ایمپلنت دندان چگونه است؟ + بررسی هر آنچه درباره ایمپلنت دندان باید بدانید

ایمپلنت دندان از جدیدترین روش‌های درمانی برای پر کردن جای دندان‌های خالی است. در گذشته بیمارانی که دندان‌های خود را از دست می‌دادند، ناچار بودند از روش‌هایی مثل استفاده از دندان مصنوعی یا بریج دندان استفاده کنند. مهم‌ترین مشکل این روش‌ها عمر پایین دندان‌های جایگزین و فرسودگی استخوان لثه در درازمدت است. به‌علاوه که دندان‌های بریج یا مصنوعی کاربرد دندان‌های اصلی را نخواهند داشت؛ اما در روش ایمپلنت از فیکسچر به جای ریشه دندان استفاده می‌شود؛ فیکسچر کمک می‌کند تا دندان‌های ایمپلنت کاملاً با لثه درگیر باشند و علاوه بر ظاهر بهتر، از نظر کاربرد هم دقیقاً شبیه دندان‌های اصلی عمل کنند. در این مقاله قصد داریم درباره نحوه ایمپلنت دندان، مزایا و معایب ایمپلنت و محدودیت‌های آن صحبت کنیم.

مشاوره با متخصصین

جایگزین همیشگی دندان های از دست رفته توسط متخصص ایمپلنت

طول درمان ایمپلنت

ایمپلنت دندان چیست؟

به زبان ساده، ایمپلنت پروتزی است که برای جایگزینی دندان‌های کشیده شده استفاده می‌شود. بیمارانی که دندان‌های خود را از دست داده باشند، می‌توانند از ایمپلنت دندان برای جایگزینی این دندان‌ها استفاده کنند. این روش به کمک یک عمل جراحی انجام می‌شود. به نحوی که پایه‌های فلزی و پیچ ‌مانند جایگزین ریشه دندان می‌شوند و سپس پروتزهای طراحی‌ شده روی این پایه‌ها نصب خواهند شد.

ایمپلنت چیست؟

از ایمپلنت به‌عنوان بهترین جایگزین ترمیم بریج دندان نام برده می‌شود. شیوه درمانی بریج به نحوی است که برای جایگزین دندان‌های از دست رفته، باید دندان‌های کناری تراش بخورند و سپس پروتز بریج روی دندان‌های کناری سوار شوند. در این روش چون پروتز به‌ طور مستقیم با لثه درگیر نیست، به مرور زمان پروتز دچار لق شدگی خواهد شد. همچنین لثه بیمار هم با گذشت زمان تحلیل می‌رود.

در مقایسه با بریج، ایمپلنت دندان روش بهتری است؛ زیرا در این روش پروتز به‌واسطه پایه کاملاً جایگزین دندان‌ قبلی خواهد شد و ارتباط خود را با لثه حفظ می‌کند. دندان‌های ایمپلنت پایدارتر بوده و طول عمر بیشتری هم خواهند داشت.

ایمپلنت دندان به بیماران کمک می کند تا لبخند خود را پس از، از دست دادن دندان بازگردانند؛ ساختار ایمپلنت از دندان تاج تا ریشه شبیه به دندان طبیعی است. همانطور که می دانید تاج قسمت فوقانی و قابل مشاهده دندان است، و از آنجا که این قسمت برای جویدن غذا استفاده می شود ، به طور منظم در معرض باکتری ها قرار دارد؛ تاج در جای خود توسط ریشه دندان نگاه داشته شده است، در صورت از بین رفتن یا کشیده شدن دندان ، فضایی خالی ایجاد می شود؛ مهم نیست به چه علتی ، مهم این است که وقتی این اتفاق می افتد ، یک ایمپلنت دندان می تواند کل ساختار دندان را جایگزین کند و فضای باقی مانده را پر کند.

امروزه جراحان و متخصصین دندانپزشک ایمپلنت دندان را مناسب ترین شیوه درمانی در میان انواع روش های کاشت دندان می دانند. ایمپلنت دندان شامل دو بخش مهم است که سهم بزرگی در عملکرد صحیح ایمپلنت دارند، بخش اول پیچ فلزی یا همان پایه ایمپلنت است که درون لثه جای ریشه قرار می‌گیرد و بخش دوم نیز مربوط به تاج ایمپلنت است که فرم یک دندان مصنوعی اما طبیعی و زیبا را دارد و روی پیچ ثابت می‌شود.

مزایای ایمپلنت دندان

بهبود وضعیت گفتار

طبیعی بودن

حفظ بافت استخوانی

جلوگیری از تحلیل لثه

جویدن راحت‌تر غذا

جوان‌تر نشان دادن چهره

افزایش اعتماد به نفس

قیمت مناسب

جلوگیری از رشد باکتری ها

محافظ از لثه در برابر عفونت

مراقبت های اسان بعد جراحی

ثابت بودن ایمپلنت

مراقبت از سایر دندان ها

عدم نیاز به تعویض دوره ای

سرعت کوتاه درمان

عمر طولانی

عدم نیاز به چسب

آشنایی با نحوه انجام ایمپلنت دندان به زبان ساده

یکی از دلایلی نگرانی‌ بیماران قبل از انجام عمل ایمپلنت، به خاطر ناآگاهی آن‌ها از نحوه ایمپلنت دندان است. در ادامه قصد داریم مراحل انجام ایمپلنت دندان را به زبانی ساده برایتان شرح دهیم:

یک: معاینه اولیه و مشاوره

در اولین جلسه‌ای که بیماران برای ایمپلنت دندان اقدام می‌کنند، دندانپزشک معالج وضعیت عمومی بیمار را بررسی کرده و با تهیه عکس‌های مخصوص به معاینه وضعیت دندان‌ها و لثه بیمار می‌پردازد. سپس درباره چگونگی عمل، مراحل آن، هزینه ایمپلنت دندان، نوع و برند ایمپلنت و طول درمان به بیمار توضیحات لازم را ارائه می‌کند. اگر بیمار با توضیحات ارائه داده شده موافق باشد، مراحل ایمپلنت از جلسه دوم شروع می‌شود.

دو: درمان‌های جانبی پیش از ایمپلنت دندان

در اغلب موارد بیمار پیش از ایمپلنت دندان نیاز به چند درمان جانبی دارد. این مراحل ممکن است شامل کشیدن دندان‌های پوسیده، ترمیم دندان‌های دیگر، پیوند استخوان و سینوس لیفت باشدّ. البته در درمان‌های پیشرفته اگر وضعیت عمومی بیمار اجازه دهد، ممکن است عمل ایمپلنت و کاشت پایه هم‌زمان با کشیدن دندان‌های پوسیده انجام شود. این شکل از درمان باعث کوتاه‌تر شدن طول درمان و پایین آمدن هزینه‌های بیمار خواهد شد.

اما اگر بیمار نیاز به پیوند استخوان یا سینوس لیفت داشته باشد، طول درمان بین ۲ تا ۶ ماه افزایش پیدا می‌کند. زیرا باید لثه آمادگی نصب و پذیرش پایه ایمپلنت را داشته باشد.

سه: عمل جراحی ایمپلنت دندان

 اغلب بیماران وقتی صحبت از ایمپلنت می‌شود، همه چیز را از این مرحله تصور می‌کنند. جراحی ایمپلنت مهم‌ترین مرحله ایمپلنت دندان است. در این مرحله ابتدا به افراد بی‌حسی تزریق می‌شود؛ سپس لثه بیمار برش می‌خورد تا پزشک به استخوان لثه دسترسی داشته باشد. مرحله بعدی ایجاد یک سوراخ کوچک در استخوان لثه برای نصب پایه ایمپلنت است. این پایه حالت پیچ ‌مانند دارد و داخل سوراخ قرار می‌گیرد. در نهایت نیز لثه بیمار بخیه زده شده و توصیه‌های لازم به بیمار ارائه می‌شود.

چهار: هیلینگ ایمپلنت

پس از اینکه لثه بیمار جوش خورده و پزشک از پذیرش پایه ایمپلنت اطمینان حاصل کرد، نوبت به هیلینگ ایمپلنت می‌رسد. هیلینگ (Healing) یک قطعه کوچک کروی شکل است که روی پایه ایمپلنت قرار گرفته و فیکس می‌شود. هیلینگ یکی از مهم‌ترین مراحل ایمپلنت است و روی نتیجه نهایی تاثیر مستقیم دارد.

پنج: قالب‌گیری ایمپلنت دندان

پس از هیلینگ، نوبت به مرحله قالب‌گیری پروتز ایمپلنت می‌رسد. در جدیدترین روش‌ ایمپلنت، برای قالب‌گیری از دستگاه‌های دیجیتال استفاده می‌شود که سریع‌تر بوده و دقت بالاتری هم دارد؛ اما در روش‌های دیگر قالب‌گیری به کمک تزریق مواد انجام می‌شود. به این شکل که ابتدا یک تری قالب‌گیری داخل دهان قرار می‌گیرد. حال با تزریق مواد، شکل دقیق لثه، وضعیت دندان‌های کناری، مکان و زاویه پایه ایمپلنت به دست می‌آید. در مقاله «قالب گیری ایمپلنت چیست؟» توضیحات کامل‌تری درباره مراحل قالب‌گیری و چگونگی آن ارائه شده است.

شش: ساخت پروتز ایمپلنت در لابراتوار

پس از مرحله قالب‌گیری نوبت به ساخت پروتز می‌رسد. برای ساخت قالب به لابراتوار ارسال می‌شود تا مراحل ساخت روکش و پروتز به‌صورت سفارشی انجام گیرد. پس از اتمام این مرحله، روکش ساخته شده به دندانپزشکی شما ارسال می‌شود.

هفت: نصب روکش ایمپلنت

پس از اینکه روکش ایمپلنت آماده شد، با بیمار برای نصب آن هماهنگ می‌شود. پروسه نصب به این شکل است که ابتدا باید اباتمنت ایمپلنت روی پایه آن قرار گیرد. اباتمنت بخش میانی ایمپلنت است که نقش رابط را بین فیکسچر ایمپلنت و تاج دندان دارد. در مقاله «اباتمنت ایمپلنت چیست؟» می‌توانید با انواع اباتمنت‌ها و مزایای آن‌ها آشنا شوید.

پس از اینکه اباتمنت روی پایه قرار گرفت، نوبت به نصب تاج و روکش می‌رسد. دندانپزشک‌ها برای نصب روکش از چسب‌های مخصوصی استفاده می‌کنند که کاملاً روکش را روی اباتمنت محکم می‌کند. پس از نصب روکش، مراحل ایمپلنت درمان به اتمام می‌رسد.

  1.  

برای جلوگیری از عوارض ایمپلنت دندان هم باید اقداماتی انجام شود که در ادامه بررسی آن ها می پردازیم. همان طور که در کلینیک دندانپزشکی روشا آمده است:

از جمله مهمترین اقدامات جهت جلوگیری از بروز عوارض ایمپلنت دندان عبارتند از:

عدم استفاده از دخانیات

استفاده از دخانیات و مصرف سیگار مهم ترین عامل ایجاد عوارض ایمپلنت دندان است. سیگار به دلیل دارا بودن ماده نیکوتین سبب خونریزی، عفونت، لق شدن ایمپلنت تغییر رنگ دندان ها و کنده شدن روکش آن ها می شود. از این رو عدم مصرف دخانیات بخصوص سیگار تا حد زیادی از بروز این عوارض جلوگیری خواهد کرد.

انتخاب یک پزشک متخصص و با تجربه

مهارت و دانش پزشک در انتخاب و نحوه اجرای ایمپلنت یکی از راه های مهم جهت جلوگیری از بروز عوارض ایمپلنت دندان است. انتخاب پزشک متخصصی که دارای مدرک و گواهی تخصص و فوق تخصص در زمینه انجام ایمپلنت است. همچنین بارها و بارها این عمل را انجام داده باشد به طور حتم تا حد زیادی از بروز عوارض مربوطه جلوگیری می کند. پزشکان متخصص و باتجربه بهترین گزینه برای انجام این عمل می باشند؛ زیرا با تکنیک ها و انواع ایمپلنت آشنایی کافی دارند. از این رو بهترین نوع را با توجه به شرایط بیمار انتخاب می کنند.

امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی در خصوص مراقبت های دندان، تعداد کثیری از مردم کشورمان به دلیل ‏بیماری پریودنتال یا آسیب به دندان و همچنین پوسیدگی های دندان، از دندان درد شدید زجر می شکند. ‏

در سالهای گذشته متخصصین برای بیمارانی که با این عارضه همراه بودند از پروتزهای دندان و یا اینکه پل ها ‏استفاده می کردند اما با تکنولوژی روز دنیا در این زمینه متخصصین از ایمپلنت دندان برای درمان بیماران ‏استفاده می نمایند.‏

در ادامه قبل از بررسی سایر ویژگی های ایمپلنت دندان از شما دعوت می کنیم به بهترین متخصص ایمپلنت دندان در تهران هم سر بزنید.

اجزای ایمپلنت دندان چیست؟

برای اینکه دقیق‌تر و کامل‌تر با ایمپلنت دندان آشنا شوید، بهتر است اجزای اصلی ایمپلنت را نیز بشناسید. آشنایی با این اجزا و انواع آن در کنار آگاهی از جنس‌های مختلف هر جزء ایمپلنت در انتخاب دندانپزشک معالج و نوع درمان تاثیرگذار است. به طور کلی اجزای ایمپلنت دندان شامل موارد زیر می‌شود. اگر به جزئیات بیشتری نیاز دارید، مقاله «اجزای تشکیل دهنده ایمپلنت دندان» را دنبال کنید.

 

۱. پایه ایمپلنت (پست)

یکی از مهم‌ترین اجزای  ایمپلنت، فیکسچر یا همان پایه ایمپلنت است. گاهی به این پایه پست هم گفته می‌شود. فیکسچر نقش ریشه دندان ایمپلنت را دارد و اغلب در ساخت آن از آلیاژهای فلزی تیتانیوم و زیرکونیوم استفاده می‌شود. استفاده از پایه ایمپلنت با کیفیت تاثیر مهمی روی نتیجه نهایی دارد. مزیت فیکسچرهای استاندارد، استحکام بالا، پیوند سریع با استخوان، راحتی، قیمت مناسب و عدم ایجاد حساسیت از مزیت‌های یک فیکسچر استاندارد است.

فیکسچر ایمپلنت اندو استیل و ساب پریو استیل دو فیکسچر محبوب برای ایمپلنت هستند. معمولاً دندانپزشکان بر اساس شرایط لثه بیمار و میزان تراکم استخوان فک تصمیم می‌گیرند از چه پایه‌ای استفاده کنند. در مقاله «فیکسچر ایمپلنت چیست» به طور مفصل درباره کاربرد پست ایمپلنت و انواع آن توضیح داده شده است.

۲.اباتمنت ایمپلنت

همان‌طور که در بخش قبلی توضیح دادیم، وظیفه اباتمنت ارتباط برقرار کردن بین پایه ایمپلنت و تاج دندان است. اباتمنت ایمپلنت معمولاً از جنس زیرکونیم یا تیتانیوم طراحی می‌شود؛ البته اباتمنت‌های تیتانیومی محبوبیت بیشتری بین دندانپزشکان و بیماران دارند.

نکته دیگر اینکه نحوه اتصال اباتمنت به پایه لمینت نیز به شکل‌های متفاوتی است. معمولاً برای اتصال اباتمنت از دو روش چسباندن یا پیچ کردن استفاده می‌شود. اباتمنت‌های پیچ شونده مقرون به‌صرفه‌تر هستند و امکان نصب راحت در هر بخش از دهان را دارند. در حالی که اباتمنت‌های چسب شونده قیمت بالاتری دارند، اما از نظر ظاهری زیباتر هستند.

علاوه بر موارد گفته شده، باید ذکر کرد که اباتمنت ایمپلنت نیز به دو صورت پیش‌ساخته و سفارشی قابل تهیه است. از اباتمنت‌های سفارشی در مواقعی استفاده می‌شود که بیمار شرایط خاصی دارد. قیمت اباتمنت‌های سفارشی بالاتر است؛ اما چون به‌صورت اختصاصی طراحی شده، راحتی و زیبایی بیشتری دارد.

اگر می‌خواهید بیشتر درباره اباتمنت و کارایی آن بدانید، نگاهی به مقاله «اباتمنت ایمپلنت چیست؟» بیندازید.

۳.پروتز ایمپلنت یا همان تاج دندان

پروتز ایمپلنت از اجزای مهم آن است. درواقع آنچه در دهان بیمار قابل مشاهده است، همان تاج ایمپلنت خواهد بود. به همین خاطر بیماران حساسیت بالایی در انتخاب برند و جنس پروتز ایمپلمنت دارند. اغلب پروتزهای ایمپلنت از جنس سرامیکی هستند؛ اما در ساخت این سرامیک ممکن است از مواد و ترکیبات مختلفی استفاده شود. انواع روکش ایمپلنت را در سه دسته زیر قرار می‌دهند:

  • روکش ایمپلنت تمام زیرکونیا (فول سرام)
  • روکش ایمپلنت فریم زیرکونیا
  • روکش ایمپلنت PFM

در بین این سه دسته، روکش‌های فول سرام انتخاب‌های بهتری هستند؛ زیرا هم از نظر زیبایی ظاهری و هم استحکام نسبت به موارد دیگر برتری دارند. با این حال چون قیمت روکش‌های تمام زیرکونیا بیشتر از دیگر روکش‌ها است، برخی از بیماران به سراغ موارد ارزان‌تر می‌روند. برای توضیحات بیشتر درباره انواع روکش‌های ایمپلنت و تفاوت‌های آن‌ها می‌توانید مقاله «آشنایی با بهترین روکش ایمپلنت دندان» را مطالعه کنید.

کاشت ایمپلنت جلوی چه مشکلات دندانی را میگیرد؟

همانطور که در تصاویر بالا مشاهده می کنید روند کاهش ارتفاع صورت پس از از دست رفتن دندان های دائمی انکار ناپذیر است ، اما خوشبختانه با وجود درمان ایمپلنت می توان این روند کاهش را متوقف کرد.

تحلیل لثه

با جای خالی دندان، لثه به سرعت تحلیل می رود و مشکلاتی در آن به وجود می آید

تحلیل استخوان

تحلیل استخوان با نبود دندان شدت می گیرد و به مرور زمان می تواند بدتر و بدتر هم شود

مشکلات تغذیه

به واسطه نبود دندان کافی تغذیه کافی صورت نمیگیرد

مشکل اعتماد به نفس

با نبود دندان خندیدن متوقف و باعث مشکلات روحی و اجتماعی جدی می شود

بیماری های ایمنی بدن

تغذیه نا مناسب باعث کمبود بعضی پروتئین ها و در نهایت یو تغذیه خواهد شد

از دست رفتن باقی دندان ها

با نبود چند دندان باقی دندان های مجاور کج و به سرعت دچار تخریب می شوند

انواع بی‌دندانی و کاربرد ایمپلنت

روش درمانی ایمپلنت تنها برای پر کردن جای خالی دندان روی لثه تجویز نمی‌شود بلکه ایمپلنت یک روش درمانی فوق العاده است که می‌توان از آن برای بهبود طیف گسترده‌ای از مشکلات دندان استفاده کرد.

گاهی اوقات شکستگی دندان‌ها به حدی شدید است که حتی لمینت و باندینگ نیز کمکی به درمان و بهبود دندان شکسته نمی‌کند در این شرایط کشیدن دندان شکسته و ایمپلنت جای خالی آن بهترین روش درمان است.

مهم نیست جای چند دندان روی لثه شما خالی است با کمک ایمپلنت به راحتی‌ می‌توانید دوباره دندان‌هایی طبیعی و زیبا داشته باشید و بدون دردسر حرف بزنید و غذا بخورید.

همان طور که در مقاله علت لقی دندان مصنوعی فک پایین گفتیم پس از گذشت چند سال از استفاده دندان مصنوعی، استخوان فک تحلیل رفته و دندان مصنوعی نیز لق می‌شود به کمک ایمپلنت می‌توان به راحتی مشکل لقی دندان مصنوعی را برطرف کرد تا دوباره عملکردی مثل روز اول داشته باشد.

بسیار از بیماری‌های دندان مثل دندان قروچه‌، بهم فشردن دندان‌ها، پوسیدگی، کرم‌خوردگی، عفونت و …. به حدی شدید هستند که درمان‌های متداول دندان‌پزشکی برای درمان این مشکلات تاثیری نخواهند داشت و در این شرایط استفاده از ایمپلنت تنها چاره است.

معرفی انواع ایمپلنت دندان بر اساس نوع درمان

معرفی برترین برندهای ایمپلنت دنیا

شرکت‌ها و برندهای زیادی هستند که در زمینه تولید اجزای ایمپلنت دندان فعالیت می‌کنند. البته به خاطر مسائل تحریمی صرفاً شرکت‌های محدودی هستند که در ایران محصولات‌شان در دسترس است. از مهم‌ترین برندهای ایمپلنت دندان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

یک: ایمپلنت‌های امریکایی

یکی از کشورهای پیشتاز در زمینه تولید ایمپلنت دندان، امریکا است. از برندهای مطرح ایمپلنت‌های امریکایی می‌توان موارد زیر را نام برد:

زیمر بیومت (Zimmer Biomet): در ساخت ایمپلنت‌های این شرکت از عنصر تانتالیون به جای تیتانیوم استفاده می‌شود؛ این تغییر باعث شده تا ایمپلنت‌های زیر بیومت کاربرد بیشتر و قیمت بالاتری هم داشته باشد.

اینترالاک (Intralock): ظاهر زیبا، استحکام بالا و کیفیت مناسب از ویژگی‌هایی است که ایمپلنت‌های ایترالاک دارند. کیفیت بالای این ایمپلنت‌ها باعث شده تا فرایند درمان سریع‌تر طی شده و کوتاه‌تر شود.

نوبل بیوکر (Nobeh Biocer): برند نوبل بیوکر بیش از ۶۰  سال است که در زمینه تولید ایمپلنت‌های دندانی فعالیت می‌کند. محصولات این برند به ۸۰ کشور دنیا صادر می‌شود و به‌واسطه کیفیت بالایی که دارد شناخته شده است.

برای بررسی دقیق‌تر برندهای امریکایی ایمپلنت می‌توانید مقاله «بهترین برند ایمپلنت امریکایی» را بخوانید.

دو: ایمپلنت‌های سوئیسی

سوئیس در زمینه تولید تجهیزات دندانپزشکی زبانزد است. از مهم‌ترین برندهای سوئیسی ایمپلنت دندان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

اشترومن (Straumann): برند اشترومن تولیدکننده با کیفیت‌ترین ایمپلنت‌های دندان در سوئیس است. دندانپزشکان اغلب از محصولات این شرکت برای کسانی که نیاز به پیوند استخوان دارند و بیماران میان‌سال استفاده می‌کنند.

ایده (dr.Ihde): برند ایده بین دندانپزشکان ایرانی جزء شناخته‌ شده‌ترین ایمپلنت‌های دندان است. این برند به‌واسطه کیفیت بالا و تولید ایمپلنت‌های مقاوم شناخته می‌شود.

در مقاله «بهترین برند ایمپلنت سوئیس» به بررسی دیگر برندهای این کشور هم پرداخته‌ایم.

سه: ایمپلنت‌های آلمانی

نمی‌توان به سراغ تجهیزات دندانپزشکی رفت و از کیفیت برندهای آلمانی صحبت نکرد. معروف‌ترین برندهای ایمپلنت دندان در آلمان عبارتند از:

مدینتیکا (Medintika): معروف‌ترین برند آلمانی ایمپلنت، مدینتیکا است. این برند به خاطر محصولات با کیفیت و ظریفی که دارد شناخته می‌شود. اگرچه ایمپلنت‌های مدینتیکا کیفیت بالایی دارد، اما قیمت ایمپلنت‌های آن نیز بسیار بالا است. به همین خاطر بیشتر در موارد خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بگو (Bego): این شرکت آلمانی برای طراحی ایمپلنت‌های خود از عنصر زیرکونیوم استفاده می‌کند و جزء برترین برندهای دنیا به حساب می‌آید.

