روشی ارزان تر و قابل تهیه در مقایسه با ایمپلنت تکی است
این روش برای افرادی که استخوان فک یا لثه آنها سلامت کافی برای پیشتیبانی ایمپلنت ندارد مناسبتر است
با هزینه کمتر میتوانید چند دندان از دست رفته خود را جایگزین کنید
روشهای غیر ایمپلنتی
بریج ثابت معمولی
بریج ثابت یا بریج معمولی یکی از روشهای محبوب پر کردن جای خالی یک یا چند دندان است که در آن پروتز مصنوعی به جای ایمپلنت، به دندانهای طبیعی خود بیمار متصل میشود. این روش در مقایسه با ایمپلنت دندان، معایبی دارد. برای متصل کردن بریج دندان به دندانهای طبیعی مجاور، ابتدا باید دندانهای طبیعی تراشیده شوند تا برای نصب روکشهای بریج، آماده شوند. از طرف دیگر برخلاف ایمپلنت، بریج مانع تحلیل رفتن استخوان میشود بنابراین به مرور زمان استخوان فک بازجذب شده و کوچک میشود و ساختار یک سوم پایینی صورت و دهان در هم فرو رفته و چهره پیر میشود. برای تمیز کردن بریج دندان باید هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن نواحی زیر دندان مصنوعی را به خوبی تمیز کنید در غیر این صورت عفونت لثه و پوسیدگی دندانهای مجاور است پیامدهای آن خواهد بود. بریج دندان برخلاف ایمپلنت، دائمی نیست و طول عمر آن در صورت مراقبت مناسب بیش از ۱۰ سال برآورد میشود.
بریج مریلند یا باله دار
این روش برای پر کردن جای خالی دندانهای جلویی مناسب است چرا که معمولاً فشار کمتری در مقایسه با دندانهای عقبی متحمل میشوند. در این نوع بریج، دندان مصنوعی دو باله در طرفین دارد که به پشت دندانهای مجاور متصل میشود و به این ترتیب دندان مصنوعی در جای خود ثابت میماند. در این روش نیازی به تراشیدن دندانها نیست بنابراین روشی محافظه کارانه و مناسب برای حفظ سلامت دندانهای مجاور محسوب میشود. عملکرد این نوع بریج دندان بهتر از دندان مصنوعی است اما مقاومت آن کمتر از بریج ثابت میباشد. طول عمر متوسط بریج باله دار، ۷ تا ۱۰ سال برآورد میشود که بستگی به اندازه ، موقعیت و استحکام دندانها ی مجاور دارد.
دندان مصنوعی نیمه یا پارسیل
دندان مصنوعی غیر ثابت به شکلی طراحی شده است که برای ثابت نگه داشتن آن از دندانهای مجاور استفاده میشود. بیمار هر زمان که بخواهد میتواند آن را دربیاورد. دندان مصنوعی استحکام و مقاومت ایمپلنت را ندارد و از نظر عملکرد نیز با آن قابل مقایسه نیست. هنگام مسواک زدن دندان مصنوعی را باید از دهان خارج کنید و دندانهای طبیعی خود و دندان مصنوعی را جداگانه تمیز کنید. به علت هزینه بسیار کمتر دندان مصنوعی ، بسیاری از افراد این روش را انتخاب میکنند. معمولاً حداکثر طول عمر دندان مصنوعی غیر ثابت، ۱۵ سال است.
ست کامل دندان مصنوعی
این روش در شرایط استفاده میشود که تمامی دندانهای یک قوس دندانی را از دست داده اید. دندان مصنوعی کامل بر روی لثه سوار شده و با کمک چسب دندان یا با کنترل عضله های فک در جای خود ثابت میماند. دندان مصنوعی کامل، قاعده پلاستیکی لثه ای شکل دارد که دندانهای مصنوعی در آن قرار گرفته اند. افراد زیادی ست کامل دندان مصنوعی استفاده میکنند و با هزینه ای بسیار کم جوانی را به چهره باز گردانده و عملکرد جویدن و صحبت کردن خود را بهبود میبخشند. معمولاً دندان مصنوعی کامل ظرف پنج تا شش سال نیاز به تعویض قاعده پیدا میکند.