برای آشنایی با سایر برندهای آلمانی می‌توانید مقاله «بهترین برند ایمپلنت آلمان» را در ادامه مطالعه کنید.

چهار: دیگر کشورهای تولیدکننده ایمپلنت دندان

در بخش‌های قبلی به معرفی برندهای برتر در کشورهای امریکا، سوئیس و آلمان پرداختیم؛ اما علاوه بر این کشورها، می‌توان به ایمپلنت‌های تولید کره و چین هم اشاره کرد. پس از کشورهای نام‌برده شده کیفیت ایمپلنت‌های کره‌ای نیز ایده‌آل‌های لازم را دارد؛ اما از ایمپلنت‌های چینی نباید انتظار بالایی داشت. از بهترین برندهای کره‌ای می‌توان به دنتیوم، مگاژن و دیو اشاره کرد.

برای بررسی دقیق‌تر برندهای مطرح ایمپلنت مقاله «بهترین مارک ایمپلنت در ایران» را دنبال کنید.

وقتی از ایمپلنت دندان صحبت می‌شود، اغلب بیماران صرفاً به تجربه‌های اطرافیان یا جستجوهای محدود خود اکتفا می‌کنند. در حالی که ایمپلنت دندان پیچیدگی‌های بسیاری دارد. به طور کلی انواع درمان ایمپلنت شامل موارد زیر می‌شود: 

۱.ایمپلنت یک مرحله‌ای

در ایمپلنت یک مرحله‌ای دندان، همه چیز در یک جلسه انجام می‌شود. به عبارت دقیق‌تر، در یک جلسه واحد پس از کاشت پایه ایمپلنت، مراحل اتصال پروتز دندان و تاج آن نیز نصب خواهد شد. در نتیجه بیمار دیگر نیازی به انجام جراحی دو مرحله‌ای ندارد. 

این فاکتور باعث در زمان بیمار هم صرفه‌جویی می‌کند؛ اما نباید فراموش کرد که ایمپلنت تک مرحله‌ای احتمال ایجاد حساسیت و پس زده شدن ایمپلنت را بالا می‌برد. به‌خصوص اگر مراحل نصب و کاشت به‌درستی انجام نشده باشد. وارد آمدن آسیب‌های فشاری به لثه و استخوان فک از عوارض ایمپلنت تک مرحله‌ای غیراستاندارد است.

۲. ایمپلنت دو مرحله‌ای

متداول‌ترین روش کاشت ایمپلنت دندان در دو مرحله برنامه‌ریزی می‌شود. در این روش ابتدا بافت لثه شکافته شده و سوراخی داخل استخوان فک ایجاد می‌شود. کاربرد این سوراخ برای نصب پایه ایمپلنت است. معمولاً در همان جلسه اول پایه ایمپلنت هم در لثه کاشته خواهد شد؛ اما پس از آن بیمار برای مدت زمان مشخصی به استراحت می‌پردازد تا پایه کاملاً جوش خورده و همه‌ چیز آماده مرحله دوم شود.

مرحله دوم ایمپلنت اختصاص به اتصال تاج دندان دارد. در این مرحله مجدداً بافت لثه شکافته شده و سپس مراحل اتصال پروتز به پایه انجام می‌شود. ایمپلنت دو مرحله‌ای اگرچه زمان بیشتری می‌برد، اما از نظر ایمنی و طول عمر بهتر از ایمپلنت تک مرحله‌ای است.

۳. ایمپلنت فوری

ایمپلنت فوری دندان از روش‌های جدیدتر عمل ایمپلنت است. در این روش زمانی که فرد برای کشیدن دندان مراجعه می‌کند، اگر شرایط فراهم باشد و دندان پوسیده بدون مشکل کشیده شود، می‌توان هم‌زمان پایه ایمپلنت را نیز به جای ریشه دندان قرار داد. روش ایمپلنت فوری باعث بالا رفتن سرعت می‌شود.

به ایمپلنت فوری اصطلاحاً ایمپلنت یک روزه هم می‌گویند. مزیت ایمپلنت فوری دندان این است که بیمار می‌تواند در سریع‌ترین زمان ممکن به زندگی عادی خود بازگردد.

۴. ایمپلنت لیزری

روش ایمپلنت لیزری بیشترین شباهت را به ایمپلنت معمولی یا همان دو مرحله‌ای دارد. تنها تفاوت ایمپلنت لیزری در نوع عمل جراحی آن است. در این روش برای جراحی به جای تیغ و تجهیزات فیزیکی از لیزر استفاده می‌شود. در نتیجه میزان خون‌ریزی لثه کمتر شده و زخم‌های عمل هم سریع‌تر بهبود می‌یابند. از جراحی لیزری به‌خصوص برای افرادی که لثه‌های حساس و ملتهبی دارند استفاده می‌شود. مزیت دیگر این روش پایین آوردن ریسک مشکلات عفونی است.

۵.ایمپلنت دیجیتال

در جدیدترین متدهای ایمپلنت دندان از اسکن‌های دیجیتالی برای تشخیص محل دقیق ریشه و بالا بردن دقت کار استفاده می‌شود. مزیت این روش نسبت به عکس‌برداری‌های معمول پایین آوردن میزان خطا است. در ایمپلنت دیجیتال تمامی اجزای فک و دهان توسط یک نرم‌افزار سه بعدی ترسیم می‌شود. به این شکل می‌توان عمل جراحی را با حداقل برش و کمترین میزان درد و خون‌ریزی انجام داد.

روش ایمپلنت دیجیتال برای کسانی که ترس دارند یا به خاطر سن بالا دچار بیماری‌هایی مثل فشار خون و بیماری‌های قلبی هستند مناسب است. می‌توانید با خواندن مقاله «ایمپلنت دیجیتال چیست»، اطلاعات کامل‌تری را درباره این روش به دست آورید.

به منظور آگاهی بیشتر از هزینه های ایمپلنت دندان قبل از انجام جراحی بهتر است که به جدول زیر نیز توجه ‏داشته باشید:‏

نوع خدماتقیمت
جراحی ایمپلنت دندان با روکشاز ۱۸.۰۰۰.۰۰۰ الی ۵۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان 
عمل افزایش طول تاج دنداناز ۲.۵۰۰.۰۰۰ الی ۳.۰۰۰.۰۰۰ تومان
روکش زیرکونیا۶.۰۰۰.۰۰۰ تومان
خارج کردن دندان معمولی (پوسیده)از ۲.۰۰۰.۰۰۰ تا ۳.۰۰۰.۰۰۰ تومان
جراحی لیفت سینوس به روش بسته۷.۰۰۰.۰۰۰ تومان
جراحی لیفت سینوس به روش بازاز ۱۵.۰۰۰.۰۰۰ تا ۱۷.۰۰۰.۰۰۰ تومان
ایمپلنت دندان سوئیسی۲۴.۰۰۰.۰۰۰۰ تومان
ایمپلنت دندان آمریکایی۵۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان
ایمپلنت دندان کره ای

۱۸.۰۰۰.۰۰۰ تومان

مراحل ایمپلنت دندان چگونه است؟

فرایند انجام ایمپلنت دندان شامل سه بخش مهم یعنی (اقدامات پیش از جراحی، فرایند جراحی و کاشت ایمپلنت‌دندان و توصیه‌های مراقبتی بعد از عمل) می‌شود، برای اینکه یک کاشت دندان بی‌دردسر و موفقیت آمیز داشته باشید باید به هر سه مورد از مراحل ایمپلنت به خوبی توجه کنید.

مرحله قبل از جراحی ایمپلنت

قبل از شروع جراحی ایمپلنت باید مجموعه‌از از نکات مهم توسط دندانپزشک به شما انتقال پیدا کند و همچنین یکسری آمادگی‌های ‌خاص نیز برای موفقیت آمیز بودن ایمپلنت دندان نیاز است.

۸ نکته مهم قبل جراحی

توضیح شیوه درمان توسط جراح به بیمار

پر کردن پرسشنامه شرایط سلامتی

تشکیل پرونده با جزئیات کامل

معاینه لثه و استخوان فک

ارزیابی وضعیت جسمی و روانی بیمار

درمان عفونت یا پوسیدگی در صورت وجود

تجویز رادیوگرافی

تایین سایز کاشت مناسب توسط جراح

فرایند جراحی ایمپلنت

مراحل جراحی ایمپلنت دندان بنا بر شرایط خاص هر فردی مثل سن، وضعیت لثه و استخوان فک، میزان ایمپلنت مورد نیاز و …. متفاوت است در اما چند تا از مهم‌ترین اقدامات در طول فرایند جراحی ایمپلنت را مرور می‌کنیم فراموش نکنید که تمامی موارد زیر در یک جراحی انجام نمی‌شوند و تنها بر اساس صلاح‌ دید دندانپزشک روند جراحی پیش‌‌می‌رود.

اقدامات رایج در جراحی ایمپلنت

قبل از بررسی مراقبت های لازم بعد از جراحی ایمپلنت دندان از شما دعوت می کنیم به مقاله ایمپلنت بدون جراحی هم سر بزنید.

مراقبت‌های بعد از جراحی ایمپلنت

برای داشتن یک کاشت ایمپلنت موفق و بدون عارضه علاوه بر توجه و عمل به توصیه‌های پیش از جراحی و انتخاب یک دندانپزشک باتجربه برای کاشت ایمپلنت باید حواس‌تان به توصیه‌های مراقبتی بعد از جراحی ایمپلنت نیز باشد تا دچار مشکل و عارضه نشوید.

implants

بهترین جنس ایمپلنت چیست؟

در تولید ایمپلنت از فلزاتی استفاده می‌شود که سازگاری کاملی با بدن دارند و خیلی سریع سلول‌های زنده و بافت استخوان آن‌ها را می‌پذیرند. زیرکونیوم، تیتانیوم عناصر اصلی ساخت ایمپلنت‌های دندانی هستند. البته از این فلزات ممکن است به ‌طور خالص در ساخت ایمپلنت استفاده نشود و سازندگان به سراغ آلیاژهای این دو عنصر بروند.

ایمپلنت زیرکونیا (Zirconia)

در ساخت ایمپلنت‌های دندانی زیرکونیا از ترکیب دی اکسید زیرکونیوم استفاده می‌شود. این ترکیب، یک اکسید کریستالی سفیدرنگ است که اخیراً در ساخت پروتزهای دندانی کاربرد بیشتری پیدا کرده. استحکام بالا، مقاومت سایشی فوق‌العاده، مقاومت شیمیایی استثنایی و انطباق‌پذیری بالای آن با بافت‌های استخوانی فک باعث شده تا این کریستال در ساخت ایمپلنت‌های دندان کاربرد داشته باشد.

ایمپلنت تیتانیوم (Titanuim)

متداول‌ترین عنصر در ساخت پروتزهای دندانی تیتانیوم است. این عنصر سازگاری کاملی با بافت‌ لثه دارد و هیچ آسیب و حساسیتی به فک و لثه وارد نمی‌کند. از طرفی آلیاژهای تیتانیوم ظاهری سفید و شفاف دارند که باعث زیبایی بیشتر ایمپلنت می‌شود. انواع مختلف ایمپلنت‌های تیتانیومی را بر اساس میزان تیتانیوم به کار رفته در آن می‌توان در پنج دسته قرار داد.

دسته اول، همان روکش‌های تیتانیومی خالص هستند؛ که البته برای استحکام بیشتر یک مرتبه آبدیده می‌شوند. در دیگر دسته‌ها اما از آلیاژهای تیتانیومی استفاده می‌شود. تیتانیوم گرید پنج متداول‌ترین نوع ایمپلنت بازار است. در این گرید از آلیاژ تیتانیوم همراه با آلومینیوم و وانادیوم استفاده می‌کنند. این شکل از ساخت باعث استحکام بیشتر پروتز ایمپلنت خواهد شد.

برای آشنایی با انواع تقسیم‌بندی ایمپلنت‌های دندانی می‌توانید مقاله «انواع ایمپلنت دندان کدام است؟» را در ادامه بخوانید.

۱۰ توصیه مراقبتی بعد از ایمپلنت دندان

انواع بی دندانی

بی‌ دندانی عوارض جبران ناپذیری برای جسم و روان شما خواهد داشت اما به راحتی‌ می‌توانید با کمک روش درمانی ایمپلنت از خطر عوارض جدی خالی بودن جای دندان‌ها در امان باشید!

تحلیل استخوان

استخوان فک یکی از مهم‌ترین اندام‌های بدن برای تکلم و غذا خوردن است بی‌دندانی به مرور موجب تحلیل رفتن استخوان فک شده و این اتفاق آسیب‌های زیادی به سلامتی شما وارد می‌کند.

مشکلات گوارشی

برای هضم بهتر غذاها نیاز به دندان‌هایی سالم برای جویدن دارید و بی‌دندانی شما را از این نعمت محروم خواهد کرد، در صورت عدم جویدن درست مواد غذایی معده شما برای هضم غذا دچار مشکل می‌شود.

آسیب باقی دندان‌ها

در صورتی که حتی جای ۲ الی ۳ دندانی روی لثه شما خالی باشد دندان‌های مجاور سالم به آهستگی در مرور زمان به سمت لثه خالی حرکت‌ می‌کنند و نظم و ترتیب دندان‌ها با این اتفاق بر هم می‌خورد.

کاهش اعتماد به نفس

خالی‌ بودن‌ جای دندان‌ها زیبایی چهره شما را گرفته و موجب پیر نشان داده‌شدن شما خواهد شد اما با کمک ایمپلنت می‌توانید زیبایی دوباره دندان‌های طبیعی‌تان را به دست آورید.

تحلیل لثه

دندان‌ها به عنوان لایه محافظ قوی بر روی لثه‌ها عمل می‌کنند درصورت خالی بودن جای دندان‌ها لثه به مرور تحلیل رفته و ضعیف می‌شود.

سختی گفتار

‌دندان‌ها یکی از کلیدی‌ترین اندام‌های بدن برای کمک به تکلم بهتر هستند در صورت خالی بودن جای دندان‌ها تلفظ ۹۵% کلمات سخت خواهد شد و برای داشتن روابط اجتماعی و مکالمه دچار مشکل خواهید شد.

کاربرد ایمپلنت

ایمپلنت جایگزین یک دندان

ایمپلنت را می توان به جای یک دندان از دست رفته جایگزین کرد.

ایمپلنت جایگزین چند دندان

ایمپلنت به جای چند دندان ، ایمپلنت برای جایگزینی چندین دندان استفاده می شود.

ایمپلنت برای گرفتن لقی دندان

اگر از دندان مصنوعی قدیمی استفاده می کنید ، به راحتی با چند پایه ایمپلنت آن را ثابت کنید.

ایمپلنت کامل قوس

در شرایط عالی فک می توان کل فک را ایمپلنت کرد و برای هر پایه ایمپلنت یک دندان در نظر گرفت.

ایمپلنت از دو قسمت ریشه (فیکسچر) و اباتمنت تشکیل گردیده است و می‌تواند در مواردی که یک دندان یا تعدادی از دندان‌ها از دست رفته باشد (به صورت گروهی یا تک تک) و یا کمک به محل اتصال پروتز به فک (برای جلوگیری از حرکت و لق بودن پروتز) مورد استفاده قرار گیرد.

شرایط ایمپلنت دندان چیست؟ چه کسانی نمی‌توانند ایمپلنت کنند؟

علی‌رغم اینکه ایمپلنت یکی از ساده‌ترین روش‌های درمانی در دندانپزشکی است اما انجام آن برای گروهی از افراد ممنوع یا دارای شرایط خاص و احتیاط فراوان است.

 

قبل از اینکه به سراغ ایمپلنت دندان بروید، بهتر است درباره شرایط ایمپلنت اطلاعات لازم را داشته باشید. روال عادی ایمپلنت دندان به این شکل است که دندانپزشک در همان جلسه اول عکس‌برداری‌های لازم را انجام داده و به معاینه وضعیت بالینی بیمار می‌پردازد. سپس اگر بیمار شرایط لازم را برای عمل ایمپلنت داشته باشد، وارد مراحل درمان می‌شود. معمولاً بیمارانی که در دسته‌‌های زیر قرار می‌گیرند، بهتر است به سراغ ایمپلنت دندان نروند. مگر اینکه کاملاً زیر نظر دندانپزشک باشند:

  • بیمارانی که در سن رشد هستند و هنوز در دوران جوانی و نوجوانی به سر می‌برند.
  • زنان باردار
  • افراد مبتلا به بیماری‌های خاص، مثل دیابت یا بیماری‌های قلبی و عروقی
  • مصرف کنندگان سیگار، دخانیات و نوشیدنی‌های الکلی (این افراد تحت شرایط خاصی می‌توانند ایمپلنت دندان را انجام دهند.)

نکته دیگر اینکه فرایند درمان ایمپلنت دندان برای تمامی بیماران یکسان نیست. عمل ایمپلنت دندان فقط روی بیمارانی انجام می‌شود که وضعیت لثه و فک آن‌ها در سلامت کامل باشد و از تراکم استخوانی لازم برای ایمپلنت برخوردار باشند. در غیر این صورت ابتدا برای بیمار یک طول درمان مجزا تعریف می‌شود یا حتی ممکن است از عمل پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان استفاده شود. پس از اینکه وضعیت بیمار پایدار شد، دندانپزشک می‌تواند به سراغ مرحله عمل ایمپلنت برود.

اگر درباره شرایط ایمپلنت دندان و محدودیت‌های آن سوال‌های دیگری دارید، احتمالاً مقاله «شرایط ایمپلنت دندان چیست؟» به شما کمک کند.

ایمپلنت دیابتی‌ها

افرادی که درگیر قند کنترل نشده یا همان دیابت هستند نمی‌توانند کاشت ایمپلنت را انجام دهند چون بیماری دیابت، روند بهبود زخم را کند کرده و با تضعیف قدرت گلبول‌های سفید قدرت ایمنی بدن را پایین می‌آورد و در نتیجه ایمپلنت فرد دیابتی مستعد عفونت ایمپلنت و مشکلات بسیار زیاد دیگری خواهد شد. برای اطلاعات بیشتر به مقاله ایمپلنت افراد دیابتی مراجعه کنید.

ایمپلنت برای سیگاری‌ها

دود سیگار حاوی مقادیر زیادی از نیکوتین است و این ماده دشمن اصلی سلامت ایمپلنت و لثه‌ها محسوب می‌شود. زمان ایمپلنت، فک برای کاشته شدن ایمپلنت شکافته می‌شود و بعد از پایان جراحی فک شما برای جوش خوردن نیاز به استراحت دارد اما دود ناشی از سیگار فرایند جوش خوردن فک را مختل کرده و موجب عفونت این ناحیه می‌شود. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه به مقاله ایمپلنت برای افراد سیگاری مراجعه کنید.

ایمپلنت دندانی چیست؟

ایمپلنت دندانی پایه ای از جنس تیتانیوم که درون استخوان فک بالا یا پایین کاشته می شود و به عنوان ریشه دندان جهت نگهداری روکش هایی که دندان های جدید (پروتز دندانی ) روی این ریشه ها نصب می گردد و جایگزین تاج دندان می شود قابل استفاده است.

درصد موفقیت انجام ایمپلنت

درصد موفقیت انجام ایمپلنت به عوامل مختلفی بستگی دارد که در بیماران مختلف متفاوت است. حتی این مسئله در مورد کاشت دندان در فک بالا و پایین نیز تفاوت دارد. به طور متوسط میزان موفقیت ایمپلنتهای دندانی ۹۵% گزارش شده است.

بهترین زمان کاشت ایمپلنت

بهترین زمان کاشت ایمپلنت دندان بلافاصله پس از کشیدن دندان است ، در صورتی که دندان از دست رفته ، عفونی نباشد و مقدار زیادی استخوان در اثر عفونت از دست نرفته باشد ، شانس زیادی برای برای جایگزینی همزمان ایمپلنت وجود دارد.

کاشت ایمپلنت بدون جراحی چیست و چگونه انجام می‌شود؟

کسانی که به خاطر درد و طول درمان زیاد از ایمپلنت دندان فراری هستند، اگر شرایط لازم را دارا باشند، می‌توانند به سراغ کاشت ایمپلنت دندان بدون جراحی بروند. در این روش از پانچ یا لیزر برای سوراخ کردن لثه استفاده می‌شود؛ که نسبت به جراحی لثه بخش کوچک‌تری از فک را درگیر می‌کند و در نتیجه درد و خون‌ریزی کمتری هم دارد. به‌علاوه که چون نیازی به جراحی نیست، طول درمان آن هم کمتر است.

البته کاشت ایمپلنت بدون جراحی برای همه بیماران امکان‌پذیر نیست. به همین خاطر دندانپزشکان قبل از پذیرش این موارد نیاز به بررسی دقیق وضعیت بیمار دارند. بیماران فقط در صورتی می‌توانند به سراغ ایمپلنت بدون جراحی بروند که شرایط زیر را داشته باشند:

  • برخورداری از تراکم استخوانی لازم و عدم نیاز به پیوند استخوان
  • سلامت لثه و دندان‌های بیمار
  • نداشتن مشکل سینوس لیفت

نکته دیگر اینکه عمل کاشت ایمپلنت بدون جراحی نیاز به تخصص بالایی دارد. به همین خاطر باید نزد دندانپزشکان متخصص انجام شود. در صورت درست انجام نشدن این عمل، فرد بیمار ممکن است با مشکل عفونت لثه، شکستگی فک یا آسیب دیدن دندان‌های سالم روبرو گردد.

نحوه کاشت ایمپلنت بدون جراحی به این شکل است که ابتدا عکس‌برداری‌ها و معاینات لازم روی بیمار صورت می‌گیرد. سپس با استفاده از دریلینگ یا لیزر سوراخ کوچکی روی لثه ایجاد می‌شود تا فضای لازم برای کاشت پایه ایمپلنت فراهم شود. بعد از اینکه پایه‌گذاری صورت گرفت، بیمار باید چند وقتی را استراحت کند تا پایه ایمپلنت به استخوان لثه جوش بخورد. در نهایت هم نوبت به اتصال عاج دندان به پایه می‌رسد.

برای آگاهی از مزایا و معایب کاشت ایمپلنت بدون جراحی مقاله «ایمپلنت دندان بدون جراحی چگونه است؟» را در ادامه بخوانید.

ایمپلنت یک روزه چیست و چه تفاوتی با ایمپلنت معمولی دارد؟

روش دیگری که برای ایمپلنت دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد، ایمپلنت فوری یا یک روزه است. در این روش زمانی که بیمار برای کشیدن دندان مراجعه می‌کند، می‌تواند عمل کاشت ایمپلنت را نیز انجام دهد. درواقع درست پس از کشیدن دندان، پایه ایمپلنت جای دندان بیرون آورده شده را می‌‌گیرد. در نتیجه بیمار خیلی سریع‌تر می‌تواند روند درمان را طی کند.

از عمل ایمپلنت یک روزه بیشتر برای ایمپلنت دندان‌‌های جلوی فک بالا و پایین استفاده می‌شود. البته انجام این عمل بستگی به نظر دندانپزشک و وضعیت عمومی بیمار دارد. ایمپلنت فوری دندان فقط در صورتی امکان‌پذیر است که وضعیت لثه و فک بیمار شرایط خوبی داشته باشد.

مزیت ایمپلنت فوری نسبت به ایمپلنت معمولی مدت‌زمان آن است. ایمپلنت دندان در بهترین حالت به سه ماه زمان نیاز دارد؛ در حالی که ایمپلنت فوری در همان روز انجام می‌شود.

البته نباید فراموش کرد که ایمپلنت یک روزه دندان هزینه بالاتری دارد. زیرا زمان بیشتری از دندانپزشک می‌گیرد و نیاز به تخصص بالاتری هم خواهد داشت. جنس ایمپلنت‌های فوری معمولاً از آلیاژهای سبک انتخاب می‌شود.

نکته دیگر اینکه در عمل یک روزه ایمپلنت، در همان ابتدا یک تاج موقت پلاستیکی در دهان بیمار نصب خواهد شد تا مشکلی برای سلامت دهان و ظاهر شخص پیش نیاید؛ این تاج پس از طراحی پروتز اصلی برداشته شده و با تاج تیتانیومی جایگزین می‌شود. برای اطلاعات بیشتر درباره ایمپلنت فوری و مزایا و معایب آن، می‌توانید مقاله «ایمپلنت فوری چیست؟» را در ادامه مطالعه کنید.

نکته مهم این است که در بعضی از موارد جراح برای اعمال جراحی از بیهوشی عمومی برای بیماران استفاده می کنند که در این مواقع بهتر است که جراحی در مراکز معتبر و خاص که مجهز به تجهیزات و دستگاه های مدرن است انجام گیرد.

روند معمولی جراحی ایمپلنت و مراحل بعدی آن و تحویل پروتز

بعد از جراحی ایمپلنت در جلسه اول و کشیدن بخیه‌ها بعد از ۱ هفته ، بیمار حداقل یک بار در ماه برای ویزیت مجدد می‌آید و تقریباً می‌توان بعد از ۳ ماه (بستگی با شرایط جراحی) برای بستن هیلینگ بیمار مراجعه کند (فاز دوم) و تقریباً بعد از ۳ هفته بعد می‌توان قالبگیری را انجام داد و نهایتاً بعد از تقریباٌ ۲ هفته بعد از آن پروتز را به بیمار تحویل داد.

نیاز به رادیوگرافی تخصصی برای جراحی ایمپلنت

به غیر از گرافی پانورکس که نشان دهند مطالعات اولیه می‌باشد احتیاج به گرافی CBCT که بسیار دقیق‌تر طول و عرض و نواحی فرورفتگی استخوان را نشان می‌دهد لازم می‌باشد.

قبل از انجام جراحی ایمپلنت (کاشت دندان)

جراح متخصص قبل از اینکه مراحل درمانی را بر روی بیماران انجام دهند، در مورد شیوه چگونگی درمان برای بیماران به طور کامل توضیحاتی را ارائه می دهند.

قبل از معاینات ابتدایی پزشک مربوطه، پرسشنامه ی را در اختیار بیماران قرار می دهند تا در مورد شرایط پزشکی خود بصورت کامل آن را تکمیل کرده و همچنین درصورتیکه فرد به بیماری خاصی مبتلا است باید به پزشک مربوطه خود اطلاع دهد. تشکیل پرونده پزشکی به جراح کمک میکند که جراحی را با موفقیت انجام داده و از بروز هرگونه خطر برای بیماران نیز جلوگیری نماید.

جراح قبل از اینکه مراحل ایمپلنت دندان را برای بیماران انجام دهند معاینه لثه و همچنین وضعیت جسمی بیماران را مورد ارزیابی قرار می دهند.

علاوه بر این در مواردی که عفونت و یا اینکه عفونت لثه و همچنین دندانهای همجوار بخش قرارگیری ایمپلنت پوسیدگی وجود داشته باشد در اولین اقدامی که جراح متخصص قبل از ایمپلنت برای بیماران انجام می دهند درمان این بخش است.

بعد از اینکه سلامت کامل دهان و دندان صورت گرفت، جراح متخصص اسکن رادیوگرافی مخصوص ایمپلنت که به اصطلاح پزشکی CBCT و یا DVT نام دارد را برای بیماران تجویز می نمایند. این عکس باید توسط مراکز رادیولوژی تخصصی فک و صورت انجام بگیرد، این مرکز درمانی CD و همچنین یک ریپورت را نیز تهیه و ضمیمه اسکن رادیوگرافی می نمایند.

جراح متخصص توسط این اسکن ضخامت استخوان، ارتفاع، سینوس ها، محل عبور اعصاب مهم و خیلی از موارد مهم دیگر را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهند و از این طریق بهترین محل قرارگیری و همچنین سایز کاشت دندان را برای بیمار در نظر میگیرند.

یکی از موارد مهمی که جراح متخصص قبل از کاشت دندان(ایمپلنت) باید به آن توجه داشته باشد:

  • فشارخون بالای بیمار
  • سابقه سکته مغزی و یا قلبی
  • سابقه پیوند عضو
  • بیماری زمینه ای مانند مشکلات قلبی است جراح قبل از انجام جراحی باید با پزشک مربوطه نیز مشورت نمایند.

کلیه موارد ذکر شده از مراحل قبل از جراحی ایمپلنت دندان است که دندانپزشکان باید به آن توجه داشته باشند.

مراقبت‌های بعد از جراحی ایمپلنت

در اولین اقدامی که متخصصین دندانپزشک برای انجام این جراحی باید انجام دهند، بررسی و همچنین برطرف ‏کردن پوسیدگی دندان بیماران است. به منظور قرارگیری ایمپلنت دندان انجام یک جراحی توسط جراح ‏متخصص امری ضروری و مهم است. ‏ باید بدانید که این عمل به کاشت دندان نیز معروف است زیرا متخصصین در این جراحی، ایمپلنت را در داخل ‏استخوان فک بیمار قرار می دهند. ‏ بعد از گذشت چندین ماه از انجام عمل ایمپلنت « پین تیتانیوم» با استخوان های فک بیمار آمیخته میشود. ‏

به این ترتیب بعد از مدتی درصورتیکه جراح متخصص از ادغام شدن پین تیتانیوم با استخوان فک دندان ‏اطمینان حاصل کرد، از آنها به عنوان یک « بیس» استفاده می کنند و سپس پروتز دندان را بر روی آنها اعمال ‏می نمایند. ‏ نکته حائز اهمیت این است که بیماران قبل از ایمپلنت دندان جلو باید در مورد این شیوه کاشت دندان اطلاعات ‏کاملی را از جراح متخصص دریافت نمایند.‏

  • گذاشتن پک یخ بر روی ناحیه جراحی برای جلوگیری از تورم و خونریزی (بعد از ۱ دقیقه گذاشتن باید ۱ دقیقه پک یخ را برداشت)
  • در چند روز اولیه از غذاهای نرم و جلوگیری از فشار بر روی ناحیه جراحی شده در ساعت اولیه استفاده شود.
  • از کشیدن سیگار و الکل و دیگر مواردی که موجب جلوگیری از ترمیم زخم می‌شود خودداری شود.
  • شستشوی دهان از روز بعد از جراحی انجام می‌گیرد.
  • ایجاد تورم بعد از جراحی طبیعی می‌باشد و معمولاً بعد از ۴۸ ساعت مشکل تورم برطرف می‌گردد.
  • معمولاً بعد از جراحی در روز اول احساس ترشح و خونابه در داخل دهان می‌تواند وجود داشته باشد که جای نگرانی ندارد که البته شستشوی مکرر دهان در روز اول این کار را تشدید می‌کند و باید شستشوی دهان فردای بعد از جراحی صورت گیرد.

ایمپلنت دندان چقدر طول می‌کشد؟

مدت زمان ایمپلنت دندان بستگی به وضعیت بیمار، نوع ایمپلنت و تشخیص دندانپزشک معالج متفاوت است؛ موارد زیر به طور مستقیم روی طول درمان تاثیر دارد:

  • وضعیت سلامتی جسمانی و عمومی بیمار
  • وجود مشکلات دندانی، مثل داشتن عفونت در لثه‌ها یا پوسیدگی دندان‌ها
  • میزان تراکم استخوانی بیمار
  • نیاز یا عدم نیاز بیمار به عمل پیوند استخوان
  • تکنیک استفاده شده برای کاشت ایمپلنت
  • دقت دندانپزشک متخصص ایمپلنت
  • مدت زمان جوش خوردن پایه ایمپلنت
  • میزان توجه بیمار به وضعیت عمل و انجام رسیدگی‌های لازم
  • نوع ایمپلنت انتخابی
  • رژیم غذایی و سبک زندگی بیمار
  • و…

به طور کلی اگر عمل ایمپلنت از نوع یک روزه باشد، کمترین زمان را از بیمار می‌گیرد؛ اما اگر فرایند به‌صورت معمول طی شود، حدوداً یک تا ۷ ماه بیمار را درگیر می‌کند. بدترین حالت هم زمانی است که بیمار نیاز به عمل جراحی پیوند استخوان داشته باشد. در این صورت بیمار باید یک دوره نقاهت دیگر را برای بهبود وضعیت استخوان فک پشت سر بگذارد؛ که باعث می‌شود تا طول درمان به حدود ۳ تا ۱۲ ماه نیز برسد.

نکته دیگر اینکه معمولاً پس از کاشت پایه ایمپلنت بیمار نیاز به یک تا دو هفته استراحت دارد تا وضعیت لثه بهبود یابد و آماده اتصال پروتز نهایی شود.

اطلاعات بیشتر درباره مدت زمان و طول درمان را می‌توانید از مقاله «ایمپلنت دندان چقدر طول می‌کشد؟» به دست آورید.

جنس ایمپلنت

بهترین بازه سنی برای ایمپلنت دندان

عمل ایمپلنت دندان بازه زمانی خاصی ندارد و ممکن است برای هر بیماری تجویز شود؛ اما اغلب متخصصان ایمپلنت توصیه می‌کنند جوانان تا زمانی که دوره رشدشان کامل نشده، به سراغ عمل ایمپلنت نروند. چون در این دوره ساختار استخوانی فک همچنان در حال رشد و تغییر است و می‌تواند روی ظاهر ایمپلنت و کیفیت آن تاثیر مستقیم بگذارد.

ایمپلنت کامل فک

نکته دیگر اینکه ایمپلنت برای سالخوردگان و کسانی که دچار مشکلاتی مثل پوکی استخوان باشند هم توصیه نمی‌شود. در این افراد ممکن است وضعیت لثه و فک شرایط لازم برای ایمپلنت را نداشته باشد و باعث پس زده شدن پروتز شود. مورد دیگر اینکه مراجعان سالخورده اغلب بیماری‌های زمینه‌ای دیگری هم دارند که عمل ایمپلنت دندان را دچار مشکل می‌کنند. در مقاله «بهترین سن برای ایمپلنت دندان» به طور مفصل به این مسئله پرداخته‌ایم.

در صورت بی دندانی کامل هم می توان از ایمپلنت دندان استفاده کرد

حفظ ساختمان دندان های مجاور با ایمپلنت دندان

در روش ایمپلنت ، دندان های مجاور تراشیده نمی شوند و دچار پوسیدگی های بعدی نخواهند شد.

ایمپلنت دندان قابل اعتماد

درصد موفقیت ایمپلنت های دندانی بسیار بالا است و بهترین انتخاب برای جایگزینی دندان از دست رفته شما است. بر خلاف ادعاهای خلاف واقع گذشته در این رابطه ، درصد موفقیت ایمپلنت نسبت به سایر روش های جایگزینی دندان ، بسیار بالاتر است و از آنجا که بدنه ایمپلنت از تیتانیم خالص ساخته می شود ، واکنشی به صورت رد پیوند وجود نخواهد داشت.

ایمپلنت دندان برای چه کسانی مناسب است؟

کاندیدای ایده آل برای ایمپلنت کسی است که از نظر سلامت عمومی در شرایط مناسبی باشد و میزان استخوان کافی برای نگاهداری ایمپلنت داشته باشد و لثه های سالم و عاری از التهاب داشته باشد. در صورتیکه بیماری لثه داشته باشید باید ابتدا توسط متخصص لثه ( پریو ) بیماری برطرف شود و سپس شما به مانند یک فرد سالم می توانید از ایمپلنت استفاده کنید.

مراقبت های پس از درمان ایمپلنت دندان

همانطور که دندان های شما نیاز به مراقبت در خانه ( انجام مسواک صحیح ) و نیز مراجعه مستمر خواهد داشت در رابطه با ایمپلنت نیز همین قانون وجود دارد. در صورت مراقبت مناسب و مراجعه منظم به دندانپزشک که با توجه به شرایط شما تنظیم می شوند ، همواره می توانید ایمپلنت و دندانی محکم ، زیبا و کارآمد داشته باشید.

بهترین بازه سنی برای ایمپلنت دندان

عمل ایمپلنت دندان بازه زمانی خاصی ندارد و ممکن است برای هر بیماری تجویز شود؛ اما اغلب متخصصان ایمپلنت توصیه می‌کنند جوانان تا زمانی که دوره رشدشان کامل نشده، به سراغ عمل ایمپلنت نروند. چون در این دوره ساختار استخوانی فک همچنان در حال رشد و تغییر است و می‌تواند روی ظاهر ایمپلنت و کیفیت آن تاثیر مستقیم بگذارد.

نکته دیگر اینکه ایمپلنت برای سالخوردگان و کسانی که دچار مشکلاتی مثل پوکی استخوان باشند هم توصیه نمی‌شود. در این افراد ممکن است وضعیت لثه و فک شرایط لازم برای ایمپلنت را نداشته باشد و باعث پس زده شدن پروتز شود. مورد دیگر اینکه مراجعان سالخورده اغلب بیماری‌های زمینه‌ای دیگری هم دارند که عمل ایمپلنت دندان را دچار مشکل می‌کنند. در مقاله «بهترین سن برای ایمپلنت دندان» به طور مفصل به این مسئله پرداخته‌ایم.

نکاتی در مورد بیماران سیستمیک قبل از کاشت ایمپلنت

بیماران سکته قلبی و بیمارانی که جراحی‌ بای پس داشته‌اند باید حداقل ۶ ماه از جراحی یا سکته قلبی گذشته باشد و برای بیماران دیابتی باید قند خون ناشتا بالاتر از ۱۴۰ نباشد و دائماً قند خون تحت کنترل باشد و بخصوص بهداشت داخل دهان به طور جدی پیگیری گردد و با توجه به شرایط فوق منعی برای جراحی ایمپلنت بیماران فوق وجود ندارد.

مدت لازم برای جوش خوردن ایمپلنت چه مدت است؟

مدت لازم برای جوش خوردن ایمپلنت و ادامه مراحل بعدی درمان بستگی به عوامل، نوع و تراکم استخوان و یا استفاده از انواع گرافت استخوان دارد ولی به طور کلی این زمان برای فک پایین ۳ ماه و برای فک بالا ۴ ماه می‌باشد.

ایمپلنت دندان چه فوایدی دارد؟

عملکرد ایمپلنت دندان ، مانند دندان های طبیعی است.
با نگهداری مناسب ، ایمپلنت می تواند برای سالهای طولانی و حتی تا آخر عمر استفاده شود.
بر خلاف دندان مصنوعی ، ایمپلنت ها به چسب احتیاج ندارند.
به دنبال از دست دادن دندان ، ایمپلنت ها به بازیابی ظاهر و گفتار بیمار کمک می کنند.
ایمپلنت راحت است و به بیماران در گاز زدن و جویدن عادی کمک می کند.

مزایای ایمپلنت دندان

تاثیر ایمپلنت های دندانی بر بهبود زندگی را می توان به وضعیت گفتار و همچنین گفت و گو شخص در بخش ایمپلنت دندان جلو اشاره کرد.

برخلاف تصورات اشتباه رایج در مورد ایمپلنت دندان که در بین مردم متداول است باید گفت که این شیوه کاشت دندان کاملاً طبیعی بوده و همانند دندان خود فرد در دهان است.

یکی از مزیت های ایمپلنت دندان را میتوان به جلوگیری ساییدگی و همچنین حذف بافت استخوانی دندان اشاره کرد.

یکی دیگر از مزیت های ایمپلنت دندان جلویی را میتوان به قدرت جویدن غذا و همچنین تکلم بهتر فرد متذکر شد.

از فواید ایمپلنت دندان میتوان به جلوگیری از تغییر چهره و جوان تر نشان دادن چهره فرد اشاره کرد.

ثابت و یا فیکس بودن دندان یکی دیگر از مزیت های ایمپلنت دندان است.

یکی از مزیت های بارز این جراحی را میتوان به مراقبت های آسان بعد از ایمپلنت اشاره کرد که با استفاده از نخ دندان و مسواک میتوان این کار را انجام داد.

ایمپلنت دندان برای دندان های شکسته سبب جلوگیری از خراب شدن دندان های مجاور میگردد یا به عبارتی نقش مراقبتی و حمایتی برای سایر دندانهای شما نیز دارد.

سایر شیوه های درمانی نیاز به تعویض دوره ای و یا اینکه ترمیم دارد، اما کاشت دندان یک شیوه دائمی محسوب می شود که یکی دیگر از مزیت های ایمپلنت دندان است.

همانطور که توضیح دادیم در شرایط خاص و ویژه ایمپلنت دندان یک روزه نیز انجام می گیرد که یکی دیگر از فواید این جراحی محسوب می شود.

به منظور جلوگیری از رشد باکتری و همچنین هرگونه عفونت در اثر استفاده از دندان های مصنوعی، امروزه متخصصین ایمپلنت دندان مخصوص ایمپلنت دندان جلو بالا را به بیماران توصیه می کنند زیرا به صورت ثابت درون استخوان فک بیمار مستقر شده و دیگر نیازی به سوراخ شدن روی دندان نیست.

کلیه موارد ذکر شده از مزیت های کاشت دندان یا ایمپلنت است که دندانپزشکان برای بیماران انجام می دهند. یکی از مورادی که در زمینه کاشت ایمپلنت دندان بسیار پرتکرار و مورد سوال است خطرات احتمالی این کار است. همان طور که در وبسایت fda آمده است:

Dental implants can significantly improve the quality of life and the health of a person who needs them. However, complications may sometimes occur. Complications can occur soon after dental implant placement or much later. Some complications result in implant failure (usually defined as implant looseness or loss). Implant failure can result in the need for another surgical procedure to fix or replace the implant system.

نکات مهم در مورد ایمپلنت دندان

  • یکی از نکات مهمی که متخصصین به بیماران متذکر می شوند این است که ایمپلنت دندان در سنین پایین تر به دلیل رشد کامل استخوان های فک انجام نمی گیرد.
  • انجام ایمپلنت دندان در سنین بالا با موفقیت بیشتر بر روی بیماران مسن انجام می گیرد زیرا اعمال این جراحی در افراد سالخورد به دلیل تراکم استخوان و همچنین مقاومت فک اثرگذارتر صورت می گیرد.
  • متخصصین سن مناسب جایگزین کردن دندان در ایمپلنت را بالای هجده سال در نظر میگیرند زیرا قبل از این سن به دلیل اینکه رشد فک به عنوان مهمترین عامل از سن افراد محسوب میشود در مواردی که به صورت کامل رشد نکرده است انجام جراحی بر روی بیماران امکان پذیر نیست.
  • متخصصین دندانپزشک، جراحی ایمپلنت دندان برای بیماران دیابتی را در صورتی اعمال می نمایند که بیماری آنها کنترل شده باشد در این صورت میزان موفقیت کاشت دندان در این گروه از بیماران مانند افراد سالم یکسان عمل می کند.
  • بیمارانی که یکی از دندان های خود را بنا به هر دلیلی از دست داده اند، یکی از مناسب ترین شیوه های درمانی استفاده از مینی ایمپلنت تک دندان است که متخصصین این شیوه درمانی را برای بیمارانی دیابتی توصیه نمی کنند.
  • یکی از نکات مهم دیگری که متخصصین در زمان کاشت دندان باید به آن توجه داشته باشند دوران بارداری بانوان است. ایمپلنت دندان در دوران بارداری چه به شکل کاشت دندان های جلو و یا به شکل  ایمپلنت کل دهان بر روی بیماران اعمال نمی شود زیرا ممکن است عوارض جانبی را برای مادر و جنین در این دوران به همراه آورد.

کلیه موارد ذکر شده از نکات مهم کاشت دندان در موارد خاص است که با توجه به شرایط جسمی بیماران مانند بارداری و دیابت، دندانپزشک مورد بررسی و ارزیابی قرار میدهد.

یکی از سوالات پرتکرار در مورد عوارض احتمالی ایمپلنت هست، در این رابطه درسایت fda آمده است که :

Risks Associated with Dental Implant Systems

  • Damage to surrounding natural teeth during implant placement
  • Injury to the surrounding tissues during surgery, such as sinus perforation
  • Injury during surgery (for example, fracture of surrounding jawbone)
  • Inadequate function, such as feeling like the teeth do not bite together normally
  • A sensation that the tooth is loose or twisting in place resulting from an abutment screw loosening

عوارض و مشکلات ایمپلنت دندان چیست؟

اگرچه گفته می‌شود عمل ایمپلنت دندان یک روش درمانی مدرن است و کمترین خطر را برای بیماران دارد، اما اگر مراقبت‌های لازم در زمان فرایند درمان انجام نشود، ممکن است بیمار را با عوارض بی‌شماری درگیر کند. به‌خصوص اگر عمل ایمپلنت پیش دندانپزشکان غیرمتخصص انجام شود و شرایط بیمار به‌ درستی بررسی نگردد.

از مهم‌ترین عوارض ایمپلنت برای بیماران می‌توان به فهرست زیر اشاره کرد:

  • درد پس از عمل جراحی به‌صورت کوتاه ‌مدت
  • تورم، التهاب و خونریزی لثه در کوتاه مدت
  • عفونت لثه و فک
  • تورم و التهاب فک در جای ایمپلنت
  • لق شدن ایمپلنت
  • جدا شدن یا شکستن عاج پروتز
  • عفونت اطراف دندان ایمپلنت
  • ورود پایه ایمپلنت به حفره سینوس

البته این مشکلات در صورتی بیمار را درگیر می‌کنند که مسائل بهداشتی و مراقبتی لازم را انجام ندهد. برای پیشگیری از این عوارض فرد بیمار باید مصرف مواد دخانیات و الکل را کنار گذاشته یا محدود کند، به طور مداوم مراقبت‌های بهداشتی توصیه شده را انجام دهد، حتماً از یک پزشک متخصص و باتجربه کمک بگیرد و در انتخاب نوع پروتز و ایمپلنت پیشنهادهای دندانپزشک در انتخاب متریال را در نظر بگیرد.

در مقاله «عوارض ایمپلنت چیست؟» به طور کامل در این باره صحبت کرده‌ایم. همچنین برای اطلاعات بیشتر می‌توانید سری  به مقاله‌های «ورم بعد از ایمپلنت دندان چرا رخ می‌دهد» و «عفونت ایمپلنت دندان برای چیست؟» هم بزنید.

یکی از سوالات پرتکرار در مورد عوارض احتمالی ایمپلنت هست، در این رابطه درسایت fda آمده است که :

Risks Associated with Dental Implant Systems

  • Damage to surrounding natural teeth during implant placement
  • Injury to the surrounding tissues during surgery, such as sinus perforation
  • Injury during surgery (for example, fracture of surrounding jawbone)
  • Inadequate function, such as feeling like the teeth do not bite together normally
  • A sensation that the tooth is loose or twisting in place resulting from an abutment screw loosening

طول عمر ایمپلنت دندان

ماندگاری کاشت دندان به عنوان یکی از مهمترین نگرانی های بیمارانی است که مایل به انجام جراحی ایمپلنت دندان برای دندان های حذف شده هستند. در این خصوص باید متذکر شد که عوامل متعددی در طول عمر ایمپلنت دندان تاثیرگذار است، به این ترتیب سه عامل از اساسی ترین عوامل در ماندگاری کاشت دندان را میتوان به:

۱)    مهارت و تخصص جراح متخصص در طی عملیات پروسه ایمپلنت گذاری

۲)    عملیات اسئواینتگریشن و همچنین استقامت استخوان های فک

۳)    مراقبت های بعد از کاشت دندان به منظور جلوگیری از عفونت لق شدن ایمپلنت دندان و یا فشار ایجاد شده اشاره کرد.

بنابراین باید گفت که ماندگاری ایمپلنت دندان به طور میانگین در حدود بیست سال است اما باید متذکر شد که در صورت پیروی از تمامی نکات بهداشتی و همچنین مراقبتی این کاشت می تواند تا پایان عمر مورد استفاده قرار گیرد.

بهتر است بدانید که مقاومت و همچنین جنس دندان ها ارتباط مستقیمی با ماندگاری ایمپلنت ها دارد که این امر سبب کاهش احتمال شکست دندان نیز می شود.

ایمپلنت دندان

آموزش نحوه مراقبت از ایمپلنت

ماندگاری کاشت دندان به عنوان یکی از مهمترین نگرانی های بیمارانی است که مایل به انجام جراحی ایمپلنت دندان برای دندان های حذف شده هستند. در این خصوص باید متذکر شد که عوامل متعددی در طول عمر ایمپلنت دندان تاثیرگذار است، به این ترتیب سه عامل از اساسی ترین عوامل در ماندگاری کاشت دندان را میتوان به:

۱)    مهارت و تخصص جراح متخصص در طی عملیات پروسه ایمپلنت گذاری

۲)    عملیات اسئواینتگریشن و همچنین استقامت استخوان های فک

۳)    مراقبت های بعد از کاشت دندان به منظور جلوگیری از عفونت لق شدن ایمپلنت دندان و یا فشار ایجاد شده اشاره کرد.

برای اینکه عوارض ناشی از ایمپلنت را تجربه نکنید، باید مراقبت‌های بهداشتی زیر را انجام دهید. برخی از این مراقبت‌ها مربوط به بعد از عمل کاشت ایمپلنت است و برخی نیز باید پس از اتمام کار نیز انجام شود.

  • پس از عمل از لمس کردن جای زخم‌ ایمپلنت و پایه آن توسط دست‌ها یا زبان خودداری کنید. لمس جای زخم باعث افزایش خونریزی یا عفونت می‌شود.
  • گاز استریل دندانپزشکی را حداقل تا چهل و پنج دقیقه روی جای زخم نگه دارید. این گاز باعث کاهش میزان خونریزی می‌شود.
  • تا هشت ساعت پس از عمل جراحی، از شست‌وشوی دهان اجتناب کنید.
  • از کمپرس آب سرد برای کاهش میزان درد فک و لثه کمک بگیرید.
  • داروهای تجویزی دندانپزشک را به‌موقع مصرف کنید.
  • از استعمال دخانیات پرهیز کنید. مصرف نوشیدنی‌های الکلی و حتی نوشابه‌های گازدار هم در طول درمان مضر است.
  • دستورالعمل‌های مراقبتی دندانپزشک را جدی بگیرید.
  • در هنگام خوردن و آشامیدن مراقب محل کاشت ایمپلنت باشید. سعی کنید از مواد پروتئینی نرم استفاده کنید.
  • رعایت بهداشت دهان و دندان را جدی بگیرید.
  • مراقب ضربات احتمالی و بیرونی به فک و دهان خود باشید.

این موارد کمک می‌کند تا ایمپلنت شما به بهترین نحو ممکن انجام شود و طول عمر بیشتری هم داشته باشد. برای جزئیات بیشتر می‌توانید مقاله «نحوه مراقبت از ایمپلنت چگونه باشد؟» را نیز بخوانید.

بهتر است بدانید که مقاومت و همچنین جنس دندان ها ارتباط مستقیمی با ماندگاری ایمپلنت ها دارد که این امر سبب کاهش احتمال شکست دندان نیز می شود.

چرا ایمپلنت دندان پس زده می‌شود؟ منظور از پس زده شدن چیست؟

منظور از پس زدن ایمپلنت دندان، ایجاد علائم آلرژیک در دهان و لثه یا عفونت کردن ناحیه ایمپلنت است. عمل ایمپلنت اگر به درستی و پیش متخصص ایمپلنت انجام شود، کمترین ریسک ممکن را دارد؛ اما همچنان ۳ تا ۴ درصد از ایمپلنت‌های دندان ممکن است دچار عوارض کوتاه‌مدت یا بلندمدت شوند.

مصرف سیگار و نوشیدنی‌های الکلی، مبتلا بودن به بیماری‌های زمینه‌ای مثل دیابت، ابتلا به بیماری پریودنتیت یا عفونت لثه، ابتلا به پوکی استخوان یا کم بودن تراکم استخوان فک مهم‌ترین عواملی هستند که ممکن است باعث پس زدن ایمپلنت دندان شوند.

از علائم ظاهری این پس زدن هم می‌توان به تشدید درد، عفونت و تورم لثه، لق شدن پایه ایمپلنت، واکنش‌های آلرژیک، درد هنگام خوردن غذا، فرورفتگی یا برآمدگی لثه و… اشاره کرد. اگر یکی از این علائم را داشتید، بهتر است سریعاً به دندانپزشک معالج خود مراجعه کنید. اقدام به‌موقع شما می‌تواند جلوی مشکلات بعدی را بگیرد. در مقاله «پس زدن ایمپلنت چیست و چگونه رخ می‌دهد؟» به طور مفصل درباره این موضوع صحبت شده است.

مقایسه بریج و ایمپلنت دندان، کدام گزینه بهتر است؟

بریج دندان یا پل دندان یکی دیگر از روش‌های درمانی برای پر کردن جای دندان‌های خالی است. از بریج در زمان‌هایی استفاده می‌شود که دو سمت مجاور جای خالی لثه، دندان دیگری برای بیمار وجود داشته باشد. در این صورت از دندان‌های مجاور به‌عنوان پایه استفاده می‌شود و پروتز دندان روی این پایه‌ها سوار می‌گردد.

در عمل بریج نیازی به سوراخ کردن لثه و کاشت پایه مصنوعی نیست؛ اما دندان‌های مجاور بیمار باید وضعیت مناسبی برای اتصال پل داشته باشد. در طی عمل بریج دندان‌های مجاور بایستی تراشیده شوند. این عمل باعث صدمه دیدن این دندان‌ها خواهد شد.

در مقایسه بریج دندان و ایمپلنت می‌توان گفت که بریج قیمت پایین‌تری داشته و نیاز به عمل جراحی ندارد؛ اما در عوض ایمپلنت پایداری بیشتری دارد و در درازمدت گزینه بهتری است. در بریج پروتز عملاً اتصالی به لثه ندارد. در نتیجه هنگام استفاده، فشار بیشتری به دندان‌های مجاور وارد می‌کند. به‌علاوه که این عمل باعث تحلیل رفتن لثه هم می‌شود؛ اما در ایمپلنت، پروتز مستقیماً روی پایه نصب می‌شود که این پایه فشار دندان را به لثه انتقال می‌دهد و جلوی آسیب دیدن دندان‌های مجاور را نیز می‌گیرد.

البته برای مقایسه بریج و ایمپلنت باید تمامی مزایا و معایب را در نظر گرفت و طبق توصیه دندانپزشک پیش رفت. در مقاله «پل دندان بهتر است یا ایمپلنت؟» درباره مزایا و معایب این دو روش صحبت کرده‌ایم.

مصرف سیگار و نوشیدنی‌های الکلی، مبتلا بودن به بیماری‌های زمینه‌ای مثل دیابت، ابتلا به بیماری پریودنتیت یا عفونت لثه، ابتلا به پوکی استخوان یا کم بودن تراکم استخوان فک مهم‌ترین عواملی هستند که ممکن است باعث پس زدن ایمپلنت دندان شوند.

از علائم ظاهری این پس زدن هم می‌توان به تشدید درد، عفونت و تورم لثه، لق شدن پایه ایمپلنت، واکنش‌های آلرژیک، درد هنگام خوردن غذا، فرورفتگی یا برآمدگی لثه و… اشاره کرد. اگر یکی از این علائم را داشتید، بهتر است سریعاً به دندانپزشک معالج خود مراجعه کنید. اقدام به‌موقع شما می‌تواند جلوی مشکلات بعدی را بگیرد. در مقاله «پس زدن ایمپلنت چیست و چگونه رخ می‌دهد؟» به طور مفصل درباره این موضوع صحبت شده است.

بهترین جایگزین برای ایمپلنت دندان

اگرچه ایمپلنت دندان استفاده‌های متعددی دارد، اما تنها روش درمانی برای ترمیم جای دندان‌های کشیده شده نیست. علم روز دندانپزشکی باعث شده تا روش‌های دیگری هم به‌عنوان جایگزین ایمپلنت مطرح شوند. از جمله روش‌های جایگزین می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

هر کدام از این روش‌ها مزایا و معایب خود را دارند. برای مقایسه این روش‌ها با ایمپلنت دندان می‌توانید مقاله «جایگزین ایمپلنت چیست؟» را دنبال کنید. 

در عمل بریج نیازی به سوراخ کردن لثه و کاشت پایه مصنوعی نیست؛ اما دندان‌های مجاور بیمار باید وضعیت مناسبی برای اتصال پل داشته باشد. در طی عمل بریج دندان‌های مجاور بایستی تراشیده شوند. این عمل باعث صدمه دیدن این دندان‌ها خواهد شد.

در مقایسه بریج دندان و ایمپلنت می‌توان گفت که بریج قیمت پایین‌تری داشته و نیاز به عمل جراحی ندارد؛ اما در عوض ایمپلنت پایداری بیشتری دارد و در درازمدت گزینه بهتری است. در بریج پروتز عملاً اتصالی به لثه ندارد. در نتیجه هنگام استفاده، فشار بیشتری به دندان‌های مجاور وارد می‌کند. به‌علاوه که این عمل باعث تحلیل رفتن لثه هم می‌شود؛ اما در ایمپلنت، پروتز مستقیماً روی پایه نصب می‌شود که این پایه فشار دندان را به لثه انتقال می‌دهد و جلوی آسیب دیدن دندان‌های مجاور را نیز می‌گیرد.

البته برای مقایسه بریج و ایمپلنت باید تمامی مزایا و معایب را در نظر گرفت و طبق توصیه دندانپزشک پیش رفت. در مقاله «پل دندان بهتر است یا ایمپلنت؟» درباره مزایا و معایب این دو روش صحبت کرده‌ایم.

مصرف سیگار و نوشیدنی‌های الکلی، مبتلا بودن به بیماری‌های زمینه‌ای مثل دیابت، ابتلا به بیماری پریودنتیت یا عفونت لثه، ابتلا به پوکی استخوان یا کم بودن تراکم استخوان فک مهم‌ترین عواملی هستند که ممکن است باعث پس زدن ایمپلنت دندان شوند.

از علائم ظاهری این پس زدن هم می‌توان به تشدید درد، عفونت و تورم لثه، لق شدن پایه ایمپلنت، واکنش‌های آلرژیک، درد هنگام خوردن غذا، فرورفتگی یا برآمدگی لثه و… اشاره کرد. اگر یکی از این علائم را داشتید، بهتر است سریعاً به دندانپزشک معالج خود مراجعه کنید. اقدام به‌موقع شما می‌تواند جلوی مشکلات بعدی را بگیرد. در مقاله «پس زدن ایمپلنت چیست و چگونه رخ می‌دهد؟» به طور مفصل درباره این موضوع صحبت شده است.

سخن آخر

ایمپلنت دندان مزیت‌های متعددی دارد که آن را به گزینه ایده‌آلی برای پر کردن جای خالی دندان‌ها تبدیل می‌کند. از جمله اینکه پایداری و طول عمر بیشتری دارد، به طور مستقیم روی لثه نصب می‌شود، به دندان‌های جانبی آسیبی وارد نمی‌کند، از نظر زیبایی سطح ممتازی دارد و برای تمامی بخش‌های دهان قابل استفاده است. اگر درباره ایمپلنت دندان سوال دیگری دارید، در کامنت‌ها پاسخگوی شما خواهیم بود.

 

سوالات متداول

سن مناسب برای جراحی ایمپلنت ۱۸ سالگی به بالا می‌باشد و از این سن به بالا هیچ محدودیت سنی وجود ندارد.

موفقیت ایمپلنت که بستگی به شرایط استخوانی و دیگر عوامل دارد در حدود ۹۵‌% می‌باشد.

اکثر بیماران می توانند به طور کاملا عادی یا با بی حس کننده ، کاشت دندان را انجام دهند. همچنین کاشت را می توان با کمک لیزرهای دندانی نیز انجام داد . لیزرها روشهای پیشرفته ای را برای کاشت موفقیت آمیز و راحتی بیمار ارائه می دهند.

کاشت و ایمپلنت دندان میتواند دو تا چند ماه طول بکشد تا در جای خود قرار گیرد. استخوان اطراف یک ایمپلنت جدید برای بهبودی نیاز به زمان دارد تا بتواند ایمپلنت را در جای خود محکم کند.

متخصصان کاشت ایمپلنت می توانند ایمپلنت دندان انجام دهند. سه میلیون نفر در ایالات متحده تخصص ایمپلنت دندان دارند و این تعداد سالانه ۵۰۰۰۰۰ نفر در حال افزایش است. ایمپلنت های دندانی یک راه حل قابل اعتماد برای دندانهای از دست رفته است. مطالعات نشان می دهد که میزان موفقیت به طور معمول بیش از ۹۸ درصد است.

کاشت و ایمپلنت را می توان از حدود ۱۸-۲۰ سال انجام داد. از زمان تکمیل رشد استخوان ، محدودیت سنی برای کاشت وجود ندارد ، زیرا این روش با درجه کم خطر مشخص می شود. البته بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی پس از کاشت در افراد مسن مشاهده می شود. قبل از انجام کاشت ، مشاوره با دندانپزشک ضروری است.

در مواردی که برنامه ریزی شده باشد تعداد اندکی از ایمپلنت ها نصب میشود . بیمار برای شناسایی موارد منع مصرف احتمالی و همچنین انجام سازماندهی مجدد کامل حفره دهان، باید چند آزمایش انجام دهد. علاوه بر این ، انجام بهداشت حرفه ای دهان و دندان نیز ضروری است. در ابتدا ، دندانپزشک باید:

  • جرم و پلاک را بردارد.
  • دندان های خراب را بردارد.
  • همه مشکلات حفره دهان را درمان کند.
  • توصیه های لازم به بیمار در مورد بهداشت دهان و دندان خود انجام دهد.
  • رعایت همه قوانین بسیار مهم است. که موفقیت کل جراحی را تضمین می کند.

 

اگر بیمار نیاز به نصب تعداد زیادی ایمپلنت داشته باشد ، ممکن است آماده سازی به طور قابل توجهی طولانی شود. این احتمال وجود دارد که چندین متخصص در این فرآیند نقش داشته باشند. خانم دکتر الهام وزیری با مطالعه سیستم فک بیمار ، یک عکسبرداری پانوراما و توموگرافی سه بعدی رایانه ای انجام می دهد. هنگام آماده سازی برای کاشت پیچیده ، شناسایی و درمان تمام فرآیندهای التهابی ضروری است. همچنین لازم است دریابد که آیا بیمار دارای بافت استخوانی کافی برای کاشت تعداد کاشت مورد نیاز است. دندانپزشک یک الگوی جراحی را ایجاد می کند.

طول دوره بهبودی تا حد زیادی به پیچیدگی جراحی انجام شده بستگی دارد. هنگام نصب تک ایمپلنت ، انجام این کار بدون استراحت در بیمارستان امکان پذیر است. بیمار معمولاً بلافاصله پس از مراحل کاشت می تواند زندگی عادی داشته باشد. موارد استثنایی شرایطی است که همراه با کاشت ، تجمع استخوان انجام می شود. روش پیوند استخوان با ایجاد ادم همراه است و بهتر است بیمار ۲-۳ روز در خانه باشد.

اگر در تهران آن در جستجوی بهترین متخصص ایمپلنت دندان هستید، می‌توانید به کلینیک شخصی خانم دکتر الهام وزیری مراجعه کنید. کلینیک دندانپزشکی دکتر الهام وزیری در خیابان ظفر واقع شده است؛ اما کیفیت بالای درمان‌ها باعث شده تا از شرق و غرب تهران هم برای درمان ایمپلنت به این کلینیک مراجعه کنند.

جنس ایمپلنت‌های دندانی سرامیک است. به طور کلی مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و دهان‌شویه‌ها می‌تواند تا حد زیادی سلامت دندان‌ها و ایمپلنت‌های دندانی را تضمین کنند. با این حال، این روش‌ها همچنان نمی‌توانند کاملاً باکتری‌ها، تارتارها و پلاک‌های دندان را از بین ببرند. به همین خاطر با گذشت زمان ممکن است رنگ ایمپلنت‌ها دچار تغییر رنگ شود. در این صورت بیمار می‌تواند به سراغ جرم‌گیری برود. برای جرم‌گیری از دستگاه تمیزکننده دندان (اسکلر) استفاده می‌شود. در مقاله «جرم‌گیری ایمپلنت دندان» اطلاعات کامل‌تری در این باره پیدا خواهید کرد.

ایمپلنت برای کسانی که دچار بیماری‌های قلبی و عروقی هستند، پیشنهاد نمی‌شود. مگر اینکه دندانپزشک متخصص تصمیم به این کار بگیرد و همه چیز را کنترل کند. در این بیماران ایمپلنت ممکن است باعث عفونت باکتریایی اندوکاردیت، گرفتگی رگ‌های قلبی و مواردی از این دست شود. علاوه بر این، انجام عمل ایمپلنت هم برای این بیماران باید شرایط خاصی داشته باشد. در مقاله «کاشت ایمپلنت برای بیماران قلبی» به طور مفصل در این مورد بحث شده است.

اگر عمل ایمپلنت دندان طبق اصول انجام شود، باید درست شبیه یک دندان طبیعی باشد؛ اما در برخی از مواقع عدم توجه به مراقبت‌ها یا پایین بودن دقت عمل باعث لق شدن ایمپلنت و پس زدن آن می‌شود. البته این موارد ممکن است در بلندمدت هم رخ دهد. برای مثال تحلیل رفتن استخوان فک، بیماری‌ها دهان و دندان یا شل شدن پیچ ایمپلنت هم می‌توانند از دلایل لق شدن ایمپلنت باشند. در مقاله «لق شدن ایمپلنت چیست؟» به این موضوع و عوارض آن پرداخته‌ایم.

پرسش و پاسخ

۴۵ پاسخ

  1. سلام
    تشکر میکنم بابت ویدیوهای بسیار خوب و مفیدی که قرار دادین به کار من خیلی اومد.
    خواستم بپرسم که آیا امکان کاشت ایمپلنت دندون برای یک دندون از دست رفته هم وجود داره یا از روش های دیگه باید استفاده کرد؟

    1. سلام مرضیه جان ممنونم از لطفت
      بله یکی از انواع روش های ایمپلنت، ایمپلنت تک دندان هست که برای موقعی استفاده میشه که شما یکی از دندون هاتون رو به هر دلیلی از دست دادین. برای اطلاعات بیشتر به مقاله ایمپلنت تک دندان مراجعه کنید.

  2. خواندن این مقاله در مورد ایمپلنت دندون برای من واقعاً جالب بود. اطلاعات خیلی جدیدی به دست آوردم، واقعاً دمتون گرم بود. فکر میکنم که ایمپلنت‌ میتونه به طور قابل توجه‌ ای به بهبود کیفیت زندگی و راحتی آدم هایی که با مشکل بی دندونی دست و پنجه نرم می کنند، کمک کنه.

  3. باسلام
    ممنون از اطلاعات خوبتون
    در حال حاضر ۴ تا ایمپلنت نیاز دارم، برای فک بالا و پایین دندون ۶ و ۷ اول از همه لطفا بگین مانگاری کدوم جنس ایمپلنت بهتر هست؟ و ی موضوعی که برای من اهمیت داره اینکه با توجه به شرایط جسمی که دارم (سکته قلبی ) در سال گذشته برای انجام ایمپلنت نیاز به چه مدارک پزشکی هست ؟

  4. سلام
    درمورد طول درمان بعد از ایمپلنت لطفا توضیح بدین ؟اگر چند ایمپلنت دندان داشته یاشیم با چه فاصله زمانی میتونیم انجام بدیم ؟

  5. سلام
    3 سال قبل عمل قلب باز انجام دادم چه مدارک پزشکی برای انجام ایمپلنت لازمه ، ایپلنت عادی توصیه میکنید یا ایمپلنت فوری

  6. سلام
    برای انجام هر ایمپلنت دندان چند بار نیاز هست به مطب مراجعه کنم
    با توجه به اینکه ایمپلنت با درد همراه هست مسن هایی که تجویز میکنید کافی هست یا نیاز به مرخصی و استراحت بهد جراحی هست ؟

  7. سلام
    فاصله زمانیکه میشه دوتا ایمپلنت انجام داد چقدره ؟
    آیا امکانش هت دوتا ایمپلنت همزمان انجام بشه

  8. سلام
    دندونی دام که نیاز به کشیدن داره بعد از چه مدت میتونم ایمپلنت دندان انجام بدم
    ممنون میشم بگین چند جلسه طول میکشه تا ایمپلنت دندان کامل بشه

  9. سلام
    وقت بخیر
    در مورد مراقبت های بعد از انجام ایمپلنت سئال داشتم چه کار هایی باید انجام بدم
    و حدودا چند ماه طول میکشه ؟ تا دوران نقاهت کامل بشه

  10. سلام
    وقت بخیر
    در محتوا در مورد تحلیل رفتن اسخوان فک گفتین خواستم بدونم که بعد چه مدت این شرایط ایجاد میشه
    و اینکه با توجه به سن بعد از چند وقت کشیدن دندان ایمپلنت توصیه میکنید ؟

  11. سلام
    وقت بخیر
    بعد از گذاشتن هیلینگ ایمپلنت چقدر طول میکشه که ایمپلنت دندان بهطور کاما اجرا بشه در طول چند جلسه ؟

  12. سلام
    بعد چه مدت از گذشت بارداری امکان شروع فرآیند ایمپلنت دندان داریم و اینکه چه برندی پیشنهاد میدین ؟

  13. سلام
    وقت بخیر
    چند تا سوال داشتم درمورد ایمپلنت دندان
    لطفا بفرمایید فرآیند اجرا چند وقت طول میکشه و چه مدل ایمپلنتی رو توصیه می کنید ؟
    و اینکه نیاز هست به خاطر شدت درد بعد ایمپلنت مرخصی بگیریم

  14. سلام
    به دکتر مراجعه کردم برای انجام ایمپلنت با بررسی مشخص شد که نیاز به پیوند استخوان دارم ،میخواستم بپرسم که چقدر طول میکشه و اینکه دوره نقاهتش چند روز هست؟

  15. سلام
    امکانش هست به جای سه تا ایمپلنت دوتا به جای سه تا کاشته بشه ؟
    ممنون میشم بفرمایید چه برند ایمپلنتی رو تایید می کنید ؟

  16. سلام
    بعد انجام پیوند استخوان چند روز نیاز به دوران نقاهت هست ؟
    امکانش هست ایمپلنت دندان رو در یک جلسه انجام بدید ؟

  17. سلام
    برای انجام ایمپلنت اگر دیابت داشته باشمتحت چه شرایطی امکانش هست و اینکه ارائه چه آزمایشاتی نیاز هست ؟

  18. سلام
    وقت بخیر
    چه مدارکپزشکی در صورت داشتن دیابت باید ارائه بدم تا امکان انجام ایمپلنت بررسی بشه ؟
    دوره نقاهت برای هر ایمپلنت چقدر هست

  19. دوتا دندونم جدیدا کشیدم چند وقت دیگه میتونم برای ایمپلنت اقدام کنم ؟
    چند جلسه نیاز به مراجعه هست ؟

  20. سلام
    منظور از ایمپلنت دندان چیست؟
    شاید سوال عجیبی باشه ولی منظورم اینکه چه نوع ایمپلنتی با چه مارکی انجام میدید ؟

  21. سلام
    وقت بخیر
    از چه سنی امکان انجام ایمپلنت وجود داره ؟
    ایمپلنت هم مثل دندون عادی نیاز مراقبت و مسواک داره ؟

  22. سلام
    در صورت پس زدن ایمپلنت چه اقداماتی باید انجام بدم ؟
    امکان داره ی مارکی از ایمپلنت امکان اجرا کردن نداشته باشه ؟

  23. براساس تعداد جراحی که انجم دادید فیلم دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت موجود دارید که فرآیند آن مشخص باشه ؟

  24. جراحی ایمپلنت انجام شده و هیلینگ داندان گزاشتن چه مدت بعد امکان کاشت خود ایمپلنت وجود داره ؟ چطور متوجه بشم که ایمپلنت جوش خورده ؟

  25. کدوم مارک ایمپلنت کره ای بیشتر عمر میکنه ؟ از چه طریقی متوجه این موضوع بشم که باید دوباره ایمپلنت کاشته بشه ؟

  26. ممنون از اطلاعات خوبتون از بین برند های آلمانی ایمپلنت که معرفی کردید مدوم برای ماندگاری بیش از ۱۰ سال توصیه می کنید ؟

  27. پسرم ۱۸ سالش هست و دوتا دندون با سهل انگاری خودش از دست داده میخواستم بگین که چه زمانی امکان کاشت وجود داره و ایمپلنت از بین نمیره ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره سریع در واتس اپ